loader
Foto

Lt.col. Dan Mireanu, la „Mic dejun cu un campion”: Marele avantaj al jurnaliştilor militari este acela că nu avem niciun motiv să alergăm după rating cu orice preţ (2023) | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, între 12 și 18 februarie, dialogurile de colecție ale Danielei Zeca Buzura cu prof. univ. dr. Raluca Radu (FJSC), Iuliana Marciuc, sportivii Gabriel Toncean și Ilie Năstase, precum și regretatul comentator sportiv Cristian Țopescu, lt. col. dr. Dan Constantin Mireanu, jurnalist militar.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Prof. univ. dr. Raluca Radu (ediție din 2020)

  • Luni, 12 februarie, ora 10:00

„Când mi-am ales drumul, puteam să fac matematică sau orice altceva, dar important pentru mine era să fiu cea mai bună în ceea ce am ales”, arăta, în 2020, Raluca Radu, cercetătoare de media și cadru didactic al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din cadrul Universității București.

O prezenţă stenică şi volubilă care impune prin siguranţa pregătirii profesionale şi prin susţinerea argumentată a temelor pe care le pune în discuţie. Nu agreează speculaţiile şi crede că jurnalismul actual alunecă de multe ori în derizoriu tocmai din pricina cunoaşterii insuficiente şi neargumentate a subiectelor puse în discuţie: „Șapte din zece oameni au ca sursă de informare reţelele sociale. Este o realitate demnă de luat în seamă. Ori în online nu ne comportăm ca în viaţa reală”.

Raluca Radu este autoarea mai multor lucrări de specialitate şi o observatoare atentă a pieţei media - un „work in progress” care-şi schimbă deseori direcţia. Evoluţia galopantă a noilor medii de comunicare şi informare determină uneori o inadecvare a raportării la surse.

„Şcoala ar trebui să depună mai mult efort la crearea unei culturi generale corecte și la construirea respectului față de specialiști... Și mai este nevoie de o clasă politică responsabilă și de un respect adevărat față de valorile democrației. Noi avem un corp profesional foarte instruit – majoritatea celor care lucrează în presa adevărată au făcut o facultate de jurnalism sau sunt studenți la jurnalism. Regulile sunt cunoscute, dar par greu de respectat în redacții sărace, suprasolicitate, cu o presiune permanentă din partea politicului sau a patronatului”, arăta Raluca Radu, la „Mic dejun cu un campion”.

***

Gabriel Toncean – sportiv şi profesor (ediție din 2020)

  • Marţi, 13 februarie, ora 10:00

Gabriel Toncean, președintele Federației Balcanice și al Federației Române de Culturism și Fitness, este un sportiv care declară cu convingere că „sportul e politica mea”.

A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universitații „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca şi s-a întors în oraşul natal, Reghin. Pe lângă proiectele personale – înfiinţarea de săli de fitness şi sport, o firmă de pază, un club sportiv, este unul dintre fondatorii revistei lunare „Reghinul nostru”, s-a implicat în politică și a prezentat și o emisiune de televiziune.

„Cariera sportivă m-a învățat ce înseamnă munca, perseverența, dar și diplomația și răbdarea. Ca antreprenor am învățat să fiu responsabil, calculat și să apreciez valoarea muncii celor din jurul meu.

Este foarte important să ai pe cineva care să-ţi canalizeze eforturile. În culturism, ca şi în alte sporturi, trebuie să faci mereu eforturi, sacrificii, să ai ambiţie, să te depăşeşti în fiecare zi chiar dacă, uneori, ai impresia că nu mai poţi. Iar aici intervine antrenorul care trebuie să fie un bun pedagog şi psiholog care, în orice moment, trebuie să ştie exact de ce are nevoie sportivul. Asta m-a decis ca odată cu implicarea în antreprenoriatul sportiv să urmez şi Facultatea de Psihologie. Este un domeniu foarte greu”, a explicat Gabriel Toncean.

Modelul său, fostul campion sportiv şi politician, actorul Arnold Schwarzenegger – cu care s-a şi întâlnit – este un mentor pentru evoluţia personală: „Este idolul meu din copilărie. Toţi avem idolii noştri, dar cred că, până la urmă, trebuie să fim stăpânii propriului caracter, care să ne ducă acolo unde ne dorim şi să avem ţeluri în viaţă. Iar eu chiar am ţeluri”.

***

Iuliana Marciuc - realizatoare și producătoare TV (ediție din 2020)

  • Miercuri, 14 februarie, ora 10:00

Încă din 1990, de când a câştigat un concurs de crainică la Televiziunea Română, Iuliana Marciuc a înţeles că o aşteaptă un drum lung cu bucurii, dar şi cu multe schimbări, cu sacrificii şi trudă. Statutul acceptat al unui om de televiziune este faptul că este o persoană publică, care se bucură de vizibilitate şi, tocmai de aceea, reponsabilitatea sa este enormă, nu doar pentru imaginea personală, dar şi pentru cea a instituţiei pe care o reprezintă şi a influenţei implicite a acţiunilor şi părerilor sale.

„Nu există probleme. Există soluţii”, spune ea. Iuliana Marciuc a știut să se reinventeze: de la crainic, la redactor, moderator-prezentator, producător, tentată uneori chiar de distribuirea în scenete de televiziune sau în piese de teatru, femeie de afaceri și o colegă de nădejde. A cântat, a dansat, a jucat până şi teatru, a prezentat spectacole, a realizat şi moderat o mulţime de formate de televiziune. Este foarte cunoscută pentru „Confesiuni” și „Destine ca-n filme”, emisiunile sale cele mai longevive.

Iuliana Marciuc se bucură de tot ceea ce viaţa îi poate oferi: o meserie care-i place şi i se potriveşte, o familie frumoasă, alături de soţul ei, Adrian Enache, şi de fiul ei, David, şi, mai ales, un optimism contagios.

Telespectatorii Televiziunii Române o pot urmări pe Iuliana Marciuc la „Destine ca-n filme”, emisiune difuzată la TVR 2 marțea, de la ora 21.00.

***

Dumitru Prunariu - cosmonaut (ediție din 2020)

  • Joi, 15 februarie, ora 10:00

Acum mai bine de 40 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul şi singurul, până acum, astronaut din România care călătorea în spaţiul cosmic la bordul navetei sovietice Soiuz 40, alături de Leonid Popov, o posibilitate deschisă prin programul „Intercosmos”.

În 1978, la centrul de pregătire „Iuri Gagarin”, din Oraşul Stelelor, s-au prezentat doi candidaţi, piloţi militari din România: Dumitru Prunariu şi Dumitru Dediu. Dintre cei doi, a fost cel selectat Dumitru Prunariu. Aşa începea aventura unei vieţi rămase şi astăzi sub semnul unei experienţe unice în spaţiul cosmic. Restul e poveste ce consemnează în cuprinsul ei multe reuşite profesionale şi diplomatice, iar ca o recunoaştere al aportului său deosebit la dezvoltarea studiilor ştiinţifice şi securităţii asupra spaţiului cosmic, dar şi ca reprezentare a României în toate forurile amintite, Dumitru Prunariu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţara noastră şi de peste hotare.

„Măreția și unitatea desăvârșită a Pământului văzut de sus m-au învățat să fac binele”, a mărturisit Dumitru Prunariu, inginer, general-locotenent și academician, la „Mic dejun”, în 2020.

CITEȘTE ȘI: EDIȚIE DE COLECȚIE: COSMONAUTUL DUMITRU PRUNARIU, INVITATUL LUI MIRCEA DUMITRU LA „DIALOGURI ACADEMICE” | VIDEO

***

Tenismenul Ilie Năstase și regretatul comentator sportiv Cristian Țopescu (1937-2018)  - ediție din 2015

  • Vineri, 16 februarie, ora 10:00

În 2005, „Tennis Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”. A fost desemnat de patru ori drept „Cel mai bun sportiv român al anului”, fiind recompensat, în 1971, cu titlul de Maestru Emerit al Sportului. A condus destinele Federaţiei Române de Tenis timp de 11 ani, între 1997 şi 2008. Ilie Năstase a fost unul dintre cei mai importanţi sportivi ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973.

Palmaresul său cuprinde 57 de titluri individuale în competiţii mondiale de prestigiu şi 3 la dublu. A câştigat de patru ori Turneul Campionilor. Pentru echipa de Cupa Davis a României, a jucat, timp de 18 ani, 146 de meciuri de simplu şi dublu, câştigând 109.

Alături de Ion Ţiriac, a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 şi 1972.

Cum bine spunea Cristian Ţopescu: „Nu se pot face comparaţii între generaţii. Ce a făcut Ilie era spectacol, ce se face astăzi este un serviciu puternic, o forţă fizică cultivată, un PR necesar ca în orice business. Jocul nu mai are acel efect de spectacol, de încântare, ce bucura publicul şi-l determina să aplaude frenetic fiecare minge”.

***

Lt. col. dr. Dan Constantin Mireanu - jurnalist militar, redactor-şef adjunct al revistei „Observator militar” (ediție din 2023)

  • Duminică, 18 februarie, ora 10:00

„Marele avantaj al jurnaliştilor militari este acela că nu avem niciun motiv să alergăm după rating cu orice preţ. Sigur, nu ne este indiferent câţi cititori ne urmăresc, dar asta nu este o miză.

Suntem jurnalişti clasici, după modelul anilor 1990. Contează informaţia corectă, onestă nu spectacolul ce vinde emoţie’’, spunea lt. col. dr. Dan Mireanu, la „Mic dejun”.

Redactor-şef la revista „Observator militar” (în cadrul trustului de presă al Ministerului Apărării Naționale), producător, regizor şi scenarist de film, fotograf, trage la fel de bine cu pistolul, bun negociator, decorat cu multe medalii şi distincţii militare, Dan Mireanu este apreciat de subordonaţii săi pentru firescul şi seriozitatea cu care întreprinde orice acţiune.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/8_JpLDiKnCw?si=p_uGUVPuTGJ-f4Ru" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe></div>

12:25 Portret de artist Premieră

*Alexandru Mâzgăreanu

Producător: Daniela Ciolan

13:00 Tradiţii Pascale în Bucovina Premieră

*

Producător: Cristina Oancea

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural