loader
Foto

Cinci emisiuni noi în grila de primăvară, la TVR Cultural

Din 1 aprilie, TVR Cultural îşi aşteaptă telespectatorii cu programe variate, perfecte pentru a acoperi subiecte diverse din toate marile zone de interes ale culturii.

 

Realizate alături de parteneri respectaţi şi recunoscuţi în domeniul lor, precum revista „România literară” sau Academia Română, programele noi din grila TVR Cultural vor face primăvara mai frumoasă şi mai interesantă pentru telespectatorii aflaţi în fața micului ecran. Totodată, emisiunile vor fi disponibile online și pe TVR+, portalul video al Televiziunii Române.

1. „Adevăr şi curaj” (difuzare sâmbăta, ora 13:30).

Canonizarea în Biserica Ortodoxă este o formă de recunoaștere a sfinţeniei unei persoane de către Sfântul Sinod al BOR, prin care este certificată viața sa sfântă, devenită, de obicei, până la acel moment, model de trăire creștină și mijlocitor, prin rugăciune, către Dumnezeu pentru o comunitate creștină.

(w882)

Telespectatorii TVR Cultural vor urmări în grila de primăvară o serie de 11 ediţii „Adevăr şi curaj”, dedicate celor care s-au jerfit întru credinţă. Prin acest demers, echipa emisiunii îşi propune să descopere viețile episcopilor canonizaţi de către BOR, care, după caz, fie au suferit moartea martirică pentru credința lor, fie au mărturisit fără frică credința creștină în fața oricărei amenințări a puterii politice sau care au trăit o viaţă într-un autentic spirit apostolic.

Canonizările recente ale BOR au fost puțin popularizate, astfel încât marile personalități eclesiale rămân, în continuare, neștiute în rândul credincioşilor.

Producătorul emisiunii este Alexandru Munteanu.

CITIȚI ȘI: „BIOGRAFII NECESARE”, DIN 2 APRILIE. SCULPTORIȚA SILVIA RADU: „ARTIŞTII SE VOR MÂNTUI GREU, PENTRU CĂ SUNT FOARTE ORGOLIOŞI”

2. „România literară” (difuzare sâmbăta, ora 15:00) ne oferă o imagine cuprinzătoare asupra a ceea ce se întâmplă semnificativ în literatura română, totul privit din perspectiva revistei „România literară”, cu grilă de valori, cu titlurile de rubrică, cu experiența profesională a redactorilor și a colaboratorilor acestui săptămânal, care este cea mai importantă și cea mai prestigioasă publicație literară românească.

În fiecare editie, pe parcursul celor 48 de minute, pasionaţii de literaratură vor regăsi atât interviuri cu scriitori consacraţi (Mircea Mihăieş, Horia Roman Patapievici, Gabriela Adameşteanu, Gabriel Chifu, Ana Blandiana, Andrei Cornea), cât şi momente de cronică literară (Răzvan Voncu), opinii ale scriitorilor şi istoricilor literari, momente de istorie literară sau reflecţii tematice în tabletă de scriitor şi poeme în lectura autorilor.

Sâmbătă, 1 aprilie, în prima ediţie vor fi gazde Mirela Giodea (TVR Craiova) şi publicistul Cristian Pătrășconiu. Producătoarea emisiunii este Bianca Sărăţeanu.

Urmăriți emisiunea pe TVR+ aici.

CITIȚI ȘI: PODCASTURILE TVR#ENESCU, DIN 1 APRILIE: „GENEROZITATE” ESTE CUVÂNTUL CARE VA DEFINI EMISIUNEA

3. Pianistul Ştefan Doniga şi violonista Diana Jipa înfiinţau în anul 2020 „Redescoperă România”, un proiect ce a propus o alternativă extrem de accesibilă şi atrăgătoare – dar şi de cel mai înalt nivel tehnic şi profesional – în descoperirea celor mai frumoase locuri din România. TVR Cultural va difuza, din 1 aprilie, în fiecare sâmbătă, de la ora 16:00, seria de documentare „Redescoperă România”.

Proiectul este o formă de promovare intensivă a valorilor culturale și istorice românești, mai ales a celor nu foarte cunoscute sau mediatizate. Seria promovează cu preponderență muzica românească, dar şi obiective de importanţă naţională din țara noastră. Producătoarea emisiunii este Valentina Băinţan.

Urmăriți emisiunea pe TVR+ aici.

4. „Arte şi fapte” (difuzare sâmbăta, de la ora 20:00) vine cu o serie de emisiuni portret ca o incursiune interactivă prin destinul profesional al unor artiști, antreprenori culturali, activiști sociali și operatori din artele spectacolului. Sunt personalități în domeniile unde activează sau tineri talentați, la început de drum, de care marea audiență a auzit trecător sau nu a auzit deloc. Ei sunt oamenii artelor și faptelor, membrii comunității care își dedică propria vocație spiritului liber, creativ și binelui comun. Sunt cei care, prin opera lor, pot schimba percepția societății asupra artei contemporane și a culturii underground. Producătoarea emisiunii este Ana Maria Pleşcan, iar realizator este Cristi I. Popescu.

Urmăriți emisiunea pe TVR+ aici.

5. „Dialoguri academice" (difuzare duminica, de la ora 22:30)

(w882)

Din 2 aprilie, telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi la „Dialoguri academice", o emisiune gândită sub forma unui talk-show interviu, în 11 ediţii.

Moderator va fi vicepreședintele Academiei Române, academicianul Mircea Dumitru. Invitații vor fi academicieni şi reprezentanți ai secțiilor de cercetare, care vor răspunde la întrebări într-un limbaj accesibil telespectatorilor.

Prima ediţie îl are ca invitat pe Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Producătorul emisiunii este Daniel Paraschiv.

Urmăriți emisiunea pe TVR+ aici.

19:00 Ediţie limitată Premieră

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

20:00 Secretele istoriei-Beethoven, totul pentru muzică

Documentar*

(Secrets d’histoire-Beethoven, tout pour la musique..., Franţa, 2020)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Stéphane Bern porneşte într-un periplu care-l va purta în Austria, Germania şi în Cehia, pe urmele unuia dntre cei mai mari compozitori din istorie: Ludwig van Beethoven.

După mai bine de două secole de la naşterea sa, compoziţiile sale sunt interpretate în toată lumea, fiindcă acest om a fost un vizionar care a revoluţionat muzica şi a lăsat omenirii un patrimoniu excepţional.

Crescut la Bonn, Beethoven debutează în cariera muzicală la Viena, dar succesul său ascunde un secret cumplit: compozitorul este surd de la vârsta de treizeci de ani. El nu va auzi niciodată unele dintre lucrările sale.

Redactor: Gabriela Onea​

 
Celebra soprană Sally Matthews a cântat în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews a fost invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de deschidere a ...

 Ediţie specială TVR CULTURAL dedicată poetului Ioan Es. Pop

Televiziunea Română a marcat dispariţia prematură a unuia dintre cei mai importanți poeţi ai ultimelor decenii - Ioan Es. Pop, printr-o ediţie ...

„Vandalul”, de Hamish Linklater, o comedie americană contemporană despre viață, dragoste și moarte

Premiera spectacolului după piesa „Vandalul”, de Hamish Linklater, a avut loc în urmă cu zece ani în SUA. Adaptarea și regia reprezentației de la ...

 

#TVRcultural