loader
Foto

Despre domnia lui Constantin Brâncoveanu, la „Această poartă a creștinătății”, în weekend

În 11 și 12 martie, TVR Cultural a difuzat ultimele două episoade din documentarul „Această poartă a creștinătății”, care prezintă epoca lui Constantin Brâncoveanu și povestea unui dascăl de la Biserica Batiștei, devenit cronicar.

 

Această poartă a creștinătății

TVR Cultural redifuzează, în perioada 18 februarie - 12 martie, în memoria lui Răzvan Theodorescu, una dintre primele emisiuni culturale din anii ’90, serialul „Această poartă a creştinătăţii”, pe care îl puteți urmări în fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:25.

Documentarul este semnat de Răzvan Theodorescu și a fost difuzat la Televiziunea Română între anii 1991 și 1992.

(w882) Poarta cre

Stilul unui prinţ (episodul 7)

  • Sâmbătă, 11 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25

Pentru două decenii şi jumătate, înainte şi după 1700, în scaunul Ţării Româneşti a stat un domn al cărui nume – caz unic în istoria noastră – a desemnat un stil.

Cârmuirea lui Constantin Brâncoveanu - fiul Stancăi Cantacuzino, prin care descindea din neamul cu amintiri imperiale al Cantacuzinilor, al „Şeităneştilor”, cum i-au spus turcii, şi fiu al lui Papa din Brâncoveni, prin care cobora direct din Matei Basarab – a însemnat, în planul spiritului, o sinteză de cultură, în care moştenirea medievală şi recursul la Orientul post-bizantin erau puse în valoare de o superioară înţelegere a nevoii de dialog cu Occidentul.

Un Occident perceput fie pe filiera Veneţiei şi a Padovei, fie pe aceea a centrului european germanic, la care accesul se făcea prin Transilvania.

(w882) Poarta cre

Chipurile celor mici (episodul 8)

  • Duminică, 12 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25

Acum 180 de ani, un anume Ioan Dobrescu – cojocar, dar şi dascăl la Biserica Batiştei din Bucureşti, nota evenimentele memorabile petrecute în mahalaua, în târgul, în ţara şi pe continentul unde vieţuia. Le nota într-o savuroasă cronică de la sfârşitul epocii fanariote şi nu foarte departe de fenomenul paşoptist.

Acelaşi Ioan Dobrescu era cel care-şi aşeza chipul într-un manuscris ce nu era menit circulaţiei publice. Îşi aşeza chipul alături de cel al lui Ghica Vodă şi al mitropolitului Dionisie Lupu. Era acelaşi care l-a descris cu amănunte de poveste balcanică pe însuşi Napoleon Bonaparte, devenit aproape un erou de carte populară.

Un text de Ileana Ploscaru Panait

(w882) Poarta cre

---

Citiți și despre celelalte șase episoade ale seriei documentare:

SERIA DOCUMENTARĂ „ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII” - DESPRE MOLDOVA MEDIEVALĂ ȘI PRIMELE NUCLEE STATALE, ÎN 18 ȘI 19 FEBRUARIE

ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII: DESPRE SENIORII CRUCIADELOR ȘI POVESTEA MARIEI DE MANGOP, ÎN 25 ȘI 26 FEBRUARIE

„ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII”: DESPRE PRINCIPATELE SECOLELOR XVI-XVII, ÎN 4 ȘI 5 MARTIE

8:00 #Creativ

* George Bodocan, pictor

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

(Reluare)

8:30 La pas prin ţară

*TVR Moldova

Prezentator: Ion Răilean

Realizatorul, jurnalistul Ion Railean pornește într-o aventură prin România și Republica Moldova pentru a descoperi obiectivele, traseele care merită vizitate, tradiția, gastronomia și cultura locului. Sunt un călător cu misiune, spune Ion Railean, misiunea de a descoperi țara. De a valorifica frumusețile României și Republicii Moldova! Da avem o țară atât de frumoasă, de bogată cu potențial, avem istorie, tradiție cultură gastronomică și lista poate continua. Zonele montane din România, cramele din Basarabia, locații superbe care merită promovate să pornim la drum.

Producător: Luminița Popa

(Reluare)
 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

 

#TVRcultural