În 11 și 12 martie, TVR Cultural a difuzat ultimele două episoade din documentarul „Această poartă a creștinătății”, care prezintă epoca lui Constantin Brâncoveanu și povestea unui dascăl de la Biserica Batiștei, devenit cronicar.
TVR Cultural redifuzează, în perioada 18 februarie - 12 martie, în memoria lui Răzvan Theodorescu, una dintre primele emisiuni culturale din anii ’90, serialul „Această poartă a creştinătăţii”, pe care îl puteți urmări în fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:25.
Documentarul este semnat de Răzvan Theodorescu și a fost difuzat la Televiziunea Română între anii 1991 și 1992.
Stilul unui prinţ (episodul 7)
- Sâmbătă, 11 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25
Pentru două decenii şi jumătate, înainte şi după 1700, în scaunul Ţării Româneşti a stat un domn al cărui nume – caz unic în istoria noastră – a desemnat un stil.
Cârmuirea lui Constantin Brâncoveanu - fiul Stancăi Cantacuzino, prin care descindea din neamul cu amintiri imperiale al Cantacuzinilor, al „Şeităneştilor”, cum i-au spus turcii, şi fiu al lui Papa din Brâncoveni, prin care cobora direct din Matei Basarab – a însemnat, în planul spiritului, o sinteză de cultură, în care moştenirea medievală şi recursul la Orientul post-bizantin erau puse în valoare de o superioară înţelegere a nevoii de dialog cu Occidentul.
Un Occident perceput fie pe filiera Veneţiei şi a Padovei, fie pe aceea a centrului european germanic, la care accesul se făcea prin Transilvania.
Chipurile celor mici (episodul 8)
- Duminică, 12 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25
Acum 180 de ani, un anume Ioan Dobrescu – cojocar, dar şi dascăl la Biserica Batiştei din Bucureşti, nota evenimentele memorabile petrecute în mahalaua, în târgul, în ţara şi pe continentul unde vieţuia. Le nota într-o savuroasă cronică de la sfârşitul epocii fanariote şi nu foarte departe de fenomenul paşoptist.
Acelaşi Ioan Dobrescu era cel care-şi aşeza chipul într-un manuscris ce nu era menit circulaţiei publice. Îşi aşeza chipul alături de cel al lui Ghica Vodă şi al mitropolitului Dionisie Lupu. Era acelaşi care l-a descris cu amănunte de poveste balcanică pe însuşi Napoleon Bonaparte, devenit aproape un erou de carte populară.
Un text de Ileana Ploscaru Panait
---
Citiți și despre celelalte șase episoade ale seriei documentare:
„ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII”: DESPRE PRINCIPATELE SECOLELOR XVI-XVII, ÎN 4 ȘI 5 MARTIE