loader
Foto

Despre domnia lui Constantin Brâncoveanu, la „Această poartă a creștinătății”, în weekend

În 11 și 12 martie, TVR Cultural a difuzat ultimele două episoade din documentarul „Această poartă a creștinătății”, care prezintă epoca lui Constantin Brâncoveanu și povestea unui dascăl de la Biserica Batiștei, devenit cronicar.

 

Această poartă a creștinătății

TVR Cultural redifuzează, în perioada 18 februarie - 12 martie, în memoria lui Răzvan Theodorescu, una dintre primele emisiuni culturale din anii ’90, serialul „Această poartă a creştinătăţii”, pe care îl puteți urmări în fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:25.

Documentarul este semnat de Răzvan Theodorescu și a fost difuzat la Televiziunea Română între anii 1991 și 1992.

(w882) Poarta cre

Stilul unui prinţ (episodul 7)

  • Sâmbătă, 11 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25

Pentru două decenii şi jumătate, înainte şi după 1700, în scaunul Ţării Româneşti a stat un domn al cărui nume – caz unic în istoria noastră – a desemnat un stil.

Cârmuirea lui Constantin Brâncoveanu - fiul Stancăi Cantacuzino, prin care descindea din neamul cu amintiri imperiale al Cantacuzinilor, al „Şeităneştilor”, cum i-au spus turcii, şi fiu al lui Papa din Brâncoveni, prin care cobora direct din Matei Basarab – a însemnat, în planul spiritului, o sinteză de cultură, în care moştenirea medievală şi recursul la Orientul post-bizantin erau puse în valoare de o superioară înţelegere a nevoii de dialog cu Occidentul.

Un Occident perceput fie pe filiera Veneţiei şi a Padovei, fie pe aceea a centrului european germanic, la care accesul se făcea prin Transilvania.

(w882) Poarta cre

Chipurile celor mici (episodul 8)

  • Duminică, 12 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25

Acum 180 de ani, un anume Ioan Dobrescu – cojocar, dar şi dascăl la Biserica Batiştei din Bucureşti, nota evenimentele memorabile petrecute în mahalaua, în târgul, în ţara şi pe continentul unde vieţuia. Le nota într-o savuroasă cronică de la sfârşitul epocii fanariote şi nu foarte departe de fenomenul paşoptist.

Acelaşi Ioan Dobrescu era cel care-şi aşeza chipul într-un manuscris ce nu era menit circulaţiei publice. Îşi aşeza chipul alături de cel al lui Ghica Vodă şi al mitropolitului Dionisie Lupu. Era acelaşi care l-a descris cu amănunte de poveste balcanică pe însuşi Napoleon Bonaparte, devenit aproape un erou de carte populară.

Un text de Ileana Ploscaru Panait

(w882) Poarta cre

---

Citiți și despre celelalte șase episoade ale seriei documentare:

SERIA DOCUMENTARĂ „ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII” - DESPRE MOLDOVA MEDIEVALĂ ȘI PRIMELE NUCLEE STATALE, ÎN 18 ȘI 19 FEBRUARIE

ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII: DESPRE SENIORII CRUCIADELOR ȘI POVESTEA MARIEI DE MANGOP, ÎN 25 ȘI 26 FEBRUARIE

„ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII”: DESPRE PRINCIPATELE SECOLELOR XVI-XVII, ÎN 4 ȘI 5 MARTIE

6:00 Drumuri aproape (R)

Producător: Diana Bogea

(Reluare)

6:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural