loader
Foto

Despre domnia lui Constantin Brâncoveanu, la „Această poartă a creștinătății”, în weekend

În 11 și 12 martie, TVR Cultural a difuzat ultimele două episoade din documentarul „Această poartă a creștinătății”, care prezintă epoca lui Constantin Brâncoveanu și povestea unui dascăl de la Biserica Batiștei, devenit cronicar.

 

Această poartă a creștinătății

TVR Cultural redifuzează, în perioada 18 februarie - 12 martie, în memoria lui Răzvan Theodorescu, una dintre primele emisiuni culturale din anii ’90, serialul „Această poartă a creştinătăţii”, pe care îl puteți urmări în fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:25.

Documentarul este semnat de Răzvan Theodorescu și a fost difuzat la Televiziunea Română între anii 1991 și 1992.

(w882) Poarta cre

Stilul unui prinţ (episodul 7)

  • Sâmbătă, 11 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25

Pentru două decenii şi jumătate, înainte şi după 1700, în scaunul Ţării Româneşti a stat un domn al cărui nume – caz unic în istoria noastră – a desemnat un stil.

Cârmuirea lui Constantin Brâncoveanu - fiul Stancăi Cantacuzino, prin care descindea din neamul cu amintiri imperiale al Cantacuzinilor, al „Şeităneştilor”, cum i-au spus turcii, şi fiu al lui Papa din Brâncoveni, prin care cobora direct din Matei Basarab – a însemnat, în planul spiritului, o sinteză de cultură, în care moştenirea medievală şi recursul la Orientul post-bizantin erau puse în valoare de o superioară înţelegere a nevoii de dialog cu Occidentul.

Un Occident perceput fie pe filiera Veneţiei şi a Padovei, fie pe aceea a centrului european germanic, la care accesul se făcea prin Transilvania.

(w882) Poarta cre

Chipurile celor mici (episodul 8)

  • Duminică, 12 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25

Acum 180 de ani, un anume Ioan Dobrescu – cojocar, dar şi dascăl la Biserica Batiştei din Bucureşti, nota evenimentele memorabile petrecute în mahalaua, în târgul, în ţara şi pe continentul unde vieţuia. Le nota într-o savuroasă cronică de la sfârşitul epocii fanariote şi nu foarte departe de fenomenul paşoptist.

Acelaşi Ioan Dobrescu era cel care-şi aşeza chipul într-un manuscris ce nu era menit circulaţiei publice. Îşi aşeza chipul alături de cel al lui Ghica Vodă şi al mitropolitului Dionisie Lupu. Era acelaşi care l-a descris cu amănunte de poveste balcanică pe însuşi Napoleon Bonaparte, devenit aproape un erou de carte populară.

Un text de Ileana Ploscaru Panait

(w882) Poarta cre

---

Citiți și despre celelalte șase episoade ale seriei documentare:

SERIA DOCUMENTARĂ „ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII” - DESPRE MOLDOVA MEDIEVALĂ ȘI PRIMELE NUCLEE STATALE, ÎN 18 ȘI 19 FEBRUARIE

ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII: DESPRE SENIORII CRUCIADELOR ȘI POVESTEA MARIEI DE MANGOP, ÎN 25 ȘI 26 FEBRUARIE

„ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII”: DESPRE PRINCIPATELE SECOLELOR XVI-XVII, ÎN 4 ȘI 5 MARTIE

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

9:00 Jurnal Cultural

Prezinta: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător:Sânziana Miloşoiu

(Reluare)
 
TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Documentarul „Legendele Parisului” continuă cu episoadele 3 şi 4, la TVR Cultural

Inedita serie documentară „Legendele Parisului” reconstituie - prin animaţie 2D - scena artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre ...

 

#TVRcultural