loader
Foto

Galerie foto

„Pot roboții să facă teatru?”: O prelegere de Alexandru Dabija, pe scena Operei, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat joi, 8 iunie, în direct, prelegerea susținută de regizorul Alexandru Dabija, în cadrul Conferințelor Operei Naționale București: „Pot roboții să facă teatru?”. Transmisiunea a început la ora 18.00, cu un interviu acordat de tenorul Daniel Magdal, director artistic al Operei Naționale București, urmat de prelegerea lui Alexandru Dabija, de la 18.30.

 

De la ora 18.00, TVR Cultural a transmis un interviu acordat de tenorul Daniel Magdal, director artistic al Operei Naționale București, Claudiei Robu, producătoarea TV a „Conferințelor Operei Naționale București”.

(w882)

Daniel Magdal. Sursă foto: TVR

De la ora 18.30, telespectatorii TVR Cultural au urmărit prelegerea susținută de regizorul Alexandru Dabija, în cadrul Conferințelor Operei Naționale București: „Pot roboții să facă teatru?”.

În filme, imaginile generate de computer au devenit o practică uzuală, iar o parte din munca operatorilor de imagine a fost automatizată. Însă chiar și în teatru – un spațiu al oamenilor vii, al trăirii și al prezenței nemijlocite – mașinile inteligente își fac simțită prezența.

În țări precum Polonia sau Japonia, deja a apărut „teatrul robotic”, adică un tip de spectacol în care actorii sunt roboți. Iar Chat GPT devine un partener de conversație tot mai performant, uluitor prin rapiditatea cu care se dezvoltă.

Oare ar putea, în viitorul nu foarte îndepărtat, să scrie scenarii convingătoare și să ofere indicații regizorale competente?

Dar atunci care mai este diferența dintre ceea ce e viu și ceea ce e mecanic? Există ceva ce mașinile nu ar putea face? Mai avem nevoie de oameni în teatru și de teatru cu oameni? Care este impactul noilor tehnologii asupra artei dramatice? Care este, în fond, esența teatrului?” - acestea sunt întrebările la care va răspunde regizorul Alexandru Dabija, în cadrul Conferințelor Operei Naționale București.

După prelegerea lui Alexandru Dabija, publicul a urmărit un dialog al lui Alexandru Dabija cu coordonatorul programului de conferințe, Daniel Nica, filosof și profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).

Conferința și dialogul au fost presărate cu momente muzicale, susținute de soprana Mădălina Barbu și baritonul Iordache Basalic.

 

Începând cu ianuarie 2023, Opera Națională București organizează lunar o dezbatere prin care își propune să aducă în fața oamenilor cele mai importante personalități ale societății românești. Conferințele au loc  în Sala Mare a Operei Naționale București și sunt transmise în direct de TVR Cultural.

CONFERINȚA LUI H.R. PATAPIEVICI, „EMINESCU ȘI PARADISUL”, DIFUZATĂ LA TVR CULTURAL | VIDEO

PRELEGEREA FILOSOFULUI MIRCEA DUMITRU, SUSȚINUTĂ ÎN CADRUL CONFERINȚELOR OPEREI NAȚIONALE, LA TVR CULTURAL

CONFERINȚA „DE LA TEATRU LA OPERĂ”, ÎN 18 APRILIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

NICOLAE MANOLESCU, LA CONFERINȚELE OPEREI: „LA CE MAI E BUNĂ LITERATURA?” | VIDEO

4:35 Inapoi la argument (R)

Producator Alice Săceanu

(Reluare)

5:30 La porţile ceriului (R)

Producător: Sânziana Miloşoiu

(Reluare)
 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

 

#TVRcultural