loader
Foto

Galerie foto

BÁNK BÁN, un spectacol monumental al Teatrului Național din Budapesta pe scena TNB

Spectacolul Naționalului din Budapesta cu drama națională  BÁNK BÁN de Katona József , în regia unuia din cei mai cunoscuți și apreciați regizori maghiari,  Atilla Vidnyanszky* , aduce pe scenă o amplă distribuție cu actori de excepție și o numeroasă figurație,  într-o scenografie impresionantă, acompaniate de o partitură muzicală pe măsură.

 

După turnee de succes în Bulgaria și Turcia, spectacolul BÁNK BÁN al Teatrului Național din Budapesta ajunge la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București în cadrul unui schimb bilateral între cele două teatre naționale: în replică la prezența artiștilor maghiari la București, trupa TNB va prezenta în luna mai la Budapesta, în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului MITEM (Madach International Theatre Meeting), spectacolul GERTRUDE de Radu F. Alexandru, în regia lui Silviu Purcărete.

BÁNK BÁN de Katona József este, alături de CSONGOR ȘI TÜNDE (de Vörösmarty Mihaly) și de TRAGEDIA OMULUI (de Madàch Imre), una din capodoperele dramaturgiei maghiare. ( dregătoria de BAN era cel mai înalt rang de senior feudal)

(w500) TNB - Bank

Dramaturgul Katona József se naște în 1791, în zorii ”marelui secol” al revoluțiilor burgezo-democratice, la doi ani de la dărâmarea Bastiliei, simbol al despotismului, de către populația Parisului. În perioada studenției, cunoaște mișcările progresiste ale epocii sale și participă la pregătirea perioadei de reforme, în primul rând prin teatru. În 1819, la vârsta de doar 28 de ani, Katona dă tiparului versiune definitivă a poemului dramatic BÁNK BÁN, imn adus iubirii de patrie, pildă strălucită pentru autorii dramatici ai poporului maghiar eliberat. Din păcate e și cântecul lui de lebădă, autorul stingându-se din viață  la vârsta de numai  39 de ani, fără să mai apuce să asiste la premiera din 1833 a piesei sale. Prima reprezentație la Teatrul Național din Budapesta a avut loc în 1839, iar începând cu 1858 BÁNK BÁN a devenit una din piesele de rezistență, atât ale Teatrului Național, cât și ale altor teatre maghiare.

BÁNK BÁN prezintă o panoramă amplă a contradicțiilor și a năzuințelor sociale și naționale caracteristice Ungariei de la începutul secolului al XIX-lea. Deși acțiunea piesei este situată ”la sfârșitul anului 1213”, autorul a știut să scoată la iveală realitatea contemporană lui, profund marcată de trezirea conștiinței naționale. Asemenea lui Shakespeare – maestrul pe care îl descoperise nu de mult - Katona folosește cadrul istoric doar ca pretext în care să așeze problemele propriei sale epoci. Opera lui oferă posibilitatea de a analiza dintr-o perspectivă personală întrebările eterne despre condiția umană și, totodată, relația specific maghiară cu lumea: situarea, de-a lungul mileniilor, între Est și Vest, repetarea nesfârșită a conflictelor istorice, neînțelegerile și neputința concilierii cu lumea.

O operă devine clasică și nu se pierde în negura timpului tocmai pentru că, în orice epocă, rămâne un material viu și actual, capabil să ofere contemporanilor ocazia de a analiza marile întrebări și dileme care îi preocupă la momentul respectiv. BÁNK BÁN este o astfel de dramă, deoarece Katona József descoperă o temă profund umană în această poveste istorică. Dramaturgul țese o poveste tulburătoare din firele iubirii, seducției, căsătoriei, geloziei, patriotismului, puterii și politicii, plasând în centrul atenției drama, adevărul şi catharsisul lui Bánk Bán.

„BÁNK BÁN este o operă shakespeariană care ridică cele mai fundamentale întrebări ale vieții noastre", spune Attila Vidnyánszky, directorul Teatrului Național și regizorul producției. În viziunea sa, Bánk Bán este  portretul viu al destinului unui om vulnerabil care își caută drumul prin evenimentele istoriei.

Spectacolul BÁNK BÁN al Teatrului Național din Budapesta va avea o reprezentație unică în data de

9 aprilie 2025, la ora 19.00, în Sala ”Ion Caramitru”.

Spectacolul  este vorbit în limba maghiară și va fi titrat în limbile română și engleză.

Biletele au fost puse în vânzare la Casa de bilete a teatrului și online pe bilet.ro.

*Attila Vidnyánszky (1964)

Regizor de teatru, operă și film maghiar, pedagog. Director al Teatrului Național din Budapesta, fondator și director artistic al Întâlnirii Internaționale de Teatru Madách (MITEM). Stilul său și metoda sa de creație sunt adesea caracterizate prin termenul „teatru poetic”.

(w500) Regizor At

Provine din regiunea Transcarpatia din Ucraina. A obținut diploma de regizor la Kiev. În 1993, a înființat propria trupă care activează și astăzi, la Beregovo, iar spectacolele sale au fost prezentate în festivaluri de prestigiu, precum cele de la Nancy, Torun, Paris, Craiova și Moscova. A fost regizor principal la Opera Națională Maghiară, director al Teatrului Csokonai din Debrețin, și, din 2013, este directorul Teatrului Național din Budapesta, Ungaria. Spectacolele teatrelor pe care le-a condus – inclusiv spectacolele în regia sa proprie – au fost primite cu succes în diverse locații internaționale, inclusiv la Teatrul Odéon în Paris, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și la Festivalul Interferențe de la acest teatru, la Teatrul de Artă din Moscova, la Festivalul FITS de la Sibiu, și, de asemenea, la Belgrad, München, Varșovia, Skopje, Tel Aviv și Košice. Spectacolul „Bărbați minunați cu aripi”, regizat de el, a fost prezentat în 2012 la Teatrul Național din București.

Este un participant activ în viața culturală din Ungaria, președinte al Asociației Teatrale Maghiare și membru al Academiei Maghiare de Arte.

Activitatea sa artistică a fost recompensată cu numeroase premii teatrale maghiare și internaționale. În 2009, a primit Premiul Meyerhold la Moscova, iar spectacolul „Crimă și pedeapsă”, regizat la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg, a fost nominalizat la Premiul Masca de Aur.

Foto: TNB

20:35 Savoare şi rafinament: reţeta italiană

(ITALIANA TV MAGAZINE, Italia, 2024)

Regia: Edoardo Fioravanti

Zone încă necunoscute ale Italiei care aşteaptă să fie descoperite, cu turism sustenabil şi cu nenumărate experienţe culturale şi tradiţionale. Italia îşi dezvăluie reţeta magică datorită căreia a devenit locul simbolic al sofisticării estetice.

Episodul 1

Redactor: Anca Radu

21:00 Jurnal Cultural

Prezintă: Bogdan Stănescu

Producător: Anca Lăzarescu

Transmisiune directă

 
„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

Remix: Victor Panfilov și „We are the Underground”

Doru Ionescu vă invită să urmăriți duminică, 4 mai, pe TVR Cultural, de la ora 23:00 o ediție Remix cu Victor Panfilov (un maestru al sunetului) ...

 

#TVRcultural