loader
Foto

Galerie foto

Candoare şi duioşie, în filme şi spectacole pentru copii. De Crăciun, la TVR 1 şi TVR Cultural

Filme de animaţie, pline de aventuri - „Micul prinţ” şi „Tărâmul Zăpezilor” i-au ținut pe cei mici în faţa micului ecran la TVR 1, iar spectacolele Operei Comice pentru Copii - „Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Poveste de Crăciun” ne vor delecta la TVR Cultural.

 

În Ziua de Crăciun, chiar de la prima oră, toţi copiii au fost în faţa televizoarelor, la TVR 1, pentru întâlnirea cu „Micul prinţ (THE LITTLE PRINCE – Franţa, Canada, SUA, 2015”). Filmul de aventuri „Micul prinţ”, prima adaptare animată după capodopera iconică a scriitorului şi aviatorului francez Antoine de Saint-Exupéry, poate fi văzut în prima zi de Crăciun, de la ora 07.00, la TVR 1.

Eroina poveştii este Fetiţa, pe care mama ei foarte pragmatică o învaţă deja cum să se poarte în lumea adulţilor, în care planificarea, organizarea şi rigoarea sunt totul. În lumea lor, nu încap visarea, poveştile sau fantezia. Întâlnirea cu excentricul lor vecin, Aviatorul, îi deschide Fetiţei poarta unui univers extraordinar: cel al Micului Prinţ, băieţelul venit de pe un asteroid, a cărui scurtă aventură pe Pământ este o lecţie de iubire, de toleranţă şi de înţelepciune.

(w882)

Retrăind călătoria Micului Prinţ, Fetiţa îşi redescoperă copilăria şi învaţă că cel mai important lucru este să înţeleagă viaţa cu sufletul, căci „esenţialul nu poate fi văzut cu ochiul liber".

(w882)

Filmul se bucură de măiestria regizorului lui Mark Osborne (cel care a regizat şi Kung Fu Panda), iar la realizarea lui au contribuit, ca voci, actori precum Jeff Bridges (Aviatorul), Mackenzie Foy (Fetiţa), Rachel McAdams (Mama), Marion Cotillard (Trandafirul), Riley Osborne (Micul Prinţ), James Franco (Vulpea) sau Benicio Del Toro (Şarpele).

(w882)

(w882)

Mark Osborne dezvăluie că volumul lui Antoine de Saint-Exupéry l-a afectat profund la nivel personal, i-a fost oferit de soția lui cu ani în urmă, pe vremea când aveau primele întâlniri. Cei doi erau studenți pe-atunci și încercau să-și mențină vie relația la distanță. „Micul Prinț ne-a readus împreună”, recunoaște el. „Am acordat foarte mare atenție aceastei cărţi. Înseamnă atât de mult pentru mine și pentru toți cei care au citit cartea, pentru că te conectează cu relațiile și prieteniile semnificative din viața ta.”

(w882)

(w882)

Marţi dimineaţă, de la ora 08.00, chiar dacă doar în film, am pășit pe „Tărâmul Zăpezilor” (THE LEGEND OF SARILA – Canada, 2013).

Animaţia, tot un film de aventuri, ne duce în Nordul îndepărtat, unde un trib nomad de inuiţi este ameninţat cu foametea, după ce toate animalele din jur au dispărut. Saya, înţeleapta clanului, le spune povestea unui tărâm legendar numit Sarila, ascuns printre gheţuri, unde se găseşte vânat din belşug. Dar numai cei cu inima pură pot ajunge până acolo. Salvarea trebuie să vină de la trei tineri inuiţi, care pornesc curajoşi într-o călătorie periculoasă către mitica Sarila. Regizoarea Nancy Florence Savard a ales să ne spună această poveste cu ajutorul unor voci celebre: Christopher Plummer, Rachelle Lefevre, Dustin Milligan

(w500)

De Sărbători, spectacole de la Opera Comică pentru Copii - în premieră la TVR Cultural

Celor mai mici telespectatori, Opera Comică pentru Copii le-a propus, de la ora 11.00, „Lacul lebedelor” (duminică, 24 decembrie), „Spărgătorul de nuci” (luni, 25 decembrie), „Poveste de Crăciun” (marţi, 26 decembrie) -  toate acestea ne vor încânta în spectacolele preluate de TVR Cultural de la Opera Comică pentru Copii.

(w882)

Duminică, 24 decembrie de la ora 11.00, cei mici au fost invitați în lumea „Spărgătorului de nuci”, un spectacol de balet iubit de copiii din întreaga lume, care îi învață pe cei mici că, prin forța imaginației, poți da viață propriului univers.

Spectacolul este realizat scenografic de Adriana Urmuzescu, care a construit grafic un basm plin de fantezie, păstrând elementele esențiale: pomul de Crăciun, păpușile, sania fermecată. Într-un decor de poveste, cu proiecții de basm în fundal, brazi care se mișcă și ninsoare care pătrunde inclusiv în sală peste micii spectatori, povestea Spărgătorului de nuci se derulează într-un ritm fascinant și antrenant.

Spectacolul îi ține pe micii audienți activi, îi implică în acțiune și în călătoria Clarei prin lume. Ei se vor bucura de fiecare dans și de fiecare moment surpriză ce le este pregătit atent de protagoniștii poveștii mult iubite pe întreg mapamondul.

Luni, 25 decembrie, de la ora 11.00, micii telespectatori au putut urmări un spectacol în premieră: „Lacul lebedelor”, un eveniment de excepție, realizat în acest an la Opera Comică pentru Copii.

(w882)

Faimosul spectacol de balet compus de P.I. Ceaikovski, „Lacul Lebedelor” va fi o experiență inedită, ale cărei regie și coregrafie sunt semnate de Andreea Soare, realizatoare a baletului „Scufița Roșie” (2019) și a seriei de spectacole pentru bebeluși „Bubu”. Despre această montare în premieră, Andreea Soare declara că „nu a fost schimbată epoca în care se petrece acțiunea, dar mijloacele tehnice și artistice prin care se transmite mesajul clasic al baletului sunt actuale, mesajul este unul aproape de copii. Aici vorbim despre un decor cu totul și cu totul inovativ, spectaculos. Pot spune că iluzia și magia vor fi completate cu ajutorul lui Rothbart, cel care întruchipează răul, maleficul, tot ceea ce înseamnă negativ din acest balet, printr-un sistem de oglinzi. Acest lucru este inedit pentru spectacolele de balet, dar este unul care completează senzaționalul baletului, pentru că le oferă spectatorilor posibilitatea de a vedea formațiile pe care le realizează balerinii pe scenă în timpul spectacolului.”

Povestea prințului Siegfried, aflat în căutarea destinului său, se dezvoltă într-un decor feeric, unde personajele principale, prințesa Odette transformată în lebădă și vrăjitorul Rothbart, îi vor vrăji pe cei mici, purtându-i pe aripile poveștii fermecate, unde în final, puterea iubirii va învinge.

Marți, 26 decembrie, tot de la ora 11.00 și în compania darurilor primite de la Moș Crăciun, copiii și părinții au fost invitați în fața micilor ecrane să se bucure de „Poveste de Crăciun”, un spectacol preluat chiar în luna decembrie, de TVR Cultural.

(w500)

„Poveste de Crăciun” este un spectacol mozaic, în regia lui Cristian Mihăilescu, ce reunește pe scena Operei Comice pentru Copii nume mari din artele spectacolului și nu numai. Telespectatorii vor avea ocazia să ia parte la momente cu artiști lirici și balerini ai Operei Comice pentru Copii, dar și cu mulți invitați surpriză, pentru că fiecare ediție a acestui spectacol aduce staruri ale teatrului și muzicii românești. O scenă monumentală, soliști de prim rang, orchestră live, momente de balet clasic și modern, plus un periplu muzical cu invitați de marcă. Acestea sunt ingredientele pe care TVR Cultural vi le oferă cu bucurie și generozitate în perioada celor mai frumoase sărbători din an, astfel încât să vă petreceți timpul alături de cei dragi, pe acordurile unora dintre cele mai spectaculoase evenimente ale anului 2023, ce poartă semnătura Operei comice pentru Copii.

 

8:50 Mic portret de mari românce (R)

*Filler

Producător: Cornel Mihalache

(Reluare)

9:00 Expediţie pe Spitzbergen (R)

Documentar Geo *

(Expédition au Spitzberg, Franţa-Germania, 2009)

Realizator: Lutz Neumann

Plimbare prin magnificele fiorduri ale insulei Spitzbergen, în plină iarnă arctică. În Arctica, de la sfârşitul lunii septembrie, locuitorii de pe insula Spitzbergen-în principal studenţi şi cercetători-se pregătesc să înfrunte o iarnă aspră şi lungă.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Uneltiri, iubiri şi uzurpări, într-un spectacol unicat la TVR Cultural:

TVR Cultural readuce la rampă după 45 de ani drama istorică a regizorului Mihai Dimiu, pusă în scenă în 1980, de Teatrul Ion Creangă din ...

Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

 

#TVRcultural