loader
Foto

Galerie foto

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti! Seria „Unirile românilor”, la TVR Cultural

„Mihai Viteazul şi prima Unire a românilor la 1600” - urmărim primul episod al serialului documentar „Unirile românilor” la TVR Cultural vineri, 2 decembrie, de la ora 12.00.

 

De-a lungul celor şase episoade, seria documentară „Unirile românilor” prezintă relatări, biografii şi evenimente care au marcat destinul românilor în ultimii 100 de ani şi ne ajută să nu uităm cine suntem şi care ne sunt rădăcinile. Pentru realizarea filmelor, echipa s-a deplasat în zeci de localităţi din ţară şi din străinătate, din dorinţa de afla nu numai perspectiva istoricilor, ci şi pe cea a românilor care trăiesc în afara ţării. Astfel, filmările s-au desfăşurat pe întreg teritoriul României, în aproape toate locurile semnificative pentru Unire – dar şi în Franţa, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, Ucraina, S.U.A., Republica Moldova.

„Mihai Viteazul şi prima Unire a românilor la 1600”, primul episod din seria Unirile românilor, este programat la TVR Cultural vineri, 2 decembrie, de la ora 12.00.

13 ianuarie 1601. Mihai Viteazul intră în Viena cu numai 30 de însoţitori şi 16  trăsuri. Nu mai are bani. Le-a dat drumul celor aproximativ o mie de oşteni cu care pornise în pribegia apuseană. Este găzduit la hanul Cerbul de Aur. Într-o odaie de drumeț simplu, își amintește că, într-un hrisov emis cu aproape un an în urmă, la 27 mai 1600, se intitula Voievod și domn al Țării Româneşti, al Ardealului și a toată Țara Moldovei. Și, pentru câteva luni, chiar a fost...

(w882)

Istoricii Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Marius Diaconescu, Sergiu Iosipescu, Augustin Țărău, Sorin Iftimi, criticul şi istoricul de film Manuela Cernat, Kazimierz Jurczak, istoric și filolog la Universitatea Jagiellonă din Cracovia răspund întrebărilor legitime pe care noi, în prezent, le adresăm trecutului: era pregătită societatea românească a vremurilor acelea să desăvârșească, în sens unificator, acţiunea politică şi militară a lui Mihai Viteazul?; erau dispuse Puterile Creştine din zonă să accepte, într-un spațiu în care interferau atâtea interese opuse, un stat românesc consolidat şi capabil să modifice, într-un mod imprevizibil, vechile raporturi de forţă?; de ce Mihai Viteazul a fost „descoperit” în postura de erou național de abia după două secole și jumătate, de către pașoptiști?; de ce regimul comunisto-ceaușist l-a folosit ca „personaj” de propagandă în filme, eludând de multe ori adevărul istoric?

(w882)

Realizatorii seriei de documentare „Unirile românilor” au filmat „memoria” locurilor unde ni s-a înfăptuit istoria: visul ambițios din Bănia Craiovei și înscăunarea de la București, încleștarea de la Călugăreni, atacurile anti-otomane peste Dunăre de la Vidin și Nicopole, izbânda de la Șelimbăr și triumful de la Alba Iulia, târguielile diplomaticești cu Puterile europene din acel timp la Istanbul, Viena, Praga și Cracovia, victoria de la Guruslău și sfârșitul tragic al unui destin pe Câmpia Turzii.

Vremurile în care a trăit și a făptuit Mihai Viteazul

8 septembrie 1600. Mihai Viteazul, la Mirăslău, pierde Transilvania. La 6 octombrie, pierde Moldova. În 20 octombrie 1600, pierde Țara Românească. Încearcă să o recâștige, însă, la 25 noiembrie 1600, pierde bătălia de la Curtea de Argeş: boierii Buzeşti, care-i fuseseră alături tot timpul, îl părăsesc. 1600 se termină rău, cu exilul. Paradoxal, 1601 debutează cu dreptul la Viena. Habsburgii înțeleg că nu pot păstra Ardealul altfel decât susținându-l pe voievodul român. Îi dau 100.000 de taleri pentru o nouă oștire care să recucerească Transilvania. 3 august 1601, Guruslău: victorie! Dar izbânda stârnește monștrii conspirațiilor politice ale locului și ale timpului. La 9 august 1601, Mihai Viteazul este asasinat.

Seria documentară realizată de Radu Găină mai cuprinde episoadele: „Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859”; „Unirea Dobrogei cu România”, „Unirea  Basarabiei cu România, 27 martie 1918”, „Unirea Bucovinei cu România, 28 noiembrie 1918”, „Marea Unire, 1 decembrie 1918”. Le vom putea urmări la TVR Cultural, vinerea, de la ora 12.00.

Seria „Unirile românilor” a fost realizată în anul 2018, în anul în care România aniversa centenarul Unirii. Un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

 

16:00 Portret de Excelenţă Premieră

* Temă şi invitat:

A început canotajul la 16 ani, iar peste numai un an a fost selecționată în lotul olimpic al României unde a rămas timp de aproape 24 de ani. La 19 ani, a cucerit primul său titlu olimpic la dublu vâsle. A fost doar începutul unei cariere sportive de legendă. A devenit cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz cucerite într-o perioadă de 20 de ani. De 25 ori a fost campioană a României. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului XX de către Federația Internațională de Canotaj, iar Președintele României i-a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor.

· ELISABETA LIPĂ

Moderator Mihaela Olaru

Producător: Raluca Amzăr

17:00 Lecţia de istorie Premieră

Lecţia de istorie Premieră

TVR Moldova

* ARHIVELE ISTORIEI-EDITIA II

Realizator: Vasile Munteanu

Producător: Zina Cerchez Signeanu

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural