loader
Foto

15 noiembrie 1987, ziua revoltei anticomuniste din Brașov, rememorată la „De ce-aș citi?” | VIDEO

Scriitorul Tudor Călin Zarojanu a discutat cu jurnalistul Liviu Tofan și cercetătorul Cosmin Popa despre istoria recentă a României, rememorând ziua de 15 noiembrie 1987 - revolta anticomunistă de la Brașov, în cadrul emisiunii „De ce-aș citi?”.

 

De ce-aș citi?

Brașov, 15 noiembrie 1987, protest anti-comunist masiv în stradă. Principalii participanți au fost muncitorii de pe platformele industriale - în primul rând, cei de la Întreprinderea de Autocamioane „Steagul Roșu”, inițiatorii protestului.

Revolta a fost înăbușită prin forță de organele de Securitate și Miliție. Cel puţin 183 de oameni au fost anchetaţi; după alte surse - peste 300. 61 de persoane au fost condamnate penal în procesul care s-a ținut în Brașov la scurtă vreme după proteste, în 3 decembrie 1987, pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, încadrare folosită pentru a sugera că evenimentele se datorau unor huligani izolați, nefiind o mișcare cu caracter politic, economic și social.

În plus, au fost schimbate locurile de muncă ale altor 27 de persoane. Nu se cunoaște numărul celor condamnați în procese ținute și în alte localități din țară.

(w882) De ce-aÈ™

Duminică, 12 noiembrie,  Tudor Călin Zarojanu a discutat despre una dintre cele mai mari revolte anticomuniste care au precedat Revoluția din 1989 cu Liviu Tofan, jurnalist, fost șef al biroului din România al Europei Libere și al Institutului Român de Istorie Recentă, și cu istoricul Cosmin Popa, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, al Academiei Române, specializat în istoria comunismului.

Liviu Tofan este și autorul documentarului „Brașov 1987 - doi ani prea devreme”, jurnalistul explicând, atunci, că „nevoia recuperării memoriei este acută”.

„Manifestația din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României. Evenimentul este aproape necunoscut. Au trecut de atunci 30 de ani. Populația României s-a primenit cu o generație ce nu cunoaște mai nimic despre întâmplările și pătimirile care au marcat profund această societate și i-au denaturat destinul. Nevoia recuperării memoriei este acută. De aceea am făcut „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”. Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întamplat atunci, și care să rămână ca o dovadă", arăta Liviu Tofan.

Din 2021, ziua de 15 noiembrie este marcată prin lege.

Urmăriți emisiunea mai jos:

*** Emisiunea „De ce-aș citi?” este difuzată la TVR Cultural duminica, de la ora 15.00.

Producător: Bogdana Pascal

1:30 Biruitorii (R)

Documentar *

Realizator: Coralia Matea

(Reluare)

2:00 Istoriile oraşului (R)

Documentar *

Producător : Raluca Bibiri

(Reluare)
 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne-a așteptat duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural