loader
Foto

Seria documentară „Călător în Orient”, din 27 martie, la TVR Cultural

TVR Cultural a redifuzat, din 27 martie, de la ora 18.00, seria documentară „Călător în Orient”, semnată de Sandrino Gavriloaia. Telespectatorii au fost invitați să redescopere Orientul cu străvechile sale povești și edificii, multe dintre ele pierdute pentru totdeauna.

 

Documentarul, filmat între 2003 și 2009, conține 30 de episoade și a fost filmat în Siria, Liban și Irak.

Telespectatorii TVR Cultural au descoperit locuri, artefacte și monumente aparținând patrimoniului universal care, în prezent, fie au fost grav avariate de Statul Islamic și de războiul izbucnit în regiune, fie au fost distruse complet, precum: Amfiteatrul roman, Templul lui Baal și Marea Colonadă din Palmyra, Apameea, Mănăstirea Mar Elian, Citadela din Alep, Moscheea Profetului Iona din Mossul, taurii înaripați de la Ninive, Moscheea de Aur din Bagdad sau Hatra, cetatea soarelui.

Alte monumente au fost grav afectate de cutremurele recente care au lovit Siria și Turcia, în urma cărora au murit peste 50.000 de oameni.  Astfel, edificiile istorice și muzeele din Alep, ruinele bazilicii Sf. Simion Stâlpnicul sau așa-numitele „orașe moarte” au fost grav avariate de seisme.

Seria documentară „Călător în Orient” este realizată și produsă de Sandrino Gavriloaia.

Episoadele difuzate între 27 și 31 martie, de la ora 18.00: „Saladin, sultanul cruciaților”,  „Marhaba, Surya!”, „Bagdadul celor 1001 de nopți”, „Damasc, un oraș etern” și „Beirutul zilelor noastre”.

Episoadele difuzate între 3 și 7 aprilie, de la ora 18.00: „Orașele pierdute”, „Hatra, cetatea soarelui”, „Pe Drumul Mătăsii: Palmyra”, „Orașul sacru: Baalbeck” și  „Palatul Azem”.

Imagine: Palmira - UNESCO/ Ron Van Oers

 

6:25 Zile de poveste (R)

Documentar *

(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 1: 1492: O lume nouă

Oficial, 1492 este anul descoperirii Americilor, moment care marchează sfârşitul Evului Mediu şi începutul timpurilor moderne. Dar piciorul pus de Cristofor Columb pe o plajă din Antile într-o zi de octombrie ascunde o poveste mult mai complexă, care începe în Andaluzia, la Granada.

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Eugen Simion: Rari sunt criticii literari de la noi care să aibă acel sentiment al responsabilității față de literatura țării lor, precum el

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

Alexandru Bălășescu, la „Mic dejun cu un campion”: Antropologia este, prin vocaţie, întrebătoare. Trebuie să fii curios până la obsesie ca să înţelegi (ediție din 2023) | VIDEO)

TVR Cultural redifuzează, între 29 aprilie și 5 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu antropologul Alexandru Bălășescu, criticul literar Ion ...

 

#TVRcultural