loader
Foto

Opt săptămâni de muzică clasică, la Ateneul Român: Festivalul Internațional „Vară Magică” a început în 5 iulie, la București | VIDEO

Între 5 iulie și 23 august, în fiecare zi de miercuri, de la 19.30, melomanii pot asculta concerte extraordinare de muzică clasică, susținute în cadrul Festivalului Internațional „Vară Magică”, la Ateneul Român.

 

Bogdan Stănescu
Jurnalul Cultural

Ajuns la cea de-a XII-a ediție, „Vară Magică” aduce în fața publicului proiectul muzical „Violoncellissimo 100”, când 104 violoncele vor concerta pe scena Ateneului Român, la pupitru fiind celebrul dirijor Cristian Mandeal, apoi, o distribuție nemaiîntâlnită - un pian, o orgă și un flaut, un „dialog al titanilor”, unde, alături de Orchestra Camerata Regală, își vor da concursul dirijorul Constantin Grigore și solistul Radu Chișu.

„Contrabasul la superlativ” înseamnă patru contrabasuri sub bagheta lui Cristian Mandeal. Urmează apoi „De la Mozart la Piazolla”, unde, pe lângă pianul stăpânit de Constantin Sandu, vor participa cele două viori care i-au aparținut marelui George Enescu, iar acum vor fi conduse de Gabriel și Simina Croitoru. Vor urma „Marea Simfonie”, o spectaculoasă repetiție cu public, și „Carmen - Pasiune și exuberanță!”.

Programul complet al Festivalului Internațional „Vară Magică”, organizat de Lanto Communication, este disponibil aici.

Sunt mândru de acest festival, am mai spus-o: la primul concert Vară Magică, cu Mihaela Martín și Frans Helmerson, am avut 70 de spectatori, cu invitați cu tot în sală. Nimeni nu credea că se întâmplă vara. Ei, iată, de sold-out vorbim acum.

Când am început eu (festivalul, n.r.), nu se întâmpla nimic vara: stagiunile închise, teatrele, Opera. Lucrurile s-au mai schimbat și mă bucur că s-au schimbat și mă bucur că 20-30 la sută din public sunt cetățeni străini, turiști care vin pentru festival, e o imagine pentru București (...)

Fără cultură nu putem să facem nimic”, a explicat directorul festivalului, Dorin Ioniță, la Jurnalul Cultural.

Festivalul Internațional „Vară Magică”, unul dintre evenimentele culturale estivale marcante ale Europei, are loc în fiecare miercuri, timp de opt săptămâni, de la ora 19.30. Prima ediție este în 5 iulie, iar ultima, în 23 august.

De la debutul său, proiectul a adunat peste o sută de concerte, de calitatea cărora s-au bucurat mai mult de 100.000 de spectatori, sute de mii de ascultători ai programelor radio și telespectatori care au urmărit transmisiunile în direct și înregistrările acestor clipe de înaltă ținută artistică.

TVR Cultural este partener al Festivalului Internațional „Vară Magică”.

 

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

20:00 Unora le place arta

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019)

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 1: Extazul

Redactor: Cristina Crăciun

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural