În săptămâna 12-18 iunie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor drama românească „Poate mai trăiesc și azi” (2020) și primul film din„Triologia lui Apu”, serie indiană din anii `50, precum și miniseria „Serviciul Omoruri” (România, 2008).
De luni, 12 iunie, TVR Cultural a difuzat cele patru episoade ale miniseriei „Serviciul Omoruri”, în regia lui Valentin Hotea, producție care prezintă cazuri inspirate din crime autohtone.
Din distribuție fac parte Şerban Ionescu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Vlad Ivanov, Doru Ana, Diana Dumbravă, Maria Popişteanu, Magda Catone, Camelia Maxim, Bogdan Rebenciuc, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, Gica Andruşca, Paula Nicoliţă, Bogdan Dumitrescu, Alexandru Jitea. Director de imagine este Silviu Andrei, iar regia artistică este semnată de Valentin Hotea.
Episodul 1: „Ochi de copil” - luni, 12 iunie, de la 23.20
Episodul 2: „Miros de peşte” - miercuri, 14 iunie, de la ora 23.30
Episodul 3: „Mâna destinului” - joi, 15 iunie, de la ora 23.30
Episodul 4: „Limba cu venin” - vineri, 16 iunie, de la ora 23.30
Miniseria vorbește despre „oameni ajunşi la limită, accidental, în situaţii pe care nimeni dintre noi nu şi-ar dori să le trăiască. Chiar în timp ce dezvoltam scenariile, se întâmplau evenimente asemănătoare cu cele imaginate de noi: un copil găsit mort în subsolul blocului, un taximetrist care a trecut de mai multe ori cu maşina peste un individ. Atunci ne cam treceau frisoanele, dar noi nu făceam decât să imaginăm situaţii cât mai verosimile pentru a ne construi poveştile”, a explicat regizorul serialului, Valentin Hotea.
În fiecare episod este rezolvat un caz, iar telespectatorii pot urmări și poveștile personajelor permanente - oamenii legii care se ocupă de instrumentarea spețelor.
„Întreaga serie ne vorbeşte despre ceea ce se poate întâmpla oricui, oricând, în lumea noastră, aşa cum este ea, aşa cum suntem noi”, a arătat regizorul.
Joi, 15 iunie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama românească „Poate mai trăiesc și azi” (2020), în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, cu Nicoleta Hâncu și Bogdan Nechifor. Trailerul filmului, aici.
Tudor Cristian Jurgiu este și autorul scenariului, împreună cu Anca Tăbleț.
Sursă imagine: Trailer YouTube
Filmul spune povestea Clarei și a lui Vlad, doi tineri care au o relație în care niciodată nu reușesc să se sincronizeze. Când Vlad este gelos, Clara este sigură pe ea însăși. Când Clara este entuziastă, Vlad e plictisit. Când Vlad e fericit, Clara e deprimată. Când ea este furioasă, el este calm. Numai când el devine Făt-Frumos, ea devine în sfârşit Prințesa lui. Seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca în filme și cărți, cei doi fac totul ca s-o trăiască pe propria piele, se arată în sinopsisul filmului.
„Mulți dintre noi își creează imaginea relației perfecte și nu acceptă nimic mai prejos de asta. De multe ori, însă, idealurile de acest fel nu supraviețuiesc contactului cu realitatea. Protagoniștii filmului se luptă cu imaginile din capul lor și încearcă să îl vadă pe celălalt așa cum e cu adevărat”, a explicat regizorul Tudor Cristian Jurgiu, citat de Agerpres.
Sursă imagine: Trailer YouTube
Duminică, 18 iunie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat pelicula „Pather Panchali”, în regia lui Satyajit Ray (India, 1955). În rolurile principale: Subir Banerjee, Kanu Banerjee, Karuna Banerjee.
Sursă imagine: imdb.com
Filmul a obținut premiul „Best Human Document”, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, din anul 1956, și a fost nominalizat la Premiile BAFTA, în 1958, pentru cel mai bun film.
„Pather Panchali” („Cântecul drumului” în bengali) face parte din „Trilogia lui Apu”, dedicată de Satyajit Ray copilăriei şi maturizării tânărului său personaj, alături de „Aparajito” („Neînvinsul”, 1956) și „Apur Sansar” („Lumea lui Apu”, 1959).
Sursă imagine: imdb.com
Primul film spune povestea copilăriei lui Apu, care trăiește, împreună cu sora și părinții săi, într-o casă sărăcăcioasă, dintr-un sat din Bengal. Tatăl, Harihar, preot cu talent de scriitor, abia dacă adună suficienţi bani pentru hrana de zi cu zi a familiei. Cei doi copii şi o mătuşă bătrână cad în grija mamei, Sarbajaya, care are mereu necazuri cu vecinii mai bogaţi, supăraţi că sora lui Apu, Durga, le fură fructele. Situaţia familiei se înrăutăţeşte când tatăl pleacă de acasă câteva luni, ca să câştige nişte bani, iar Durga se îmbolnăveşte grav.
Filmul este o adaptare a romanului lui Bibhutibhushan Bandyopadhyay, din 1929, și a fost primul lungmetraj regizat de Satyajit Ray. Este considerat un punct de cotitură în cinematografia indiană, pentru prezentarea faptelor cu autenticitate și realism.
Sursă imagine: imdb.com