loader
Foto

Moromeţii - Partea a II-a

Noaptea albă a filmului românesc

duminică, 03 martie 2024
ora 00:25

 

 

România, 2018

Scenariul: Adaptarea celui de-al doilea volum al romanului „Moromeții”, a romanului „Viața ca o pradă” și a publicisticii lui Marin Preda.

Distribuţia: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Paul Ipate, Marian Adochiței, Andreea Bibiri, Anca Androne, Iosif Paștina, Ioana Bugarin, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru.

  • 8 premii şi 5 nominalizări la Premiile Gopo Premiul „Tânără speranţă” - Iosif Paștina.

Filmul continuă povestea familiei Moromete, din satul din Câmpia Dunării, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Perioada istorică este marcată de instalarea comunismului în România, iar povestea se construieşte în jurul mezinului familiei, Niculae.

Ilie Moromete și fiul său cel mai mic văd lucrurile diferit, prilej permanent de conflict între ei. Obsesia pentru pămînt a lui Moromete a rămas intactă, iar totul se învîrte în jurul muncii câmpului. Pentru supraviețuire, e nevoie de porumb şi de grâu. Familia se adaptează greu la condițiile de după Al Doilea Război Mondial. Niculae a făcut deja trei clase de liceu, dar s-a oprit înainte de ultimul an, din motive financiare.

Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Diferențele se şterg într-un mod forțat și violent. Niculae Moromete este cel care va scrie mai târziu despre vremurile noi și cele vechi.

 

* Acest program este interzis copiilor sub 12 ani (12).

9:00 Ce facem în weekend (R)

Invitaţie la muzee

Producător: Narcisa Manoliu

(Reluare)

10:00 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

(Reluare)

 

#TVRcultural