loader

„Suflete în ceață”, „cel mai revoluționar film din 1938”, cu Jean Gabin și Michèle Morgan, duminică, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat, între 11 și 17 decembrie, dramele „Trei etaje” (Italia, 2021), „Și ... atunci, ce e libertatea?” (România, 2020), „și „Suflete în ceață” (Franța, 1938), iar pentru cei mici, „Amintiri din copilărie” (România, 1965).

 

Luni, 11 decembrie, de la ora 22.05, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor drama „Trei etaje” („Tre piani”, Italia, 2021), bazată pe romanul scriitorului israelian Eshkol Nevo.

Regia peliculei este semnată de Nanni Moretti, iar în rolurile principale îi găsim pe Margherita Buy, Riccardo Scamarcio, Alba Rohrwacher, Adriano Giannini, Elena Lieti și Alessandro Sperduti.

(w882) Trei etaje

Foto: imdb.com

Filmul a avut premiera la Festivalul de la Cannes, în anul 2021, și a fost ovaționat timp de zece minute.

Filmele mele sunt capitole ale unui lung roman. Le sunt atribuite, adesea, calități profetice”, spunea regizorul Nanni Moretti, după proiecție.

(w882) Trei etaje

Foto: imdb.com

(w882) Trei etaje

Foto: imdb.com

Filmul „Trei etaje” spune povestea a trei familii care locuiesc într-un complex luxos din Roma. La primul etaj, un cuplu tânăr este erodat de suspiciunile tatălui cu privire la un presupus abuz al unui vecin în vârstă asupra fiicei lor.

La cel de-al doilea etaj, mama a doi copii se luptă cu singurătatea şi spectrul nebuniei, în absenţa soţului ei neatent şi mereu ocupat.

La etajul al treilea, o judecătoare pensionară trebuie să facă o alegere dureroasă, între fiul ei de 20 de ani, care accidentează mortal o vecină, aflat sub influenţa alcoolului, şi soţul ei, judecător.

Pe măsură ce aceste poveşti se întrepătrund, alegerile etice şi morale pe care le fac locatarii vor avea urmări care le vor schimba viaţa. Trailer-ul filmului, aici.

(w882) Trei etaje

Foto: imdb.com

***

Joi, 14 decembrie, de la ora 22.05, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor drama „Și ... atunci, ce e libertatea?” (2020), bazată pe nuvela „Proiecte de trecut”, scrisă de Ana Blandiana.

Regia filmului este semnată de Andrei Zincă, iar din distribuție fac parte: Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte, Cristian Popa, Magda Catone, Nicodim Ungureanu, Dorina Lazăr. Trailer-ul peliculei, aici.

(w882) Și atunci

Sursă foto: transilvaniafilm.ro

„În 1951, în mijlocul conflictului creat de ruptura politică dintre Iugoslavia și Uniunea Sovietică, guvernul stalinist de la București a ordonat o epurare etnică și socială a unei zone de frontieră din Banat, urmată de naționalizarea tuturor bunurilor celor astfel dislocați cu forța. La numai câțiva ani de la deportarea evreilor de către naziști, 40.000 de oameni au fost deportați în România, în condiții șocant de similare, într-o zonă vastă, aridă și pustie din Bărăgan, unde au fost lăsați să supraviețuiască în condiții infernale timp de cinci ani. Singura lor vină era că posedau pământ și/sau nu aveau origini românești“, arăta regizorul Andrei Zincă, citat pe blogul Festivalului Internațional de Film „Transilvania” (TIFF).

(w882) Și...atun

Sursă foto: transilvaniafilm.ro

„Și ... atunci, ce e libertatea?” este „o poveste despre dragoste şi supraviețuire, în contextul deportării a 40.000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, aşa-numita „Siberie românească“. Filmul îl are în centrul său pe un profesor de istorie din Herculane, care, în timpul unei nunți, este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat la sute de kilometri de casă, în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zonă pustie și aridă, în condiții infernale”, potrivit sinopsisului.

Pelicula a primit, între altele, Premiul Publicului pentru film românesc, la TIFF, ediția din 2020.

Regizorul Andrei Zincă explica, despre filmul său, că nuvela Anei Blandiana  a fost „o excelentă oportunitate de a face un film din perspectiva zilei de azi despre libertate ca o experiență strict personală în interiorul și în afara unei societăți totalitariste, bazate pe frică”.

(w882) Și atunci

Sursă foto: transilvaniafilm.ro

***

Sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 11.00, TVR Cultural a difuzat „Amintiri din copilărie” (1965), în regia Elisabetei Bostan, cu Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu și Emanoil Petruţ.

(w882) Amintiri d

Corina Constantinescu - Smaranda, în „Amintiri din copilărie”. Sursă foto: aarc.ro

(w882) Amintiri d

Ion Bocancea - Nică al lui Ștefan a Petrei, în „Amintiri din copilărie”. Sursă foto: aarc.ro

Adaptând pentru ecran câteva dintre întâmplările povestite de Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”, Elisabeta Bostan dă viaţă celor mai minunate pagini ale literaturii româneşti pentru copii.

În bojdeuca lui din cartierul Ţicău al Iaşilor, Ion Creangă îşi aminteşte cu nostalgie de copilăria sa petrecută în satul natal Humuleşti, de poznele şi aventurile sale, atribuite în carte personajului Nică al lui Ştefan a Petrii.

(w882) Ștefan Ci

Ștefan Ciobotărașu - Ion Creangă, în „Amintiri din copilărie”. Sursă foto: aarc.ro

(w882) Amintiri d

***

Duminică, 17 decembrie, de la ora 20.00, TVR Cultural a transmis drama „Suflete în ceață” („Quai des brumes”, Franța, 1938), regizat de Marcel Carné, cu o distribuție de excepție - Jean Gabin, Michèle Morgan, Michel Simon, Pierre Brasseur și Robert Le Vigan.

Scenariul a fost scris de Jacques Prévert, după romanul lui Pierre Mac Orlan, iar coloana sonoră îi aparține lui Maurice Jaubert.

Este considerat unul dintre primele filme noir.

(w882) Quai des b

Sursă imagine: imdb.com

(w882) Quai des b

Sursă imagine: imdb.com

Drama a primit „Premiul special pentru regie”, în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia.

„În Le Havre, soldatul dezertor Jean Gabin, înfometat și falit, o întâlnește pe Michèle Morgan, cu bereta ei iconică și haina de ploaia plastifiată, alături de alte personaje fără căpătâi: plictisitul pictor Robert le Vigan, buticarul Michel Simon și „tipul dur”, pateticul Pierre Brasseur, reprezentantul realismului poetic. „Quai des brumes” a fost primul succes internațional, atât pentru regizorul Carné, cât și pentru Jacques Prévert”, notează MoMA, într-o prezentare a celebrei drame.

(w882) Quai des b

Sursă imagine: imdb.com

„În 1938, nici un film nu era mai revoluționar decât „Quai des brumes”. Cu scena de deschidere, în care un Jean Gabin murdar rătăcește pe un drum plin de ceață, s-a schimbat cinematografia franceză”, nota Dudley Andrews.

(w882) Quai des b

Sursă imagine: imdb.com

9:00 Expediţie pe Spitzbergen (R)

Documentar Geo *

(Expédition au Spitzberg, Franţa-Germania, 2009)

Realizator: Lutz Neumann

Plimbare prin magnificele fiorduri ale insulei Spitzbergen, în plină iarnă arctică. În Arctica, de la sfârşitul lunii septembrie, locuitorii de pe insula Spitzbergen-în principal studenţi şi cercetători-se pregătesc să înfrunte o iarnă aspră şi lungă.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:00 Zile de poveste (R)

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 16: 25 august 1270: Moartea lui Ludovic cel Sfânt

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)
 
Uneltiri, iubiri şi uzurpări, într-un spectacol unicat la TVR Cultural:

TVR Cultural readuce la rampă după 45 de ani drama istorică a regizorului Mihai Dimiu, pusă în scenă în 1980, de Teatrul Ion Creangă din ...

Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

 

#TVRcultural