loader
Foto

Cât de mult își poate păstra umanitatea o ființă tratată în mod mizerabil? Drama „Misterul lui Kaspar Hauser” (1974), duminică, la TVR Cultural

Între 20 și 26 noiembrie, TVR Cultural a difuzat dramele „Glengarry Glen Ross” (1992), „Servitorii” (2020) și „Misterul lui Kaspar Hauser” (1974).

 

Luni, 20 noiembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească drama „Totul de vânzare” („Glengarry Glen Ross”, SUA, 1992), în regia lui James Foley, cu o distribuție de excepție: Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Kevin Spacey, Ed Harris, Jonathan Pryce. Trailer-ul filmului este disponibil aici.

(w882) Glengarry

(w882) Glengarry

Sursă foto: imdb.com

Filmul se bazează pe piesa lui David Mamet, laureată cu Premiul Pulitzer în 1984, iar actorii au glumit adesea despre subiectul peliculei, numindu-l „Moartea unui nenorocit de comis-voiajor”, cu referire la piesa lui Arthur Miller, ecranizată, la rândul ei, în anii '80, cu Dustin Hoffman în rolul principal.

Pelicula este considerată una dintre cele mai bune ale anilor '90: Jack Lemmon a primit premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Veneția, iar Al Pacino a primit nominalizări la Oscar și la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

(w882) Glengarry

(w882) Glengarry

Sursă foto: imdb.com

Drama „Glengarry Glen Ross” prezintă două zile din viața a patru agenți de vânzări care se ocupă de imobiliare, care ajung la disperare, după ce firma-mamă trimite un trainer care, pentru a-i motiva, le spune că doi dintre ei vor fi dați afară până la sfârșitul săptămânii. Atmosfera deja tensionată din birou devine irespirabilă, pe măsură ce agenţii aplică diverse tactici de manipulare a clienţilor şi ajung să-şi fure unii altora contractele.

Numele „Glengarry Glen Ross” vine de la cele două proprietăți (reale) pe care agenții de vânzări ar fi trebuit să le vândă, pentru a-și păstra locul în firmă: Glengarry Highlands și Glen Ross Farms.

(w882) Glengarry

(w882) Glengarry

(w882) Glengarry

Sursă foto: imdb.com

***

Joi, 23 noiembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Servitorii” (România, 2020), în regia lui Ivan Ostrochovsky, cu Vlad Ivanov, Samuel Skyva și Samuel Polakovic în rolurile principale, despre colaborarea preoților cu comuniștii. Trailer-ul, aici.

„Un film noir, cu aer de distopie, superb filmat, ca o succesiune de tablouri alb-negru în mișcare, despre un subiect controversat: colaborarea preoților cu regimul totalitar. Vlad Ivanov face un nou rol memorabil, de data asta în limba slovacă. Este ofițer al poliției politice, cel însărcinat cu urmărirea și eliminarea celor care refuză să colaboreze.

Anul 1980, Cehoslovacia comunistă. Temându-se ca școala lor să nu fie închisă, profesorii unui seminar teologic își modelează elevii în așa fel încât să fie pe placul Partidului Comunist. Fiecare seminarist trebuie să decidă ce cale alege: colaborează sau devine ținta regimului. Inspirat de evenimente reale”, notează Aarc despre „Servitorii”.

Filmul are o atmosferă… nu știu dacă vreodată ai apucat să fii undeva în noapte cu o ploaie din aia care îți intră în oase și știi că nu poți să te rupi de acolo. Și visezi ca fetița cu chibrituri când te uiți pe geam și vezi o lumină caldă, dar în timpul ăsta îngheți. Așa e filmul ăsta, îți intră în oase”, explica actorul Vlad Ivanov, într-un interviu cu Crăița Nanu, publicat pe site-ul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

(w882) Servitorii

Sursă foto: Aarc

***

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 11.00, TVR Cultural a transmis filmul de aventuri „Misterul lui Herodot” (România, 1976), în regia Getei Doina Târnavschi. În rolurile principale: Cristian Orascu, Tudor Petruţ, Silviu Stănculescu, Ernest Maftei.

Într-un sat de munte, doi elevi descoperă o fibulă romană. Încercând să afle mai multe, copiii găsesc notiţele unui profesor, în care se fac referiri la localitatea Lisidava, amintită de Herodot. Ei fug de acasă pentru a continua cercetările, însă planurile le sunt stricate de o furtună ce se abate asupra lor. Adăpostindu-se într-o grotă, copiii descoperă un monument funerar, adâncindu-se şi mai mult în mister.

(w882) Misterul l

„Misterul lui Herodot”. Sursă imagine: Captură video YouTube CinemaArt

***

Duminică, 26 noiembrie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat drama premiată „Misterul lui Kaspar Hauser” („Jeder für sich und Gott gegen alle”, Germania, 1974), în regia lui Werner Herzog, cu Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira în rolurile principale. Trailer-ul este disponibil aici.

Filmul a fost răsplătit cu Marele Premiu al Juriului, Premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic, la Festivalul de Film de la Cannes, din 1975.

Drama se bazează pe o poveste reală, a unui băiat de 17 ani, care apare de nicăieri în piața din Nuremberg, în 1828, complet sălbatic, crezându-se că, în copilărie, a fost ținut închis și bătut.

Ajunge mai întâi la un circ, unde este expus ca o ciudățenie, de unde este luat și îngrijit profesorul Georg Friedrich Daumer, care încearcă să îl transforme într-un tânăr educat.

Hauser învață să scrie și să citească, având păreri neobișnuite despre logică și religie și este extrem de atras de muzică, lucru care îl tranformă într-o atracție pentru orășeni. Totuși, Kaspar Hauser este găsit înjunghiat de două ori, chiar de cel care l-a ținut închis în copilărie, sfârșind tragic.

Rolul lui Kaspar Hauser este interpretat de Bruno S. (Schleinstein), pe care regizorul Werner Herzog l-a descoperit într-un documentar despre muzicienii stradali. Herzog l-a distribuit în rolul principal, considerând că există similitudini între viața personajului și viața muzicianului - Bruno fusese internat într-un spital de boli mintale, iar pe durata filmărilor, regizorul l-a găsit de multe ori dormind pe jos, îmbrăcat în hainele personajului Kaspar Hauser. Bruno, însă, era mult mai în vârstă decât personajul său, având 41 de ani la momentul filmărilor.

Pentru Peter Bradshaw de la „The Guardian”, filmul lui Herzog este „un test despre redescoperirea nobleței și a perfectibilității din orice ființă umană” sau „o întrebare despre cât de mult își poate păstra umanitatea o ființă tratată în mod mizerabil”.

(w882) Kaspar Hau

Sursă foto: Captură video imdb.com

17:00 Omul şi timpul Premieră

Producător : Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

18:00 Legendele operei

Documentar *(Legends of Opera, Regatul Unit, 2018) Regia: Lyndy Saville

Prezentator: Danielle de Niese

Premieră

Seria Legendele operei îi prezintă pe marii interpreţi de operă ai vremurilor noastre. Gazdă este renumita soprană autraliano-americană Danielle de Niese. Filmat în Regatul Unit şi în Italia, în fiecare episod apar artişti, critici şi regizori, imagini din arhive, interpretări remarcabile ale marilor artişti lirici.

Montserrat Caballe

Redactor: Ştefan Asavei

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural