loader
Foto

O poveste de dragoste înflăcărată, în „Grădina lui Allah” (1936), duminică, la TVR Cultural

În săptămâna 22-28 mai, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească dramele „Un scurt film despre omor” (1988), „Monștri” (2019) și filmul de cinematecă „Grădina lui Allah” (1936), cu Marlene Dietrich.

 

Luni, 22 mai, TVR Cultural a difuzat drama poloneză „Un scurt film despre omor” („Krótki film o zabijaniu”, 1988), în regia lui Krzysztof Kieslowski.

În rolurile principale: Mirosław Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz.

(w882) Un scurt f

Un scurt film despre omor. Sursă foto: imdb.com

Varșovia. Un șofer de taxi, Waldemar (Jan Tesarz), își spală mașina. Jacek (Mirosław Baka), un tânăr obtuz, rătăcește prin oraș. Piotr (Krzysztof Globisz), student la Drept, se pregătește pentru examenul final. Destinele lor se întretaie, atunci când Jacek îi cere taximetristului să-l ducă într-o zonă izolată, unde îl ucide în mod brutal, fără să aibă nici un motiv aparent.

(w882) Un scurt f

Un scurt film despre omor. Sursă foto: imdb.com

Piotr, încă idealist, contestatar al pedepsei cu moartea, este numit avocatul apărării. Jacek, însă, este găsit vinovat și condamnat la o moarte la fel de brutală ca a victimei sale.

(w882) Un scurt f

Un scurt film despre omor. Sursă foto: imdb.com

(w882) Un scurt f

Un scurt film despre omor. Sursă foto: imdb.com

Joi, 25 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama românească „Monștri” (2019), în regia lui Marius Olteanu. Filmul a fost răsplătit cu Premiul Gopo 2020 pentru cea mai bună actriță în rolul principal (Judith State). Trailerul, aici.

În rolurile principale: Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potrocean, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr.

„Monștri” spune povestea a doi tineri, Arthur (Cristian Popa) şi Dana (Judith State), căsătoriți de mai bine de zece ani. După o noapte petrecută cu necunoscuţi, în mai puţin de 24 de ore, ei trebuie să decidă dacă a renunţa la celălalt nu este cumva cea mai mare dovadă de iubire.

Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al lui Marius Olteanu, fiind dezvoltat din scenariul scurtmetrajului „Scor alb”, cu Ioana Flora și Alexandru Potocean.

„Monștri” a avut premiaera mondială în cadrul secțiunii „Forum”, a Festivalului de Film de la Berlin (7-17 februarie 2019), potrivit aarc.ro.

(w882) Monștri

Photo credit: Adi Marineci / Facebook „Monștri”

Înainte de a începe să scriu scenariul pentru «Monștri», am înregistrat mai multe interviuri cu oameni căsătoriți, întrebându-i despre iubire și despre ce și cum se schimbă cu timpul, despre ce provoacă dispariția iubirii, despre nevoia de a nu fi singur și despre compromisurile pe care le facem pentru asta, despre încercarea noastră, a tuturor, de a ne conforma standardelor care ne sunt impuse la orice nivel, în orice etapă. Aceste interviuri m-au adus mai aproape de personajele mele.

Dana și Arthur sunt doi nonconformiști care încearcă, în ciuda lor, să fie cum trebuie, pentru celălalt și pentru ceilalți”, a explicat regizorul Marius Olteanu, citat pe site-ul aarc.ro.

(w882) Monștri

Photo credit: Adi Marineci / Facebook „Monștri”

Duminică, 28 mai, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat filmul „Grădina lui Allah” (1936), în regia lui Richard Boleslawski, cu Marlene Dietrich, Charles Boyer și Basil Rathbone în rolurile principale.

(w882) Marlene Di

Drama spune povestea de dragoste dintre un călugăr trapist care a renunțat la viața monastică, Boris Androvschi (Charles Boyer), și Domini Enfilden (Marlene Dietrich), o tânără deziluzionată după moartea tatălui ei. Cei doi se întâlnesc în Sahara și trăiesc o poveste de dragoste înflăcărată, Domini neștiind nimic despre trecutul lui Boris.

(w882) Marlene Di

Când un batalion al Legiunii Străine trece prin zonă, Boris riscă să fie expus.

(w882) Marlene Di

Marlene Dietrich. Sursă foto: imdb.com

Scenariul filmului „Grădina lui Allah” se bazează pe cartea omonimă, scrisă în 1904 de Robert S. Hitchens. Versiunea din 1936 este a treia ecranizare a romanului, celelalte două datând din 1916 și 1927 (filme mute).

Acesta este filmul care rulează la televizorul la care se uită cântăreața Cyndi Lauper, în videoclipul ei „Time After Time” (1983).

22:00 VIAŢA DUBLĂ A VERONICĂI

Film*

(LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE-Franţa, Polonia, 1991)

Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

* Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

*Premiul pentru cea mai bună actriţă (Irene Jacob), premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes 1991

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 1992 pentru cel mai bun film străin

Dramă. Weronika locuieşte în Polonia, Véronique în Franţa şi niciuna nu ştie că cealaltă există-decât într-un moment fugitiv în care tânăra poloneză întrezăreşte o turistă străină, care-i seamănă leit, într-un autobuz din Cracovia. Weronika, pasionată de muzică şi membră într-un cor, moare subit în timpul unui concert. Véronique, şi ea muziciană, descoperă treptat că este influenţată în mod misterios de alegerile şi experienţele celeilalte fete, ca şi cum viaţa acesteia ar continua prin ea.

Redactor: Adriana Vulpe

23:40 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
„Faust”, despre bărbatul care și-a vândut sufletul diavolului, în 6 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor marți, 6 iunie, din arhiva Televiziunii Române, opera „Faust”, de Charles Gounod, jucată în anul 2008 pe ...

Drama „Viața dublă a Veronicăi”, premiată la Cannes, difuzată în 5 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează, în săptămâna 5 - 11 iunie, filmele „Viața dublă a Veronicăi” (1991) și „Jurnalul unei cameriste” (1946).

„Pot roboții să facă teatru?”: O prelegere de Alexandru Dabija, pe scena Operei, în 8 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează joi, 8 iunie, în direct, prelegerea susținută de regizorul Alexandru Dabija, în cadrul Conferințelor Operei Naționale ...