loader
Foto

Filmul documentar „89: OGLINZI ȘI FUM”, despre Revoluția din 1989, la TVR Cultural | VIDEO

Vineri, 22 decembrie, la 34 de ani de la izbucnirea protestelor din București, TVR Cultural a difuzat „După căderea Cortinei de Fier - Documentar 89: Oglinzi şi fum”, în regia lui Alexandru Stănescu, o odisee prin labirintul memoriei Revoluției române și prin puzzle-ul de întâmplări și coincidențe, care încă se cer a fi descifrate.

 

Rezultat al unei munci de 12 ani, a unui tânăr care la Revoluție avea opt ani, filmul documentar „89: Oglinzi și Fum” își propune să străpungă perdeaua grea care tronează peste acele zile cruciale din decembrie 1989, analizând, totodată, ecourile reverberate în conștiința colectivă a posterității.

„Există Adevăr, cu „A” mare, sau doar adevărul meu și adevărul tău? Este istoria doar o metanarațiune, în slujba diferitelor tabere care își dispută nevinovăția?”, întreabă retoric regizorul Alexandru Stănescu.

Realizat în peste un deceniu de documentare, prin reportaje și interviuri, ilustrat cu imagini din arhiva TVR și arhiva lui Paul Cozighian, dar și cu fotografii inedite din colecțiile lui Andrei Bârsan, Dinu Lazăr, Andrei Pandele, Agerpres, filmul acoperă momente importante din istoria anilor '80.

(w882)

Dominic Dembinski scria despre acest film: „Este o privire inedită asupra evenimentelor din 1989, ce evită superprofesionist terenul arhibătătorit al celor spuse, scrise, filmate despre căderea lui Ceaușescu. Calitatea de excepție este candoarea cu care autorul, pe atunci în vârstă de opt ani, privește acel trecut căutând să-l înțeleagă, așa cum și noi ne chinuim să o facem. Este o privire în sinele lui de autentic documentarist - o privire în noi”.

În documentarul „89: Oglinzi şi fum” i-ați văzut pe Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Paul Cozighian, Cornel Mihalache, Constantin Corneanu, Marcel Păun, Andrei Pandele, Andrei Bârsan, Lavinia Betea, Sorin Alexandrescu. TVR este coproducător.

 

 

10:00 Zile de poveste (R)

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 16: 25 august 1270: Moartea lui Ludovic cel Sfânt

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

10:30 Zile de poveste (R)

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 15: 29 mai 1453: Căderea Constantinopolului

Redactor Gabriela Onea

(Reluare)
 
Uneltiri, iubiri şi uzurpări, într-un spectacol unicat la TVR Cultural:

TVR Cultural readuce la rampă după 45 de ani drama istorică a regizorului Mihai Dimiu, pusă în scenă în 1980, de Teatrul Ion Creangă din ...

Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

 

#TVRcultural