loader
Foto

Filmul documentar „89: OGLINZI ȘI FUM”, despre Revoluția din 1989, la TVR Cultural | VIDEO

Vineri, 22 decembrie, la 34 de ani de la izbucnirea protestelor din București, TVR Cultural a difuzat „După căderea Cortinei de Fier - Documentar 89: Oglinzi şi fum”, în regia lui Alexandru Stănescu, o odisee prin labirintul memoriei Revoluției române și prin puzzle-ul de întâmplări și coincidențe, care încă se cer a fi descifrate.

 

Rezultat al unei munci de 12 ani, a unui tânăr care la Revoluție avea opt ani, filmul documentar „89: Oglinzi și Fum” își propune să străpungă perdeaua grea care tronează peste acele zile cruciale din decembrie 1989, analizând, totodată, ecourile reverberate în conștiința colectivă a posterității.

„Există Adevăr, cu „A” mare, sau doar adevărul meu și adevărul tău? Este istoria doar o metanarațiune, în slujba diferitelor tabere care își dispută nevinovăția?”, întreabă retoric regizorul Alexandru Stănescu.

Realizat în peste un deceniu de documentare, prin reportaje și interviuri, ilustrat cu imagini din arhiva TVR și arhiva lui Paul Cozighian, dar și cu fotografii inedite din colecțiile lui Andrei Bârsan, Dinu Lazăr, Andrei Pandele, Agerpres, filmul acoperă momente importante din istoria anilor '80.

(w882)

Dominic Dembinski scria despre acest film: „Este o privire inedită asupra evenimentelor din 1989, ce evită superprofesionist terenul arhibătătorit al celor spuse, scrise, filmate despre căderea lui Ceaușescu. Calitatea de excepție este candoarea cu care autorul, pe atunci în vârstă de opt ani, privește acel trecut căutând să-l înțeleagă, așa cum și noi ne chinuim să o facem. Este o privire în sinele lui de autentic documentarist - o privire în noi”.

În documentarul „89: Oglinzi şi fum” i-ați văzut pe Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Paul Cozighian, Cornel Mihalache, Constantin Corneanu, Marcel Păun, Andrei Pandele, Andrei Bârsan, Lavinia Betea, Sorin Alexandrescu. TVR este coproducător.

 

 

3:55 DOMNUL KLEIN

Film *(MR. KLEIN-Franţa, Italia, 1976)

Regia: Joseph Losey

Cu: Alain Delon, Jeanne Moreau, Michel Lonsdale

*Trei premii Cesar 1977-pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cele mai bune decoruri

*Nominalizare la Palme d'Or-Festivalul de Film de la Cannes 1977

Dramă. În 1942, în Parisul aflat sub ocupaţie, afacerile lui Robert Klein, negustor de opere de artă, înfloresc. Mulţi evrei îi vând pe o nimica toată bunurile lor cele mai de preţ. Viaţa lui se scurge netulburată până în ziua când i se livrează dintr-o eroare ziarul local evreiesc şi Klein află de existenţa unui evreu care poartă acelaşi nume cu el. Gestapo-ul intră la bănuieli şi Klein se trezeşte aruncat într-o cursă nebună contra cronometru, în încercarea de a-şi dovedi originea...

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

6:00 Mic dejun cu un campion

Moderator: Daniela Zeca Buzura

*Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Café Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Producător:

(Reluare)
 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

 

#TVRcultural