Din 3 decembrie, Tatiana Slivca ni-i prezintă pe preoţii care fac misiune în parohiile din Republica Moldova, promovând valorile, spiritul românesc şi ortodoxia. Sâmbăta, de la 13.30.
Prin trudă zilnică, duhovnicii veniţi în comunităţile din Ungheni, Soroca, Cahul şi alte raioane au reuşit să-i adune pe oameni într-un spirit în jurul bisericii. Astăzi, muncesc împreună să anime viața satelor, învață să dea rost timpului şi să facă lumea mai bună. Cu toţii sunt „În slujba binelui”. „În slujba binelui” suntem invitaţi şi noi, din 3 decembrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 13.30, când jurnalista TVR Moldova Tatiana Slivca ne aşteaptă alături de aceşti oameni dedicaţi misiunii lor, la TVR Cultural.
Fiecare ediţie a emisiunii ilustrează activitatea preoților Mitropoliei Basarabiei care fac misiune în parohiile din Republica Moldova, sunt promotori ai valorilor, spiritului românesc și reușesc să implice comunitatea pe care o păstoresc în viața localităţilor. În ce fel se implică Patriarhia Română şi cum este este susţinută ortodoxia în spațiul dintre Prut şi Nistru aflăm din discuţiile moderatoarei Tatiana Slivca, producător al emisiunii „În slujba binelui”, cu invitaţii ei.
Primul popas spiritual, pe 3 decembrie, este în satul Elizavetovca, raionul Ungheni, o localitate cu 60 de case unde convieţuiesc mai multe etnii, majoritari fiind românii. La vârsta de doar 20 de ani, părintele Gabriel-Andrei Gherasă a acceptat provocarea de a parcurge zilnic drumul Iaşi-Chişinău, pentru a zidi un loc de rugăciune destinat generaţiilor de azi şi de mâine.
„În momentul în care l-am întâlnit pe Înaltpreasfințitul Părinte Petru, am văzut în el un bunic. Am înțeles atunci că rostul nostru este să slujim aici. Când Dumnezeu te pune la locul tău, e un dar şi nu ceva care ți se cuvine. Am primit această chemare de a sluji neamului și bisericii noastre”, mărturiseşte părintele Gabriel-Andrei Gherasă, consilier Proiecte şi Patrimoniu Bisericesc Mitropolia Basarabiei.
Elizavetovca este un sătuc în care oamenii tânjeau după Dumnezeu, mai spune părintele. Ei mergeau pentru nevoile lor spirituale la Ungheni sau în localităţile din împrejurimi. Astăzi, pe lângă biserică, aici a fost construit un frumos așezământ social, un muzeu etnografic și o bibliotecă la care are acces oricine își dorește să afle despre faptele înaintașilor.
Oameni dedicaţi, promotori ai valorilor şi spiritului românesc, învaţă să dea rost timpului şi să facă lumea mai frumoasă. Din 3 decembrie, suntem „În slujba binelui”. În fiecare sâmbătă, de la 13.30, la TVR Cultural.