loader
Foto

„Înapoi la argument”: Dan C. Mihăilescu, în dialog cu H.R. Patapievici (ediție din 2007) | VIDEO

Între 22 și 26 ianuarie, de la ora 11.00,  TVR Cultural a redifuzat dialogurile de colecție ale lui Horia Roman Patapievici cu regretatul Vintilă Mihăilescu (antropolog), istoricul de artă Erwin Kessler, psihiatrul și scriitorul Ion Vianu, poeta Doina Uricariu și criticul literar Dan C. Mihăilescu, înregistrate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

 

Înapoi la argument

Istoricul de artă Erwin Kessler (ediție din anul 2007)

  • Luni, 22 ianuarie, ora 11.00

Discuții despre avangardă și artiști adepți ai curentului, cu Erwin Kessler la emisiunea „Înapoi la argument”, în 2007. Istoric și critic de artă, filosof, cercetător la Institutul de Filozofie și Psihologie „C. Rădulescu Motru”, Erwin Kessler a fost și curatorul unei expoziții itinerante intitulată „Culorile avangardei”.

Erwin Kessler este directorul fondator al Muzeului de Artă Recentă (din 2015). Îi puteți citi articolele de opinie în Revista „22”.

(w882) Erwin Kess

Sursă imagine: Muzeul de Artă Modernă

***

Antropologul Vintilă Mihăilescu (1951-2020) - ediție din anul 2007

  • Marți, 23 ianuarie, ora 11.00

„Ce este antropologia? Pentru că o văd peste tot”, spunea, în 2007, Horia Roman Patapievici, în deschiderea ediției „Înapoi la argument” în care invitatul a fost antropologul Vintilă Mihăilescu, pe atunci director al Muzeului Țăranului Român.

„Pentru ochiul antropologului nu există detalii, există doar semnificații”, explica atunci Vintilă Mihăilescu.

Din 1993 a fost profesor universitar la Facultatea de Sociologie si Psihologie a Universității București, iar din 1997 a coordonat Școala Masterală în Antropologie, în cadrul Universității București. Din 2000 era șeful Catedrei de Sociologie la Școala Națională de Științe Politice (SNSPA) unde susținea cursurile de Antropologie și cele de Comunități Sociale.

Autor a numeroase lucrări de antropologie, Vintilă Mihăilescu a fost colaborator permanent la revista „Dilema Veche”, unde semna rubrica „Socio‑hai‑hui” (între 1998 şi 2018).

Vintilă Mihăilescu a murit în 2020. Citiți aici textul lui Andrei Pleșu despre reputatul antropolog, publicat în „Dilema Veche”.

(w882) Vintilă M

Sursă foto: Arhiva TVR

***

Andrei Vieru - pianist și matematician (ediție din 2008)

  • Miercuri, 24 februarie, ora 11.00

A plecat în Franța în 1988, la 30 de ani. Este fiul unui reputat compozitor - Anatol Vieru. Andrei Vieru spunea, în 2008, când a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”, că „atunci când cânți la pian, auzi întâi cu degetele, cu corpul, mergi pe senzații”.

La fel s-a întâmplat și atunci când a vrut să învețe la perfecție limba franceză. Aceeași metodă a folosit-o. Un artist complex. Un artist care spune că nu ar putea să se definească: „Nu mă definesc pe mine, ci unul dintre idealurile mele”.

Andrei Vieru a urmat studii de pian la Conservatorul din București, cu Dan Grigore. Este considerat de critica muzicală un interpret formidabil al lui Bach. Are cercetări în teoria sistemelor dinamice și teoria numerelor.

A debutat literar în anul 2007. În 2013, a primit Premiul Casanova pentru volumul „Elogiul vanității”, atribuit autorilor europeni de limbă franceză, potrivit site-ului editurii Humanitas.

***

Poeta Doina Uricariu (ediție din 2007)

  • Joi, 25 ianuarie, ora 11.00

Poeta, editoarea și eseista Doina Uricariu a vorbit în 2007, la „Înapoi la argument”, cu Horia Roman Patapievici, despre „Jurnalul unei ființe greu de mulțumit”, scris de Jeni Acterian.

Jeni Acterian a fost o regizoare cunoscută în anii 1950, care a lucrat alături de Liviu Ciulei și Marieta Sadova. A fost prietenă cu una dintre doamnele teatrului românesc, Clody Bertola, care și-a pus amprenta asupra sa. A avut ocazia, încă din tinerețe, să îi cunoască pe Eugen Ionescu, Mircea Eliade sau Emil Cioran.

Doina Uricariu (n.1950) a fost directoarea Institutului Cultural Român (ICR) de la New York între 2012 și 2015, numită la propunerea lui Andrei Marga. După 1990, a fost președinta grupului editorial Du Style/ Universalia Group. A început să publice versuri din 1976, primind numeroase premii ale Uniunii Scriitorilor, în România și Republica Moldova. A publicat și studii de critică literară, iar lucrarea de doctorat a fost „Nichita Stănescu. Lirismul paradoxal”. Este membră a PEN Club și a Uniunii Scriitorilor din România. A fost decorată de Administrația Prezidențială în 2000 cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

(w882) Doina Uric

***

Criticul literar Dan C. Mihăilescu (ediție din 2007)

  • Vineri, 26 ianuarie, ora 11.00

„Libertatea de după 1989 i-a permis lui Dan C. Mihăilescu să se dezvăluie într-o multitudine de dimensiuni cu totul si cu totul remarcabile”, așa își descrie Horia Roman Patapievici, în 2007, oaspetele emisiunii.

Dialogul celor doi este plin de sensuri și semne, conținut și semnificație. Și, toate acestea, pentru că, așa cum spunea și gazda emisiunii, Dan C. Mihăilescu este „omul viață literară”.

Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.

În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”. Îi puteți citi blogul aici.

(w882) Dan C. Mih

11:00 Profesioniştii...cu Eugenia Vodă

* Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

Jurnalist: Constantin Niculescu

12:00 Concert de prânz Sezon nou

Concurs Festivalul Enescu 2024

*Semifinala secţiunii vioară

Producător: Băinţan Valentina

 
Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Întâlnire cu TVR la Târgul de Carte Gaudeamus

Întâlnire cu TVR la Târgul de Carte Gaudeamus

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Joi, 5 decembrie, de la ora 17:15, vizitatorii sunt așteptați la studioul amplasat în incinta pavilionului expozițional pentru o întâlnire cu ...

Piemont - Moştenirea Casei de Savoia

Piemont - Moştenirea Casei de Savoia

publicat: marţi, 03 decembrie 2024

În spatele porților închise ale palatelor se ascund comori la care turiștii nu au, de obicei, acces. Aveți ocazia să descoperiți ...

 

#TVRcultural