loader
Foto

„Înapoi la argument”: Regretatul Ion Pogorilovschi, cercetător specializat în opera lui Brâncuși, în dialog cu H.R. Patapievici (ediție din 2007)

Între 29 ianuarie și 2 februarie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile de colecție ale lui Horia Roman Patapievici cu istoricul și teoreticianul literar Sorin Alexandrescu, pictorii Paul Gherasim (1925-2016) și Vladimir Zamfirescu (1936-2020), scriitoarea și poeta Annie Bentoiu (1927-2015) și Ion Pogorilovschi (1938-2009), cercetător specializat în opera lui Constantin Brâncuși.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

 

Sorin Alexandrescu, istoric și teoretician literar - ediție din anul 2005

  • Luni, 29 ianuarie, ora 11.00

În anul 2005, Horia Roman Patapievici și Sorin Alexandrescu, critic, istoric și teoretician literar, au dezbătut care este cel mai inspirat mod de a alege brandul de țară. Dialogul dintre cei doi intelectuali a alunecat și spre alte teme:

„Viața are un sens pentru tine?”, l-a întrebat Patapievici pe invitatul său. Alexandrescu i-a răspuns: „Da, dar mai curând aș spune că are pentru că eu vreau să îi dau un sens, nu pentru că are în mod obiectiv. În mod obiectiv nu are. În mod obiectiv este un mare haos.”

În 2001, Sorin Alexandrescu,  împreună cu Dan Grigorescu, Mihai Zamfir, Laura Mesina, Vlad Alexandrescu, Vasile Morar și Zoe Petre, a pus bazele Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, pe lângă Universitatea din București, o instituţie de prestigiu care funcţionează şi astăzi cu mare succes. Este membru de onoare al Academiei Române, din anul 2022. Are nu mai puţin de 17 volume publicate și este un colaborator fidel al revistei „Observator cultural”.

(w882) Sorin Alex

Sursă foto: Arhiva TVR

***

Pictorul Paul Gherasim (1925-2016) - ediție din anul 2006

  • Marți, 30 ianuarie, ora 11.00

Pornind de la expoziția organizată la Institutul Cultural Român în 2006 și intitulată „Copilul, între diavol și Dumnezeu”, Horia Roman Patapievici l-a invitat la dialog pe Paul Gherasim, unul dintre cei mai mari pictori contemporani români, plecat dintre noi în 2016. Debutul discuției dintre cei doi este declanșat de o simplă întrebare: dacă cei mai mici artiști plastici exponanți sunt buni.

(w882) Paul Ghera

Sursă imagine: fusion-of-horizons - Domnul Paul, ">CC BY 2.0, Legătură" target="_blank">Wikipedia/ Flickr

***

Pictorul Vladimir Mihai Zamfirescu (1936-2020) - ediție din 2006

  • Miercuri 31 ianuarie, ora 11.00

A absolvit ca șef de promoție pe țară Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu”, unde i-a avut profesori pe maestrul Corneliu Baba, pe Tiberiu Krausz şi Aurel Vlad. A semnat lucrări de patrimoniu și este considerat o personalitate marcantă a artei plastice românești și europene. Pictorul și desenatorul Vladimir Mihai Zamfirescu a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici în 2006. Cei doi au discutat și despre maestrul Corneliu Baba.

În 2003, a pictat alegoria „Ioan Botezătorul”, care a fost trimisă de statul român la Vatican, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de pontificat al Papei Ioan Paul al II-lea.

Vladimir Mihai Zamfirescu s-a stins din viață în 2020.

(w882) Vladimir Z

Sursă imagine: Muzeul Național al Literaturii Române

***

Scriitoarea și poeta Annie Bentoiu (1927-2015) - ediție din 2007

  • Joi, 1 februarie, ora 11.00

Impresionat de prospețimea și acuratețea cu care scriitoarea și traducătoarea Annie Bentoiu a reușit să redea anii 1944-1959 în „Timpul ce ni s-a dat”, Horia-Roman Patapievici a invitat-o, în 2007, pe autoarea cunoscutelor volume de memorii la o discuţie despre generațiile sacrificate, „bestiile” moșierești, experimentul comunist și frică. Cei doi au mai discutat și despre alte volume ale scriitoarei - „Strada mare”, „Pseudonim Adriana Vlad” și „Fraze pentru viața de zi cu zi”.

Annie Bentoiu (1927-2015), soția ilustrului compozitor Pascal Bentoiu, a publicat în franceză traduceri din literatura română şi (la Lausanne, Éditions de l'Aire) mai multe volume de poezie şi proză poetică: „Poèmes I”, „Poèmes II”, „Dix méditations sur une rose”, „Phrases pour la vie quotidienne”, „Voyage en Moldavie”. În limba română i-au apărut un roman de debut („Strada Mare”, EPL, Bucureşti, 1969) şi câteva traduceri din franceză. A publicat două extraordinare volume de memorialistică intitulate „Timpul ce ni s-a dat” (Editura Vitruviu, 2000, respectiv 2006; Editura Humanitas, 2007, respectiv 2009), nota ICR.

„Annie Bentoiu face parte din ceea ce se numea înainte, cu orgoliu sau dispreţ (după natura, clasa, blazonul sau resentimentele vorbitorului) «publicul de la Ateneu». Câteva sute de foşti, cum îi numeau, cu sadică derâdere, trepăduşii de partid veniţi din fundul văii. Sau «adevărata aristocraţie a Bucureştilor», după cum suspinau, invariabil la un pas de extincţie, ultimele reflexe ale «Arnotenilor»”, scria Dan C. Mihăilescu în volumul „Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare”, potrivit Humanitas.

Gabriel Liiceanu spunea că, „dintre cărțile pe care, ca editor, le-am publicat în aproape trei decenii, cel mai mare respect îl am pentru „Timpul ce ni s-a dat”. Din peisajul cultural al acestor ani, Annie Bentoiu e, poate, ființa cea mai aleasă pe care mi-a fost dat s-o întâlnesc. Ea e martora, ultimul cronicar al românilor. Avea toate calitățile pentru a umple rolul acesta: inteligență, caracter, spirit de observație, cultură istorică, umanistă, juridică și politică, talent literar, o viață pusă la teasc”.

(w882) Annie Bent

Sursă imagine: ICR

***

Ion Pogorilovschi (1938-2009), cercetător specializat în opera lui Brâncuși - ediție din anul 2007

  • Vineri, 2 februarie, ora 11.00

Și-a făcut debutul literar în revista de filosofie a Academiei Române. A continuat să publice în „Astra”, „Ateneu”, „Dacia literară”, „Contemporanul” sau „Luceafărul”. A devenit specialist în opera și viața „părintelui sculpturii moderne”, Constantin Brâncuși, fiind considerat unul dintre cei mai importanți filosofi ai creației brâncușiene.

Scriitor, filosof și cercetător, Ion Pogorilovschi (1938-2009) a iniţiat şi coordonat colecţia de carte „Brâncuşiana”, a susţinut comunicări şi conferinţe despre Brâncuşi în România şi în străinătate; a fost redactor-şef al publicaţiei trimestriale de specialitate Brâncuşi (1995-2000).

Ion Pogorilovschi a fost oaspetele emisiunii „Înapoi la argument” în 2007.

 

22:00 Scrisoare catre un prieten si inapoi catre tara-Manifest

Teatru TV *

De Ruxandra Cesereanu

Un spectacol de Cornel Mihalache

Despre spectacol:

La 30 de ani de la Revolutie, regizorul Cornel Mihalache propune un ”one woman show”-documentar, productie proprie, un gen hibrid nemaifăcut în Teatrul de Televiziune, care are la baza ”Scrisoarea” Ruxandrei Cesereanu. Textul reunește, poetic și demistificator, istoria celor 30 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv. Criticii contemporani spun ca „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem <<rapsodia română de-acum>>, în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Țării dintotdeauna, <<rapsodia extremă și fatală>>. O face cu forța tulburătoare a disperării și cu puterea biciuitoare a speranței sale evanghelice, menită să-i trezească <<pe cei adormiți>>.” Actrita nationalului clujean Mara Opris gaseste profunzimea si resursele necesare ca, sub conducerea regizorului Cornel Mihalache si cu sprijinul echipei TVR sa ofere publicului nostru oportunitatea de a deveni martor timp de o ora la un spectacol de teatru-manifest, coborât din Piscator, cu ajutorul fotografiilor și arhivei video politice pe fundal și în inserturi.

Organizator productie

Marius flonta

Montare decor

Florin Tudorache

Viorel Gheorghe

Lumini

Bogdan Penciu

Aurel Ghinea

Teleficare

George Oancea

Sorin Nedelcu

Sunet

Valentin Bartolomeu

Radu Paraschivescu

Asistenti imagine

Valentin Ciolan

Grigorut Stoica

Alexandru Bengescu

Recuzita

Marian Cerchez

Costumiera

Elena Cerchez

Machiaj

Roxana Pletea

Scenografia

Raluca Chelaru

Cameramani

Andrei Tones

Mihai Covrig

Director de imagine

Dan Constantinescu JR.

Regizor Cornel Mihalache

Producator Diana Dumitru

Producator coordonator: Demeter Andras Istvan

Redactor: George Mladen

22:51 Inspecțiune

Teatru TV *

* Scrisă în 1900. Cu Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imagine-Sorin Popa, montaj Lenți Constantinescu și Robert Kallos. Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune (2003).

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 124 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atît de ascuns, încît este resimțit ca o provocare perpetuă. (Florin Iaru)

Producător: Cornel Mihalache

 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural