loader
Foto

Marcel Iureș și Alexandru Dabija, pledoarie pentru cultură, la „Înapoi la argument” (ediție din 2006) | VIDEO

Între 15 și 21 ianuarie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile dintre Horia Roman Patapievici și arhitectul Justin Baroncea, cercetătoarele Dana Jalobeanu, Constanța Vintilă-Ghițulescu și Alexandra Tomiță, precum și cu actorul Marcel Iureș și regizorul de teatru și actorul Alexandru Dabija.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Justin Baroncea - arhitect (ediție din 2008)

  • Luni, 15 ianuarie, ora 11.00

Capitala României a fost subiectul discuției dintre arhitectul Justin Baroncea și Horia Roman Patapievici, la „Înapoi la argument”, în 2008. „Bucureșteni sau nu, putem spune că pe noi, românii, ne obsedează Bucureștiul. Fiți vigilenți cu frumusețea orașului ... De asta depinde soarta democrației”, spunea Patapievici, în deschiderea emisiunii.

Justin Baroncea este arhitect și doctor în arhitectură în cadrul Universităţii Politehnice din Catalunia (Barcelona, Spania). Corespondent al revistei „Arhitectura” de la Barcelona, colaborează la revista Zeppelin.

***

Dana Jalobeanu - cercetătoare  (ediție din 2006)

  • Marți, 16 ianuarie, ora 11.00

Despre secolul al XVII-lea, dar și despre volumul „Inventarea modernității” a discutat Horia Roman Patapievici cu autoarea Dana Jalobeanu, specialistă în filosofia modernității timpurii și opera filosofului Francis Bacon.

De ce secolul al 17-lea? Dana Jalobeanu s-a aplecat foarte mult asupra secolului al XVII-lea, „pentru că aproape toate ideile noastre legate de democrație, de la egalitate la toleranță, de la libertatea cuvântului, la libertatea conștiinței, foarte multe din ideile legate de, să spunem, cadrul în care se face știința modernă”.

Dana Jalobeanu are ca domenii de competență filosofia științei, istoria filosofiei moderne, filosofia fizicii și cosmologie filosofică. Predă la Facultatea de Filosofie, în cadrul Universității din București.

Găsiți aici blogul Danei Jalobeanu.

CITIȚI ȘI: „SPECTACOLUL FILOZOFIEI. CUM CITIM SCRISORILE LUI SENECA?”| VIDEO

(w882) Dana Jalob

***

Constanța Vintilă-Ghițulescu - cercetătoare (ediție din 2007)

  • Miercuri, 17 ianuarie, ora 11.00

„În șalvari și cu ișlic” și „Evgheniții”, cărți remarcabile, despre epoca fanariotă, au fost subiectul discuției dintre Constanța Vintilă-Ghițulescu, istoric, și Horia Roman Patapievici din anul 2007. Concluzia celor două personalitați: „Este nevoie de un manifest în favoarea… răgazului fanariot”.

Constanța Vintilă-Ghițulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Academiei Române. Autoare a numeroase cărți de nonficțiune despre viața cotidiană în Țările Române, în perioada fanariotă și modernă, care s-au bucurat de multă popularitate.

Amintim: „Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieţii cotidiene în societatea românească(1750–1860)”, „Evgheniți, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi românești (1780–1860)”, „În șalvari și cu ișlic. Biserică, sexualitate, căsătorie și divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea”, „Focul amorului: despre dragoste și sexualitate în societatea românească (1750–1830)”, „De la ișlic la joben - Modă și lux la Porțile Orientului”.

A fost consultant istoric la filmul „Aferim!” al lui Radu Jude.

(w882) Constanța

***

Alexandra Tomiță  (ediție din 2008)

  • Joi, 18 ianuarie, ora 11.00

Absolventă a Facultății de Studii Europene a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, dar și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, secția Psihologie, în cadrul UBB, Alexandra Tomiță a avut curajul și îndemânarea de a realiza o carte considerată de unii literați absolut necesară, intitulată „O istorie „glorioasă”. Dosarul protocronismului românesc”.

Lucrarea a fost subiectul discuției din 2008 cu Horia Roman Patapievici. O analiză asupra cărții, făcută de Vladimir Tismăneanu, puteți citi aici.

***

Marcel Iureș și Alexandru Dabija (ediție din 2006)

  • Vineri, 19 ianuarie, ora 11.00

Doi mari corifei ai teatrului românesc, invitați speciali de Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”, „tocmai pentru că nu avem nici un argument în favoarea susținerii culturii”, așa cum afirma gazda emisiunii.

Marcel Iureș și Alexandru Dabija au discutat cu Patapievici despre Barometrul cultural apărut la acea vreme pe piața românească. Un dialog spumos, interesant, savuros și consistent realizat pentru TVR Cultural în 2006.

Cei doi sunt printre membrii fondatori ai Fundației Teatrul ACT, care a devenit prima instituție artistică de tip ONG.

Producător: Alice Simona Săceanu

13:30 Omul şi timpul (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)

14:30 Cultura Minoritatilor

*Kultur um 2-germană

Producător Alexandru Mihăilescu

 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural