loader
Foto

Galerie foto

Între propagandă şi infern, în închisorile din China: Marius Balo, la „Omul și timpul” | VIDEO

Realizatorul Rafael Udrişte i-a invitat pe telespectatorii TVR Cultural la „Omul şi timpul”, duminică, 26 noiembrie, într-o ediţie în care se va vorbi despre realitatea condiţiilor din penitenciarele chineze. O discuţie sinceră şi tulburătoare cu un român care a cunoscut iadul concentraţionar de la Shanghai, teologul Marius Balo.

 

Omul și timpul

Universul concentraţionar chinez este un cosmar de neimaginat, temeinic ascuns în spatele unor ziduri bine păzite. Mărturiile celor care au trecut prin infernul închisorilor chineze nu sunt multe, dar atâtea câte există ne permit să vedem dincolo de propagandă. China are un sistem judiciar profund corupt. Statul chinez nu respectă drepturile omului, atât de clamate de lumea liberă, dar nici nu este sancţionat pentru asta. Pentru că, din nefericire, dictatul economic ne guvernează pe toţi.

Rafael Udrişte i-a invitat pe telespectatori duminică, 26 noiembrie, de la ora 17:00, la „Omul şi timpul” pentru  o discuţie sinceră şi tulburătoare cu un român care a cunoscut iadul concentraţionar de la Shanghai, Marius Balo, profesor clujean, absolvent de teologie, care a petrecut opt ani de coşmar în penitenciarele din China.

(w882)

La începutul anului 2023, televiziunea franceză prezenta un reportaj despre închisorile din China, descrise ca un veritabil model scandinav. Dincolo de propagandă, universul concentraţionar chinez este un coşmar de neimaginat, temeinic ascuns în spatele unor ziduri bine păzite. Mărturiile celor care au trecut prin infernul închisorilor chineze ne permit să vedem dincolo de discursul frumos împachetat.

Prizonierii locuiesc în celule înguste, fără ferestre, iar lumina nu se stinge niciodată. Nu părăsesc niciodată celula, nu au dreptul la vizite sau la pachete de acasă. O dată pe săptămână, un medic face turul închisorii, dar nu are voie să comunice direct cu detinuţii, ci doar prin vizeta de la uşă. Oricât de mare ar fi vina unui om, nimic nu îi dă dreptul unui stat să îi anihileze condiţia umană. Marius Balo, invitatul emisiunii „Omul şi timpul”, de duminică, 26 noiembrie, de la ora 17:00, a cunoscut nemijlocit această lume de coşmar a Chinei profunde.

(w882)

Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing. Din 2013, el a fost profesor la Renmin University din capitala chineză. În martie 2014, Marius Balo a fost arestat în China pentru o presupusă fraudă financiară. La sfârșitul lunii martie a acestui an, s-a împlinit un an de când Marius Balo a fost eliberat din penitenciarul din Shanghai, pe 28 martie 2023. În semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu, Marius Balo a a făcut un pelerinaj în primavara acesta, parcurgând pe jos exact 2.922 de kilometri, numărul zilelor pe care le-a petrecut după gratii. La începutul acestei luni, Balo a publicat un jurnal al perioadei petrecute în detenție.

Păturica roz. Întemniţat în China comunistă” vorbește despre viața de coșmar din pușcăriile chineze, dar şi despre faptul profund imoral că aceste penitenciare funcționează ca o corporaţie care nu are angajați, ci sclavi. „20 % sunt dormitoare, 80% sunt fabrici”, spune Marius Balo în jurnalul său.

(w882)

„Despre toate acestea, dar şi despre cazul Alinei Apostol, românca arestată în China încă din 2017, vom vorbi cu teologul Marius Balo. Rămâneți cu noi, începe Omul şi Timpul”, duminică, 26 noiembrie, de la ora 17:00”, i-a îndemnat  Rafael Udriște pe telespectatori.

***Urmăriți ediția mai jos:

 

 

Despre emisiunea "Omul şi timpul"

În fiecare duminică, de la ora 17:00, emisiunea-document „Omul şi timpul”, o producție semnată de Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte, ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade.

14:00 Aventură urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Oraviţa -invitat Pavel Şuşară

„Aventura urbană” călătoreşte în Banat şi descoperă că Oraviţa este un oraş al premierelor naţionale: aici s-a construit primul teatru, prima linie de cale ferată montană, prima gară, primul furnal, unii spun că şi prima fabrică de bere. Acum, multe case de pe străzile înguste şi drepte ca o coloană vertebrală au afişat în geam „de vînzare”, iar orăviţenii îşi doresc să părăsească tristeţea unui oraş parcă încremenit. Ilinca Ciobanu însă îi întîlneşte pe cei care mai au puterea să pună un pic de suflet în viaţa localităţii. Doctorul Gheorghe Iana, istoricul Ionel Bota, care a dedicat 40 de cărţi urbei, tînărul poet Raul Bribete ori speologii din Asociaţia Caraş pe care îi însoţim la peşterile Ponor, Uscata şi Abri, dar şi la mănăstirea Călugăra, în timp ce ne povestesc legendele locului. Ajungem într-un moment emoţionant al liceului, la întîlnirea de 20 de ani de la absolvire a unor foşti elevi, unii dintre ei, actuali dascăli.

Despre Oraviţa, vechea staţiune climaterică, parcă uitată în timp, povesteşte, la Bucureşti, criticul de artă Pavel Şuşară.

Reportaje de Ilinca V.Ciobanu, redactor Anda Docea.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca.

Producător Lidia Voicu.

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Dincolo de Zid. Rezistenţă. Rezonanţă

O evocare a rezistenței din România, în contextul european, la 35 de ani de la Revoluție și de la căderea Zidului din Berlin, printr-o expoziție de fotografie semnată de Cornel Brad, "Oameni.Putere.România", momente de jazz cu Nicolas Simion și o întâlnire cu personalități politice și culturale, pe fosta fâșia morții, lângă Zidul din Berlin, la Capela Reconcilierii și la București, la Art Safari. Muzica lui Nicolas Simion însoțește o călătorie în istoria recentă a României, spusă prin portretele unor oameni care s-au opus puterii, au deți​nut-o sau au relatat din opoziție, de la fostul jurnalist al Europei Libere, Emil Hurezeanu și fostul președinte al României, Emil Constantinescu, la Ana Blandiana și Niculina Moica, președinta AFDPR, într-un dialog moderat de Robert Schwartz. Un proiect coorganizat de Societatea Germano-Română de la Berlin și Institutul cultural român, cu sprijinul Ambasadei Române la Berlin, Forumul româno-german, Fundația Zidul Berlinului, Fundația Academia Civică și alții.

Producător: Anca Berlogea

 
Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

publicat: vineri, 20 decembrie 2024

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#TVRcultural