loader
Foto

„Memorialul durerii” revine cu o nouă serie: „14 ani de ocupație sovietică în România”

Cunoscuta realizatoare Lucia Hossu Longin aduce în atenția publicului o nouă serie-document din „Memorialul durerii”, sub titlul „1945–1958. 14 ani de ocupație sovietică în România”. Din 25 mai, la ora 19:00, TVR Cultural va difuza episoade care explorează una dintre cele mai tulburătoare perioade din istoria recentă a țării.

 

Noua producție scoate la lumină modul în care România a fost transformată, economic, politic și social, sub influența directă a Uniunii Sovietice. Sub pretextul „eliberării” și al „ajutorului frățesc”, Armata Roșie a rămas pe teritoriul țării timp de 14 ani, controlând decizii-cheie și extrăgând resurse vitale: petrol, cărbune, uraniu, cereale, produse industriale.

După ce linia frontului a traversat România, Armata Roșie a păstrat aici trupe de ocupație. Finalul războiului nu a însemnat și retragerea acestora. Dimpotrivă, odată cu impunerea sistemului comunist, sub pretextul despăgubirilor de război, aproape tot ceea ce producea România a fost direcționat către Uniunea Sovietică. Cele mai importante resurse – petrolul, cărbunele și recent descoperitul uraniu – au fost transferate practic în patrimoniul industrial al URSS. Alături de acestea, uriașe cantități de cereale și produse industriale plecau cu nesfârșite garnituri de tren către răsărit.

Prin aceste practici, Moscova urmărea trei obiective majore: susținerea propriei economii prin exploatarea resurselor naturale, agricole și industriale ale României; pedepsirea țării pentru curajul de a se fi ridicat împotriva imperialismului sovietic; și, poate cel mai important prin efectele sale de durată, blocarea dezvoltării României, pusă în imposibilitatea de a avea relații economice cu alte state.

Politic, economic, social și militar, România a fost destructurată în cei 14 ani de ocupație sovietică. La toate acestea s-au adăugat zecile de mii de condamnări politice dictate de ocupant. Însăși retragerea Armatei Roșii din 1958 a fost însoțită de cel mai mare val de arestări, menit să garanteze că „liniștea” Blocului răsăritean nu va fi tulburată, așa cum se întâmplase cu doi ani înainte în Ungaria.

Primul episod, intitulat „Colțul de rai a devenit un infern”, va fi difuzat sâmbătă, 25 mai, de la ora 19:00, pe TVR Cultural. Seria se anunță a fi un nou reper în istoria televiziunii publice și un important act de recuperare a memoriei colective.

 

„Memorialul durerii”, un film de Lucia Hossu Longin

Producător: Alexandru Munteanu

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

18:00 Henri Rousseau-apariţia artei moderne

Documentar * Henri Rousseau-apariţia artei moderne (Le Douanier Rousseau ou l’éclosion moderne, Franţa, 2016)

Regia: Nicolas Autheman

Henri Rousseau a început să picteze la Paris după 1880, la vârsta de 40 de ani; până atunci fusese vameş. A fost un autodidact, prieten cu poetul Apollinaire şi cu pictorii Robert Delaunay şi Pablo Picasso-care i-au recunoscut geniul artistic. Cu toate acestea, în timpul vieţii nu cunoaşte gloria. El îi opune impresionismului arta naivă; dar creaţia sa va depăşi cu mult granițele artei naive, stilul său fiind caracterizat prin originalitate, modernism, fantezie şi visare va avea o influenţă decisivă asupra artei moderne.

Redactor: Gabriela Onea

 
,„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. Doina Banciu

Este președintele Academiei Oamenilor de Știință din România și continuu preocupată de domeniul transformării bibliotecilor în hub-uri de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

Gală de operă, în direct la TVR Cultural

Gală de operă, în direct la TVR Cultural

publicat: miercuri, 09 iulie 2025

Opera Națională Română Iași şi Orchestra Operei Naţionale Române Iaşi ne invită să petrecem o seară de vară în compania operei, în ultima zi a ...

 

#TVRcultural