TVR Cultural vă invită să urmăriți o serie de interviuri, realizate de Daniela Zeca Buzura, la ”Mic dejun cu un campion.” Radu Paraschivescu, Marius Bodochi, Adrian Cioroianu, Jean-Jacques Askenasy, Eugen Doga, Gheorghe Florescu - sunt invitații pe care îi urmăriți în această săptămână.
Luni, 9 septembrie 2024, ora 10:00
Invitat: Gheorghe Florescu – comerciant de cafea, memorialist
Gheorghe Florescu este un martor al istoriei care se scrie, de cele mai multe ori, acolo, în zona obscură a lucrurilor mărunte, de zi cu zi. Care pot trece neobservate dar, care, adunate laolată şi puse într-un context istoric şi al relaţiilor personale desenează o epocă şi mentalităţi peste care nu putem trece aşa uşor. ’’Ne-am revăzut copilăria prin talentul de povestitor al unui cafegiu celebru’’, putem spune fără a greşi prea mult. Gheorghe Florescu este un personaj notoriu al Bucureştiului, cel care a făcut din servitul şi selecţia cafelei un ritual misterios. Alături de el avem ocazia să descoperim cafeaua cu caimac sau fără, aromată sau clasică, înnobilată uneori cu gusturi exotice, servită într-o cafenea unde muzica bună se împleteşte cu sfaturile unui cafegiu expert şi risipitor de vorbe. Câte boabe de cafea, tot atâtea poveşti despre oameni celebri sau mai puţin cunoscuţi care i-au trecut pragul. Şi toate s-au adunat într-o carte, ’’Confesiunile unui cafegiu’’, care astăzi se află la a treia reeditare. Gheorghe Florescu deţine acum cafeneaua ’’Delicatese Florescu’’ din centrul Bucureştiului - ce intebelic sună, parcă ne-am întors cu o sută de ani în timp – primul magazin de cafea gourmet, cu o clientelă şi o atmosferă unice. Lucrează deja la o nouă apariţie editorială. Are blog şi pagină de facebook. Reţetele pentru prepararea cafelei le găsiţi pe YouTube. Călătoreşte prin lume povestind şi preparând cafea bună. Ce mai! Gheorghe Florescu poate fi considerat unul dintre românii care au reuşit în viaţă după evenimentele din decembrie 1989.
***
Marţi, 10 septembrie 2024, ora 10:00
Invitat: Radu Paraschivescu – scriitor, jurnalist şi traducător
La cele peste 100 de titluri traduse, a unei intense activităţi de jurnalist şi de condeier necruţător, Radu Paraschivescu supravieţuieşte cu umor şi inteligenţă unor vremuri nu tocmai comode. În România unui paradox continuu, autorul are fascinaţia călătoriilor şi a mărturisirilor, a vorbelor prinse din zbor, pe care conaţionalii noştri le folosesc netam-nesam. Iar Radu Paraschivescu le strânge ca pe o recoltă, din toamnă-n toamnă, adunând între coperte, perle de gândire şi exprimare de tot râsul, dacă n-ar fi de potop de lacrimi. Cotidianul îi oferă materie primă din belşug. Da, de multe ori realitatea este mult mai percutantă decât ficţiunea. Pornind de la acest deziderat, Radu Paraschivescu îşi datorează prolificitatea acestei suculente materii prime aflate mereu în proximitatea sa. Ca să devină literatură, nu trebuie decât un ochi exersat şi o sensibilitate care să poată filtra aceste evenimente. Scrie repede, concentrat. ’’Cel mai bine scriu când sunt înghesuit cu spatele la zid’’. Termenele de predare a manuscriselor se succed unul după altul. Exerciţiul jurnalistic îi conferă această vedere pe repede înainte. De aceea şi cărţile sale se bucură atât de mult de atenţia publicului. Ca om şi ca scriitor este mereu în actualitate. Este o figură cunoscută, prezentă. La fiecare nouă apariţie editorială putem afirma deja celebra remarcă a pritenului Andrei Pleşu: ’’...Radu Paraschivescu a scris o carte ’tristă, plină de umor’’.
***
Miercuri, 11 septembrie 2024, ora 10:00
Invitat: Marius Bodochi – actor, regizor, profesor
’’Nu mă uit înapoi, nici cu tristete, nici cu manie. Pur si simplu, nu mă uit înapoi. Teatrul este ACUM’’. Îl recunoaștem in aceste gânduri esențiale pe actorul, profesorul de teatru, regizorul, într-un cuvânt, pe prietenul Marius Bodochi. El este un artist care-și ia viața foarte în serios. Diversele roluri pe care le-a jucat pe numeroasele scene din țară, la televiziune sau în film i-au umplut existența cu experiențe cu care, așa cum singur mărturisește, nu s-ar fi confruntat vreodată, dacă nu ar fi avut acesta meserie pe care n-a trădat-o nici un moment și căreia i s-a dedicat cu tot sufletul. Nu a pierdut niciodată contactul cu realitatea. ’’Înălțimea’’ scenei nu a anulat, prin orgoliul actului creator unic, atât de rar încercat de cei mai mulți dintre noi, calitatea umana, apropierea, prietenia, bucuria revederii cu folos, așa cum le stă bine unor prieteni vechi. Și viața sa este o poveste de film dar, dincolo de accidentele biografice, Marius Bodochi este un profesionist de prima linie. În plină forță creatoare, artistul acoperî o arie vastă de roluri, atât în teatru, cât si în film.
***
Joi, 12 septembrie 2024, ora 10:00
Invitat: Adrian Cioroianu – profesor şi decan al facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, istoric, jurnalist, eseist și om politic
Profesor, cercetător, scriitor, moderator, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, extrem de ocupat cu licenţe, doctorate, cursuri, dosare de patrimoniu, ca să nu mai vorbim despre proiectele sale personale, care înseamnă cărţi, articole, recenzii, Adrian Cioroianu este un om ocupat şi carismatic pentru care istoria a fost întotdeauna cea mai frumoasă poveste. Ajuns la maturitatea vârstei şi a profesiei, Adrian Cioroianu, prieten fidel al Televiziunii Române, frecvent invitat la diverse emisiuni, el însuşi un moderator de talent, are o evoluţie aşteptată pentru un om cu atâtea înzestrări native: aviditate de cunoaştere, metodă de lucru, o apariţie agreabilă, cu un simţ al negocierii şi al dialogului care l-au propulsat repede în elita universitară. Cariera politică şi diplomatică a urmat relativ firesc din dorinţa de a face ceva pentru România. De politică s-a lecuit, de diplomaţie – mai precis de diplomaţia culturală – nu. Aşa se face că astăzi, pe lângă profesoratul şi funcţiile importante din cadrul Universităţii Bucureşti, Adrian Cioroianu este ambasadorul României la UNESCO, succedându-l în această demnitate pe Nicolae Manolescu. Adrian Cioroianu face parte din acea pătură subţire de oameni care au avut privilegiul de a se forma alături de profesori remarcabili, de intelectuali de rasă care i-au imprimat un set de principii, o viziune, o metodă şi un comportament responsabil faţă de viitor.
***
Vineri, 13 septembrie 202, ora 10:00
Invitat: Acad. Jean-Jacques Askenasy - cercetător şi medic, un pionier al studiului terapiilor somnului format la şcoala românească de neurologie a savantului Gheorghe Marinescu.
’’Vorbesc în limba română şi apoi, traduc în ebraică, de unde dovada că România este patria mea profundă’’ – Jean-Jacques Askenasy. Cercetător şi medic, un pionier al studiului terapiilor somnului format la şcoala românească de neurologie a savantului Gheorghe Marinescu, Jean-Jacques Askenasy este astăzi o somitate mondială a domeniului medical. 1972 este momentul în care se hotărăşte să emigreze în Israel. ’’Pentru mine, faptul de a fi studiat neurologia în România a fost ca un paşaport internaţional’’ – mărturiseşte acum, fără rezerve, Jean Askenasy. În Israel a început cu activităţi de voluntariat în zone defavorizate. Era recunoscut drept ’’un medic ilustru al situaţiilor de criză’’. Îşi desăvârşeşte cercetările în domeniul neuroştiinţei. Meritele sale au fost recunoscute şi a fost numit director al Centrului de Medicină a Somnului de pe lângă Centrul Medical "Sheba". Organizează cursuri de "medicină a somnului" la Universitatea din Tel-Aviv. Faima sa este direct proporţională cu meritele profesionale care îi deschid o cale academică de necontestat. Sunt doar câteva repere biografice dintr-un parcurs profesional merituos şi îndelungat. Dintre numeroasele demnităţi pe care le-a ocupat nu putem spicui decât câteva: preşedinte al Asociaţiei pentru Medicina Somnului din Israel; membru de onoare al Societăţii franceze de Neurologie; membru asociat al American Academy of Neurology; membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale, al Societăţii Române de Biologie Celulară şi al Academiei Oamenilor de Știinţă din România. Vine deseori în ţară unde are numeroşi prieteni. În 2016 este primit ca membru de onoare al Academiei Române. ’’Întoarcerea în România mă face mai tânăr’’ mărturiseşte zâmbind. ’’Unii, când pleacă, îşi neagă obârşia. Sunt jumătate-oameni. Eu sunt un israelian corect şi mândru, dar respect ţara de unde am plecat şi ce am primit în România’’.
***
Sâmbătă, 14 septembrie 2024, ora 10:00 la şi luni, 16 septembrie 2024, ora 14:00 - TVR2
Invitat: Eugen Doga – artist al poporului, muzician, dirijor, profesor şi compozitor, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei
’’Dumnezeul nostru caută să menţină în om balanţa, echilibrul şi armonia’’ - este convingerea lui Eugen Doga, aflat acum la apogeul vieţii şi creaţiei sale. Valsul compus de el pentru coloana sonoră a filmului ’’Gingaşa şi tandra mea fiară’’, regizat în 1978 de Emil Loteanu, a fost recunoscută de UNESCO ca fiind a patra capodoperă muzicală a Secolului XX. Aceasta şi multe altele au clădit o carieră strălucitoare, nelipsită însă de umbrele sale pe care, muzicianul le-a deconspirat într-o carte – confesiune, ’’Eugen Doga – Viaţa mea aşa cum a fost să fie’’, apărută la Editura Cartier popular, ediţia I, octombrie 2021. Despre Eugen Doga s-au scris cărţi şi s-au produs mai multe filme documentare şi este unul dintre cei mai titraţi muzicieni contemporani – peste 32 de titluri îi confirmă cariera de muzician, în România, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ţările Commonwelth-ului, Statele Unite, Elveţia. O planetă descoperită în 1987 a fost denumită cu numele său, 10504 Doga. Este Artist al Poporului şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A trăit mereu între lumi şi graniţe. A studiat pretutindeni şi s-a inspirat din fibra ascunsă a culturilor din care se revendică pe care a transpus-o apoi, genial, în muzică.
Moderator Daniela Zeca Buzura
Un articol de Ileana Ploscaru Panait