loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Medicul Simona Tivadar, în dialog cu Daniela Zeca | VIDEO

În săptămâna 13-19 martie, Daniela Zeca i-a avut ca interlocutori la „Mic dejun cu un campion” pe Cătălin Ștefănescu, Marcel Iureș, Mihaela Bilic, Radu Paraschivescu, Marius Bodochi și Simona Tivadar.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată de luni până vineri și duminică, de la ora 11.00, pe TVR Cultural.

Cătălin Ştefănescu – realizator, moderator şi producător de televiziune, jurnalist şi dramaturg

  • Luni, 13 martie , ora 10:00

TVR Cultural redifuzează o ediție „Mic dejun cu un campion” din 2017, în care gazda emisiunii, Daniela Zeca, a schimbat locul moderatorului cu realizatorul Cătălin Ștefănescu, de la „Garantat 100%”.

Daniela Zeca Buzura este realizatoare TV, jurnalistă, redactor-şef şi, apoi, directoare a TVR Cultural timp de nouă ani, profesoară universitară la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, în cadrul Universităţii din Bucureşti, autoarea unor lucrări de specialitate și scriitoare.

Dialogul celor doi oameni de televiziune a pornit de la lansarea celei de-a doua ediții a „Trilogiei Orientale” a Danielei Zeca, apărută la editura Polirom, în 2017.

Marcel Iureş – actor şi manager de teatru

  • Marţi, 14 martie, ora 10:00

Actorul Marcel Iureș, artist al generaţiei ’80, a fost interlocutorul Danielei Zeca în 2018, la scurtă vreme după lansarea lungmetrajului „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celibidachi, în care Marcel Iureș este protagonist, iar alături de el, în rolurile principale, sunt Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar și Dana Rogoz. Filmul a fost răsplătit cu un Gopo.

Marcel Iureș este foarte selectiv cu proiectele sale, face teatru, dar alege doar spectacolele în care crede cu adevărat. A jucat și în numeroase filme, inclusiv peste hotare - „Misiune imposibilă”, „Pacificatorul”, „Amen”, „Călătoria lui Gruber”, „În derivă”.

Din 1995, Marcel Iureș este preşedintele Fundaţiei Teatru Act, prima instituţie artistic neguvernamentală autohtonă, devenită în 1998 Teatrul ACT, primul teatru independent cu sală proprie din România postcomunistă.

A fost președintele mai multor festivaluri de teatru, a primit trei premii UNITER și a fost decorat cu Ordinul „Serviciu Credincios în grad de Mare Cruce”, oferit de președintele României.

Seva mea”, spunea Marcel Iureş, „vine şi din faptul că am întâlnit oameni vare au trăit meditând, încercând, nu vorbind”.

Dr. Mihaela Bilic – psihonutriționist, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice

  • Miercuri, 15 martie, ora 10:00

„Niciodată nu am putut să mănânc după pofta inimii”, spunea medicul nutriționist Mihaela Bilic, invitată la „Mic dejun cu un campion” în 2018. Are o experiență de peste 20 de ani în alimentaţia sănătoasă a copilului, a femeii însărcinate, a adultului sănătos şi activ şi a pacienţilor supraponderali şi obezi.

Este certificată de Federaţia Mondială a Obezităţii și a urmat numeroase cursuri şi stagii de pregătire în centre de nutriţie, wellness şi anti-aging, atât în ţară cât şi în străinătate.

Mihaela Bilic a prezentat mai multe emisiuni TV și a scris numeroase cărți, care s-au bucurat de o mare popularitate.

Radu Paraschivescu – scriitor, jurnalist şi traducător

  • Joi, 16 martie, ora 10:00

La cele peste 100 de titluri traduse, a unei intense activităţi de jurnalist şi de condeier necruţător, Radu Paraschivescu supravieţuieşte cu umor şi inteligenţă unor vremuri nu tocmai comode. În România unui paradox continuu, autorul are fascinaţia călătoriilor şi a mărturisirilor, a vorbelor prinse din zbor, pe care conaţionalii noştri le folosesc tam-nesam.

Iar Radu Paraschivescu le strânge ca pe o recoltă, din toamnă-n toamnă, adunând, între coperte, perle de gândire şi exprimare de tot râsul, dacă n-ar fi de potop de lacrimi. Cotidianul îi oferă materie primă din belşug, îl caracterizează pe scriitor Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

La fiecare nouă apariţie editorială, putem cita deja celebra remarcă a prietenului său, Andrei Pleşu: „Radu Paraschivescu a scris o carte „tristă, plină de umor’’. Lista cărților sale este aici.

Marius Bodochi – actor, regizor, profesor

  • Vineri, 17 martie, ora 10:00

Nu mă uit înapoi, nici cu tristețe, nici cu mânie. Pur și simplu, nu mă uit înapoi. Teatru este acum”, spunea Marius Bodochi, în 2018, invitat la „Mic dejun cu un campion”.

Marius Bodochi, actor, profesor de teatru și regizor, este un artist care își ia viața foarte în serios, iar rolurile pe care le-a jucat, în filme, pe scenă sau la televizor, i-au umplut existența cu experiențe cu care, așa cum singur mărturisește, nu s-ar fi confruntat niciodată, dacă n-ar fi avut această meserie.

În 2004, a primit Ordinul „Meritul cultural” clasa I, din partea președintelui României.

 

 

Dr. Simona Tivadar – medic diabetolog, de boli de nutriție şi metabolice

  • Duminică, 19 martie, ora 10:00

„O prestigioasă editură din România a contactat-o pe invitata acestei ediţii şi i-a propus să-şi adune textele într-o carte adăugând: „Pentru că aveţi umor, aveţi vervă şi aveţi dreptate”, este prezentarea pe care i-o făcea, în 2018, Daniela Zeca, invitatei sale, medicul diabetolog Simona Tivadar.

 

 

Ea nu este doar un medic renumit, ci şi o scriitoare cu mult umor şi cu o infinită ironie. Cartea sa, „Medicină, nutriție și bună dispoziție”, apărută în 2018, este dovada clară că medicul este dublat de un om cu un ascuţit simţ al ironiei şi un condeier redutabil. Şi-a dorit o carieră în jurnalism, dar a devenit un doctor foarte căutat.

Din ce în ce mai mult, „omul a ajuns să se desfiinţeze pe sine programat”, iar doctorul Simona Tivadar deconspiră felul prin care s-a ajuns la această situație.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 

 

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural