TVR Cultural a redifuzat, în prima săptămână din ianuarie 2024, dialogurile de colecție ale Danielei Zeca Buzura cu Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Marta Petreu și preotul Irineu Dogaru.
„Scriitori, medici, regizori, artişti vizuali, jurnalişti, sportivi de performanţă, cercetători şi academicieni, sub tirul graţios al interogaţiilor bine documentate şi, de multe ori, de o indiscreţie pozitivă, ce îndeamnă la reflexie şi la rememorarea unor întâmplări de viaţă care de multe ori le scapă din vedere chiar invitaţilor săi, Daniela Zeca Buzura ştie să pună accentul potrivit şi să incite la dezvăluiri esenţiale.
Deschidem anul 2024 cu scriitorii şi criticii literari Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu şi Marta Petreu, cu ing. Andrei Ursu, sosit special din Statele Unite pentru procesul intentat statului român referitor la moartea tatăului său, dizidentul Gheorghe Ursu, şi, în zi de mare sărbătoare creştină - celebrarea Sf. Ioan, cu P. C. Arhimandrit Irineu Dogaru, de la Biserica Palatului Cotroceni”, arată Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”.
Un text de Ileana Ploscaru Panait
Scriitoarea Ioana Pârvulescu, profesoară universitară la Facultatea de Litere (ediție din 2019)
- Miercuri, 3 ianuarie, ora 10.00
Ioana Pârvulescu - scriitoare, publicistă, critic şi istoric literar, profesoară la Facultatea de Litere (Universitatea din București), doctor în filologie și membră a Uniunii Scriitorilor din România. De două ori laureată a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură. A fost invitata Danielei Zeca Buzura în 2019.
Ioana Pârvulescu este o scriitoare de succes, care şi-a făcut din secolele XIX - XX un subiect preferat. Ea se identifică nu numai cu oamenii de cultură ai perioadei, ci şi cu un Bucureşti care înflorea gonind spre modernitate şi care era faimos prin aerul de Mic Paris.
Clădiri frumoase, străzi umbrite, noi bulevarde şi pieţe cu statui monumentale, cartiere chic, o lume mondenă strălucitoare care frecventa restaurante celebre, săli de cinema şi teatre sau grădini de vară unde se putea ieşi la un şpriţ cu Caragiale. Amintiri, personaje, arhive, fotografii, o graţie a scrisului, un parfum de epocă care încă trăieşte plutind pe deasupra oraşului se reflectă în pagini de roman inconfundabile.
***
Criticul literar Dan C. Mihăilescu (ediție din 2019)
- Joi, 4 ianuarie, ora 10.00
Dan C. Mihăilescu ne lipseşte de-o vreme. S-a retras pentru a se îngriji de sănătate. Dar continuă să scrie, să traducă, să exerseze: „Am descoperit prin suferinţă bucuria de a fi un supravieţuitor şi-mi pare rău să v-o spun, dar suferinţa te smereşte, te face mai credincios, mai răbdător’’, a mărturisit Dan C. Mihăilescu.
O prezenţă insolită pe ecranele televiziunilor din România, cu un format scurt, aşa cum era „Omul care aduce cartea” (pentru care a şi primit Premiul CNA, 2002), la o celebră televiziune comercială.
Personalitatea sa acaparatoare - de care singur se amuză, autoironia, un dar hărăzit spiritelor superioare - a cucerit din primul moment: „Auzi, un bâlbâit care prezintă cărţi, fără ca nimeni să intervină vreodată editorial. Asta m-a făcut vizibil”.
„Autenticitatea, sinceritatea, naturaleţea sunt calităţile mele cele mai mari”. De o vreme ne lipseşte. S-a retras pentru a se îngriji de sănătate. Dar continuă să scrie, să traducă, să exerseze: „Cel mai bun leac este să te gândeşti la cele bune”. Aşa a venit şi la „Mic Dejun”, în anul 2019. Cu gânduri bune, cu cărţi editate frumos, cu proiecte de viitor, cu o înţelepţire a suferinţei, cu tandreţe pentru cei apropiaţi şi cu admiraţie pentru cei pe care-i preţuieşte.
Îl puteți citi pe Dan C. Mihăilescu și pe blogul său, aici.
***
Scriitoarea Marta Petreu (ediție din 2019 )
- Vineri, 5 ianuarie, ora 10.00
Marta Petreu este astăzi unul dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură din România. Cu o pregătire temeinică în istorie şi filosofie, preocupările ei au depăşit demult aria cercetării şi a didacticii, lansându-se cu acelaşi aplomb în jurnalistică, poezie şi roman. Din 1990, este redactor-şef al revistei „Apostrof”. A editat mai multe volume de confesiuni şi de interviuri cu intelectuali români. A prefaţat şi îngrijit ediţii de carte de filosofie şi de literatură. Face parte din gruparea literară „Echinox”; este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fundaţiei Culturale „Apostrof”.
Doctor în filosofie şi eminentă eseistă, Marta Petreu a atacat cu îndrăzneală, stârnind, nu o dată, controverse înverşunate, multe dintre temele istoriei filosofiei şi literaturii româneşti interbelice. Abordarea deschisă şi onestă, minuţiozitatea cercetări ştiinţifice, scriitura fermecătoare, darul conversaţiei şi al expunerii au făcut din cărţile, articolele şi simpozioanele Martei Petreu tot atâtea puncte de interes major care i-au adus notorietatea. Pentru activitatea sa a fost distinsă, de-a lungul timpului cu o mulţime de premii şi distincţii pe plan intern şi internaţional.
Romanul ei din 2017, „Supa de la miezul nopţii”, a constituit şi motivul invitației la „Mic dejun”.
***
Preotul Irineu Dogaru – Biserica Palatului Cotroceni (ediție din 2017)
- Duminică, 7 ianuarie, ora 10.00 Invitat:
În ziua prăznuirii Sf. Ioan Botezătorul, părintele arhimandrit Irineu Dogaru, de la Biserica Palatului Cotroceni, a fost invitat la o cafea, în compania Danielei Zeca Buzura.
Preot la o biserică cantacuzină, cu destin tragic (a fost demolată în anii ’80 de regimul comunist) şi fericit în acelaşi timp (a fost reconstruită după 2000 în forma iniţială), părintele Irineu Dogaru slujeşte aici de la reînfiinţarea ei şi este martorul acestei deveniri miraculoase.
Despre semnificaţia acestei sfinte zile (el însuşi este un „Ion” în viaţa de dinaintea îmbăcării hainei preoţeşti), despre taina mărturisirii, a împărtăşirii cuvântului sfânt, a pildei de viaţă şi a învăţării iubirii, despre viaţa sa şi menirea bisericii, într-o discuţie liberă în ediţia specială de sărbători de la „Mic dejun cu un campion”.