loader
Foto

„Muzici dintr-o expoziție”: Concert extraordinar al Orchestrei Naționale Radio și Romanian Piano Trio. În program, Beethoven și Astor Piazzolla

TVR Cultural a programat pentru sâmbătă, 15 iulie, de la ora 23.00, un nou episod din emisiunea „Muzici dintr-o expoziție”, transmițând concertul extraordinar susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Christian Badea, și Romanian Piano Trio.

 

În program:  Ludwig van Beethoven – „Triplu concert pentru pian, vioară şi violoncel în Re Major, op. 56” și Astor Piazzolla – „Anotimpurile la Buenos Aires” (fragment).

Ludwig van Beethoven (16 decembrie 1770, Bonn, Sfântul Imperiu Roman – 26 martie 1827 Viena, Imperiul Austriac) este unul dintre cei mai apreciaţi compozitori ai muzicii din toate timpurile. Compozitor şi pianist, el a impus un nou statut al muzicianului în epocă şi o altă atitudine asupra creaţiei muzicale, a deschis alte orizonturi pentru muzica clasică fiind perceput, până în prezent, un inovator al limbajului şi tehnicii muzicale.

„Triplul concert pentru pian, vioară şi violoncel în Re Major, op. 56” a fost compus în 1803 – 1804, perioadă în care lucra şi la Simfonia a III-a – „Eroica” şi i-a fost dedicat prinţului Joseph Franz von Lobkowitz. Piesa cuprinde trei părţi: Allegro, Largo şi Rondo alla polacca. Partitura finală a fost publicată în 1804, iar prima reprezentaţie, cu interpretarea pianistică a lui Beethoven, a avut loc în acelaşi an, la sala de muzică a palatului prinţului din Viena.

Ludwig van Beethoven s-a născut sub semnul Săgetătorului, în decembrie 1770. Surzenia ce începuse să se manifeste de timpuriu, în jurul anilor 1800, s-a instalat definitiv până în 1814, când a renunţat să mai concerteze în faţa publicului. Cu toate acestea, a continuat să compună.

În ultima perioadă a vieții lui, a compus „Missa Solemnis” (1819 - 1823) şi „Simfonia nr. 9„ (1822 – 1824), cu celebrul final „Oda bucuriei”, pe versurile lui Friedrich von Schille,  binecunoscută astăzi ca imn oficial al Uniunii Europene. A murit în 1827, în urma unei suspecte intoxicaţii cu plumb.

(w882) Beethoven

Astor Piazzolla - pe numele său complet, Ástor Pantaleón Piazzólla (1921, Mar del Plata, Argentina – 1992, Buenos Aires, Argentina) este considerat astăzi un compozitor clasic, un reprezentant de marcă al muzicii latino-americane din secolul XX. A trăit, studiat şi compus la Paris şi New York, a călătorit, a susţinut concerte şi a impus muzica latino-americană în repertoriul muzical al lumii.

Anotimpurile la Buenos Aires” este una dintre compoziţiile celebre ale lui Astor Piazzolla, făcând parte astăzi din repertoriul curent al marilor orchestre ale lumii. Prezentată complet sau fragmentar, fiind concepută în patru părţi, „Anotimpurile...” lui Piazzolla exprimă cel mai elocvent starea de spirit a capitalei Argentinei la mijlocul sceolului XX, într-o formă muzicală ce îmbină atât de surprinzător tradiţia şi inovaţia în muzica latino-americană.

(w882) Astor Piaz

Astor Piazzolla a primit primul acordeon la vârsta de opt ani, când deja studia pianul. A revoluţionat tangoul tradiţional argentinian, impregnând muzica acestuia cu influenţe din muzica de jazz sau cea clasică. Instrumente precum saxofonul şi chitara electrică, dar şi alte instrumente cu sonorităţile şi ritmurile lor inovative şi o armonie melodică surprinzătoare, au dat naştere unui fenomen muzical unic.

În 1946, a fondat prima sa orchestră, cu care a concertat şi experimentat compoziţiile proprii în stilul ce i-a adus notorietatea. Nemulţumit de rezultate, o desfiinţează şi se mută în Parisul tuturor artelor şi experimentelor artistice unde studiază cu Nadia Boulanger.

Este încurajat să-şi urmeze instinctul, să-şi continue căutările şi să-şi impună propria stilistică. Astfel a apărut „noul tango”, reprezentat nu doar în mediile populare, ci şi în marile săli de concerte ale lumii.

Astor Piazolla a fost un muzician prolific. Şi-a intrepretat magistral propriile compoziţii, fiind acompaniat în concerte şi înregistrări de diferite ansambluri de instrumentişti. S-a stins din viaţă la Buenos Aires, de ziua Americii, în 4 iulie 1992, la 71 de ani.

FOTO: Orchestra Radio. Sursă: Facebook

Un text de Ileana Ploscaru Panait

19:00 Concert din catedrala Santo Domingo de la Calzada

(Los Conciertos de La 2-en Santo Domingo de la Calzada, Spania, 2023)

Premieră

Orchestra şi corul Radioteleviziunii Publice din Spania

Dirijor: Ignacio García Vidal

Solişti: oboi-Carlos Alonso; vioară-Lavinia Aniţescu

Concert de binefacere susţinut în catedrala Santo Domingo de la Calzada, din Rioja.

În program: J. S. Bach-Concertul Brandenburgic nr. 3 în Sol major, Concertul pentru vioară şi oboi în Do minor; W. A. Mozart-Simfonia nr. 40 în Sol minor; Luigi Boccherini-Trio în Mi major, Opus 34.

Redactor: Gabriela Onea

20:25 Secolul 22

Producător: Bogdana Pascal

 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural