loader
Foto

Galerie foto

NIMIC NU E ÎNTÂMPLĂTOR, un spectacol inspirat de teatralitatea constelațiilor familiale

O temă puțin cunoscută publicului nostru și, în general în lumea teatrului, deși înrudită cu acesta prin mijloace de exprimare, o să vă ia prin surprindere odată cu primul proiect pe care regizorul și dramaturgul David Schwartz îl realizează la Teatrul Național I.L. Caragiale din București.

 

Nimic nu e întâmplător ne invită în lumea participantelor și participanților la constelații familiale. Pentru cei mai mulți dintre spectatori se anunță ca o temă surpriză, o revelație.

Într-o lume atât de frământată, mulți s-ar fi așteptat poate să vadă un text politic de la cel recunoscut pentru proiectele sale din această categorie și premiat recent de British Council la actuala Gală UNITER pentru programul Platforma de Teatru Politic. Autorul consideră că și actuala piesă se înscrie în cercul său de preocupări, ce au atras aprecieri notabile și un anume nivel de recunoaștere și celebritate.

Artist care lucrează la intersecția între ficțiune și documentar, Schwartz propune o poveste cu șase personaje principale, egale sub raport dramatic, diferite structural și totuși unite prin nevoia comună a dezvoltării personale. Subiectul practicilor de transformare spirituală și vindecare a traumelor transgeneraționale este de o actualitate copleșitoare în lumea de azi.

Regizorul-dramaturg l-a cercetat împreună cu actorii pe care-i veți vedea în acest prim spectacol al său la TNB. Timp de câteva luni, în cadrul unor ateliere de teatru documentar, sub egida Centrului de Creație și Cercetare Teatrală „Ion Sava” al TNB, s-au documentat, realizând o serie de interviuri cu practicieni și clienți ai diverselor metode de dezvoltare spirituală și paticipând la constelații.

Potrivit declarației autorului, decisive pentru alegerea subiectului au fost două lucruri. „În primul rând, controversa, polemica din jurul subiectului. Constelațiile au admiratori și detractori la fel de convinși și de vehemenți. Îmi plac tensiunile și contradicțiile. În al doilea rând, teatralitatea specifică sesiunilor de constelații familiale. Aceste sesiuni au, toate, caracteristicile unui ritual - ca atare, cred că sunt foarte interesant de explorat cu mijloace teatrale, într-un spectacol”.

În atmosfera intimă a Sălii Atelier, pigmentată, prin multiple fațete, de scenografia lui Andrei Dinu, alături de actorii Ada Galeș, Iuliana Moise, Crina Semciuc, István Téglás, Ionuț Toader, Florentina Ţilea veți lua parte la o experiență neașteptată, un avertisment eficient ca un duș rece în plină zi caniculară. Muzica originală compusă de Nikita Dembinski susține ritmul și tensiunea poveștii, în acord cu coregrafia lui Florin Fieroiu.

Avanpremiera va avea loc în zilele de 13, 14, 15 iunie 2025, iar premiera la toamnă, odată cu deschiderea noii stagiuni teatrale 2025-2026.

Info: TNB

Foto:

1. Nimic nu e întâmplător. Grup. (autor : Nikita Dembinski)

2. Nimic nu e întâmplător. Crina Semciuc, Ada Galeș (autor: Florin Ghioca)

3. Nimic nu e întâmplător. Istvan Teglas & Grup (autor: Florin Ghioca)

4. Nimic nu e întâmplător. Florentina Țilea. Ada Galeș, Ionuț Toader, Iuliana Moise, Crina Semciuc. (autor: lorin Ghioca)

5. Nimic nu e întâmplător. Iuliana Moise, Ionuț Toader, Crina Semciuc, Istvan Teglas (autor: Florin Ghioca)

6. Nimic nu e întâmplător. Crina Semciuc. Ionuț Toader, Florentina Țilea (autor: Florin Ghioca)

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

16:30 DanceMakers

Producător: Bogdana Pascal

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural