loader
Foto

Despre conservarea moștenirii bizantine în Moldova medievală, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat, sâmbătă, 18 martie, două noi documentare realizate de academicianul Răzvan Theodorescu, despre frescele care înfățișează victoria împăratului Constantin cel Mare la Podul Milvus și despre conservarea moștenirii bizantine în Moldova medievală.

 

TVR Cultural continuă redifuzarea emisiunilor realizate de academicianul Răzvan Theodorescu, primul președinte al Televiziunii Române de după 1989.

Între 18 februarie și 12 martie, TVR Cultural a redifuzat și seria documentară „Această poartă a creștinătății”, una dintre primele emisiuni culturale realizate la TVR, între 1991 și 1992.

În 18 martie, de la ora 15.55, TVR Cultural a difuzat documentarul „Ștefan cel Mare - 500 de ani. Peceți domnești - Sub semnul Crucii”, realizat în 2004, în care Răzvan Theodorescu a vorbit despre două fresce extrem de importante pentru istoria omenirii și a creștinismului.

Prima se află în biserica de la Pătrăuţi, ctitorie a lui Ştefan cel Mare în județul Suceava, din 1487, considerată cea mai veche biserică ctitorită de voievod care s-a păstrat în forma ei originară. Cea de-a doua frescă se găsește la Basilica San Francesco din Arezzo (Italia), ridicată în 1457. Ambele fresce au ca subiect „Cavalcada sfinţilor militari’’ conduşi de Împăratul Constantin cel Mare şi victoria acestuia la Podul Milvius, în urma căreia a devenit împărat al Imperiului Roman.

De la ora 16.20, TVR Cultural a difuzat documentarul „Axios. Căile Raiului. Drumul Crucii”, realizat în 1996, care arată cum moștenirea bizantină s-a conservat în Moldova medievală.

În 1475, la puțin peste 20 de ani de la căderea Bizanțului, Ștefan cel Mare oprea oştile cuceritorului Constantinopolului. Tot atunci, el reamintea, într-o scrisoare adresată curţilor suverane ale Europei, că Moldova era locul care apără continentul în acel veac final al Cruciadelor. Era un loc în care moştenirea bizantină avea să devină un reper, un model pentru arta religioasă şi pentru muzica liturgică.

Producătoarea emisiunii este Ileana Ploscaru Panait.

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

14:30 Cultura Minoritatilor

*Kultikon-maghiară

* 40 pe 9-Portret Huszár Irma

Redactor: Szilágyi Ildikó

ELM 55 de ani-amintiri, urari

Redactor: Szekeres Ilma

Poezie cântată

Redactor: Jakabffy Tamás

Producător: Kacsó Edith

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural