loader
Foto

Despre conservarea moștenirii bizantine în Moldova medievală, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat, sâmbătă, 18 martie, două noi documentare realizate de academicianul Răzvan Theodorescu, despre frescele care înfățișează victoria împăratului Constantin cel Mare la Podul Milvus și despre conservarea moștenirii bizantine în Moldova medievală.

 

TVR Cultural continuă redifuzarea emisiunilor realizate de academicianul Răzvan Theodorescu, primul președinte al Televiziunii Române de după 1989.

Între 18 februarie și 12 martie, TVR Cultural a redifuzat și seria documentară „Această poartă a creștinătății”, una dintre primele emisiuni culturale realizate la TVR, între 1991 și 1992.

În 18 martie, de la ora 15.55, TVR Cultural a difuzat documentarul „Ștefan cel Mare - 500 de ani. Peceți domnești - Sub semnul Crucii”, realizat în 2004, în care Răzvan Theodorescu a vorbit despre două fresce extrem de importante pentru istoria omenirii și a creștinismului.

Prima se află în biserica de la Pătrăuţi, ctitorie a lui Ştefan cel Mare în județul Suceava, din 1487, considerată cea mai veche biserică ctitorită de voievod care s-a păstrat în forma ei originară. Cea de-a doua frescă se găsește la Basilica San Francesco din Arezzo (Italia), ridicată în 1457. Ambele fresce au ca subiect „Cavalcada sfinţilor militari’’ conduşi de Împăratul Constantin cel Mare şi victoria acestuia la Podul Milvius, în urma căreia a devenit împărat al Imperiului Roman.

De la ora 16.20, TVR Cultural a difuzat documentarul „Axios. Căile Raiului. Drumul Crucii”, realizat în 1996, care arată cum moștenirea bizantină s-a conservat în Moldova medievală.

În 1475, la puțin peste 20 de ani de la căderea Bizanțului, Ștefan cel Mare oprea oştile cuceritorului Constantinopolului. Tot atunci, el reamintea, într-o scrisoare adresată curţilor suverane ale Europei, că Moldova era locul care apără continentul în acel veac final al Cruciadelor. Era un loc în care moştenirea bizantină avea să devină un reper, un model pentru arta religioasă şi pentru muzica liturgică.

Producătoarea emisiunii este Ileana Ploscaru Panait.

3:00 Aurora

Film * ( România, Franţa, Elveţia, 2010)

Regia: Cristi Puiu

Cu: Cristi Puiu, Clara Vodă, Luminiţa Gheorghiu, Gelu Colceag, Valeria Seciu

*Premii Gopo 2011 pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie

*Thriller.

Redactor: Gabriela Onea

6:00 Minorităţi sub trei dictaturi

Documentar*

 
Cinci emisiuni noi în grila de primăvară, la TVR Cultural

Din 1 aprilie, TVR Cultural îşi aşteaptă telespectatorii cu programe variate, perfecte pentru a acoperi subiecte diverse din toate marile zone de ...

Cristi Puiu vine la „Noaptea Albă a Filmului Românesc”, la TVR Cultural | VIDEO

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la „Noaptea Albă a Filmului Românesc”, alături de regizorul Cristi Puiu. „Moartea ...

„Marfa și banii”, film considerat începutul Noului Val în cinematografie, la TVR Cultural

Între 3 și 9 aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să vizioneze prima parte a filmului „Bărbierul din Siberia”, filmul lui Cristi ...