loader
Foto

Despre conservarea moștenirii bizantine în Moldova medievală, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat, sâmbătă, 18 martie, două noi documentare realizate de academicianul Răzvan Theodorescu, despre frescele care înfățișează victoria împăratului Constantin cel Mare la Podul Milvus și despre conservarea moștenirii bizantine în Moldova medievală.

 

TVR Cultural continuă redifuzarea emisiunilor realizate de academicianul Răzvan Theodorescu, primul președinte al Televiziunii Române de după 1989.

Între 18 februarie și 12 martie, TVR Cultural a redifuzat și seria documentară „Această poartă a creștinătății”, una dintre primele emisiuni culturale realizate la TVR, între 1991 și 1992.

În 18 martie, de la ora 15.55, TVR Cultural a difuzat documentarul „Ștefan cel Mare - 500 de ani. Peceți domnești - Sub semnul Crucii”, realizat în 2004, în care Răzvan Theodorescu a vorbit despre două fresce extrem de importante pentru istoria omenirii și a creștinismului.

Prima se află în biserica de la Pătrăuţi, ctitorie a lui Ştefan cel Mare în județul Suceava, din 1487, considerată cea mai veche biserică ctitorită de voievod care s-a păstrat în forma ei originară. Cea de-a doua frescă se găsește la Basilica San Francesco din Arezzo (Italia), ridicată în 1457. Ambele fresce au ca subiect „Cavalcada sfinţilor militari’’ conduşi de Împăratul Constantin cel Mare şi victoria acestuia la Podul Milvius, în urma căreia a devenit împărat al Imperiului Roman.

De la ora 16.20, TVR Cultural a difuzat documentarul „Axios. Căile Raiului. Drumul Crucii”, realizat în 1996, care arată cum moștenirea bizantină s-a conservat în Moldova medievală.

În 1475, la puțin peste 20 de ani de la căderea Bizanțului, Ștefan cel Mare oprea oştile cuceritorului Constantinopolului. Tot atunci, el reamintea, într-o scrisoare adresată curţilor suverane ale Europei, că Moldova era locul care apără continentul în acel veac final al Cruciadelor. Era un loc în care moştenirea bizantină avea să devină un reper, un model pentru arta religioasă şi pentru muzica liturgică.

Producătoarea emisiunii este Ileana Ploscaru Panait.

6:55 Imnul României

7:00 Jurnal cultural Premieră

Producător: Aimee d’Albon

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural