loader
Foto

Galerie foto

O nouă serie cutremurătoare „Adevăr și curaj”, despre lagărul de la Periprava: „Pericol biologic” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, sâmbătă, 10 iunie, de la ora 13.30, primul episod al seriei documentare „Pericol biologic”, despre unul dintre cele mai cumplite lagăre din arhipelagul concentraţionar comunist, Periprava.

 

Adevăr şi curaj

„Încet-încet, la Periprava a fost scoasă la suprafață o necropolă a victimelor comuniste. Sunt morți fără cruce, uneori îngropați sumar sau dezbrăcați. Alteori, familia a venit noaptea și a recuperat trupul soțului sau al tatălui pentru a-l înmormânta cu demnitate. Așa că, uneori, un sicriu gol (asta în cazul puținilor deținuți înmormântați astfel) poate fi un semn bun: că nu toți morții de aici și-au pierdut numele și demnitatea postumă, că rudele nu și-au pierdut memoria, că unii gardieni le-au spus unde se află trupul și au închis ochii să nu vadă când îl recuperează”, se spune în seria documentară „Pericol biologic”, o nouă pagină „Adevăr şi Curaj”.

(w882)

Realizatorul Rafael Udrişte a invitat telespectatorii TVR Cultural la o dezbatere despre unul dintre cele mai cumplite lagăre din arhipelagul concentraţionar comunist, Periprava. Invitaţii ediţiei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, istoricul Constantin Vasilescu, pr. protos. Andrei Tudor, starețul mănăstirii Dervent, Constanța, Alexandru Munteanu, jurnalist TVR şi istoricul Marius Oprea au vorbit despre lagărul morții, condus de torționarul comunist Ion Ficior, unde sute de oameni şi-au găsit sfârşitul în anii negrii ai comunismului, închiși într-o colonie de muncă de exterminare.

Lagărul morţii

Cândva o colonie genoveză, Periprava este acum o mică așezare în judeţul Tulcea, într-un loc izolat al Deltei şi cu renumele de lagărul morții. Aici, închiși într-o colonie de muncă, unitate care însemna de fapt un lagăr de muncă forțată în care alimentația, norma de muncă şi condițiile, alături de bătaie, tortură şi lipsa tratamentului medical au avut rolul de a extermina deţinuţii, majoritatea deținuți politici, arestați ca dușmani ai poporului. Acuzați de uneltire împotriva ordinii sociale, ei au fost trimiși la tăiat stuf şi să construiască un dig de pământ care să protejeze zona împotriva inundațiilor. Digul este în picioare şi astăzi.

În urma lor, au rămas mai multe gropi comune la marginea unui cimitir. Băgaţi în pământ doar în câteva scânduri de lemn ori în rogojini de stuf, legate cu sârmă, numele lor sunt consemnate într-o listă cu morții coloniei de muncă de la Periprava.

(w882)

„Pericol biologic”

Investigațiile s-au desfășurat sub auspiciile „Asociației Foștilor Deținuți Politici”, după ce în anii 2013 și 2015-2019 au fost efectuate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). O muncă migăloasă pentru identificarea gropilor comune în care au fost puşi deţinuţii politici, de descoperirea a oaselor neidentificate şi punerea lor în cutii pe care scria „Pericol biologic”.

(w882)

De-a lungul anilor, au fost descoperite 59 de morminte. Cimitirul lipovenesc de-acolo este locul unde, între anii 1959-1964, au fost îngropați, nici azi nu se știe câți, deținuți politici. Rămășițele au fost mai întâi descrise în sit, demontate, împachetate în prezența unui medic legist. Acesta le-a însoțit la Secția de Medicină Legală de la Spitalul Județean Tulcea. De acolo, au plecat spre Institutul de Medicină Legală din București, unde, din nefericire, au rămas șapte ani. Din păcate, nici astăzi nu s-a putut identifica ADN-ul victimelor.

(w882)

Lagarul de muncă a fost înfiinţat de Ministerul de Interne în 1957. După 1959, atunci când maiorul Ion Ficior se afla la comandă, la Periprava au fost aduşi cu precădere deţinuţi politici. Pentru că multă vreme nu au existat dormitoare, deținuții au stat în corturi. S-au construit mai apoi barăci din chirpici și acolo dormeau pe priciuri 70 de deţinuţi. Erau înfometaţi, bătuţi crunt, torturaţi fizic şi psihic, lipsiţi de asistenţă medicală şi supuşi cu sadism unor pedepse dincolo de orice imaginaţie. Uneori erau ţinuţi cu săptămânile în izolator, un beci de beton fără ferestre. Primeau, o dată la două zile, doar pâine şi apă. Iarna se murea pe capete.

(w882)

Politica torturii și a morții

Periprava, alături de Pitești, Gherla, Aiud şi Sighet, este un punct pe harta neagră a penitenciarelor comuniste din România. Pentru ca politica torturii și a morții să fie eficientă, Periprava se transformase într-un mic orășel penitenciar. O localitate la granița dintre uscat și Dunăre, dintre viață și moarte. Lângă lagăr erau construite locuințele gardienilor, o grădiniță și o școală, cinema, un magazin, terenuri de sport, ba chiar și un aerodrom pentru vizitele de lucru. Gardienii puteau sta aproape de victimele lor.

(w882)

Deţinuţii care nu-și făceau norma erau bătuţi cu bestialitate de brigadieri ca Boştină sau Ventura Petrescu. Instrumentele de bătaie preferate erau bâtele de fier prelucrate la strung. Orice gest putea fi considerat o ofensă de către gardieni. Efectul era imediat: bătaia şi carcera.

(w882)

Unul dintre cei mai cunoscuți torționari, Ion Ficior, a căpătat prestigiu şi grade când a ajuns călău la Periprava. El a condus lagărul din octombrie 1960 până în septembrie 1963. Ficior a fost artizanul regimului de teroare care a dus la moartea unui număr încă necunoscut de deținuți politici de acolo. Călăului îi plăcea să lege deținuții de copaci ore în șir, uneori peste noapte, pe geruri cumplite. Vara, când temperaturile erau caniculare, Ficior se distra dând ordin ca deținuții să fie dezbrăcați la piele și legați de sălcii, pradă țânțarilor.

Urmăriți ediția mai jos:

7:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 1: Grădinile de la Villa d’Este

Grădinile de la Villa d'Este de lângă Roma au reprezentat modelul tuturor grădinilor renascentiste. Lucrările pentru crearea lor au început în 1550 şi au durat 20 de ani, fiind iniţiativa Cardinalului Hippolyte d'Este, descendent al unei bogate familii din Ferrara.

În secolul al XIX-lea, ele au rămas neîngrijite perioade îndelungate, dar-în mod paradoxal-vegetaţia abundentă şi sălbăticită a atras artişti precum Fragonard sau Liszt, care a compus aici "Fântânile de la Villa d'Este".

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

7:30 Intrare liberă

Prezintă: Marius Constantinescu

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
ACADEMICIENII IOANEL SINESCU ŞI MIRCEA DUMITRU, ÎN

Sezonul cinci al "Dialogurilor Academice" continuă duminică, 25 mai 2025, ora 13:00, când TVR Cultural şi Academia Română vă invită să urmăriţi ...

„Prin ochii lui Johnny Depp” – portretul unui rebel devenit legendă

Un documentar inedit despre parcursul fascinant al unui actor cult. „Prin ochii lui Johnny Depp” reconstituie traiectoria unică a celebrului ...

Mel Gibson – portretul unui titan căzut și reinventat, la TVR Cultural

O figură care a încins ecranele, a rupt box office-ul și a sfidat convențiile. Mel Gibson a fost iubit, urât, blamat și aplaudat cu aceeași ...

 

#TVRcultural