loader
Foto

O seară magică: Baletul „Lacul lebedelor”, la Opera Națională București | VIDEO

TVR Cultural a difuzat vineri, 24 februarie, spectacolul de balet „Lacul lebedelor”, în direct de la Opera Națională București.

 

De la ora 18.00, telespectatorii au putut urmări discuția dintre Vava Ștefănescu, coregrafă și dansatoare, manager al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, și Claudia Robu, producătoarea transmisiunilor Spectacolele Operei Naționale București.

De la ora 18.30, telespectatorii au fost invitați invitați la una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, într-un spectacol impresionant, în regia lui Oleg Danovki, considerat întemeietorul școlii românești de balet modern: Lacul lebedelor”.

În rolurile principale: Odette / Odile: Cristina Dijmaru, Siegfried: Bogdan Cănilă, Rothbart: Cristian Șușu, Bufonul: Răzvan Cacoveanu. Iar la pupitrul orchestrei ONB se va afla dirijorul Iurie Florea.

Regia spectacolului îi apartine lui Oleg Danovski, iar adaptarea şi punerea în scenă sunt semnate de Oleg Danovski Jr. Scenograf costume - Viorica Petrovici, scenograf decoruri - Adrian Damian.

 

„Colaborarea TVR Cultural cu prima scenă lirică a României ne permite să avem acces la titluri pe care să le oferim - în direct - publicului telespectator din întreaga ţară. Spectacolele Operei Nationale Bucuresti vor fi prefaţate de fiecare dată cu invitaţi din sfera artei spectacolului”, a explicat producătoarea TVR Claudia Robu.

„Lacul lebedelor” a avut premiera mondială în 20 februarie 1877, la Teatrul Balșoi din Moscova, unde nu a fost bine primit. A început să se bucure de succes 18 ani mai târziu, în 15 ianuarie 1895, când a fost remontat cu o nouă coregrafie, semnată de Marius Petipa și Lev Ivanov, la Teatrul Mariinsky, din Sankt Petersburg.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, rămâne și în zilele noastre poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterității.

Sunt diferite interpretări ale simbolului lebedei în opera lui Ceaikovski: Fiodor Lopuhov, unul dintre întemeietorii baletului rusesc, a spus că opera „Lacul lebedelor” este o operă națională, întrucât lebăda este un simbol des întâlnit în lirica populară a Rusiei. Ceaikovski, însă, s-ar fi inspirat dintr-o povestire numită „Rața albă” și din viața tragică a lui Ludovic al II-lea al Bavariei, potrivit Operei Naționale București.

Oleg Danovski (1917-1996), dansator și coregraf, este considerat întemeietorul școlii românești de balet modern. A pus în scenă pentru prima dată „Lacul lebedelor” în 7 noiembrie 1957, cu balerina Irinel Liciu în rolul principal Odette/Odille, la Teatrul de Operă și Balet din București. Această montare a fost apreciată în numeroase turnee drept una dintre cele mai bune din lume.

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

0:15 Concert de prânz

Festival SoNoRo

*Ateneul Român

Partea II

Producător: Băinţan Valentina

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural