loader
Foto

O seară magică: Baletul „Lacul lebedelor”, la Opera Națională București | VIDEO

TVR Cultural a difuzat vineri, 24 februarie, spectacolul de balet „Lacul lebedelor”, în direct de la Opera Națională București.

 

De la ora 18.00, telespectatorii au putut urmări discuția dintre Vava Ștefănescu, coregrafă și dansatoare, manager al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, și Claudia Robu, producătoarea transmisiunilor Spectacolele Operei Naționale București.

De la ora 18.30, telespectatorii au fost invitați invitați la una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, într-un spectacol impresionant, în regia lui Oleg Danovki, considerat întemeietorul școlii românești de balet modern: Lacul lebedelor”.

În rolurile principale: Odette / Odile: Cristina Dijmaru, Siegfried: Bogdan Cănilă, Rothbart: Cristian Șușu, Bufonul: Răzvan Cacoveanu. Iar la pupitrul orchestrei ONB se va afla dirijorul Iurie Florea.

Regia spectacolului îi apartine lui Oleg Danovski, iar adaptarea şi punerea în scenă sunt semnate de Oleg Danovski Jr. Scenograf costume - Viorica Petrovici, scenograf decoruri - Adrian Damian.

 

„Colaborarea TVR Cultural cu prima scenă lirică a României ne permite să avem acces la titluri pe care să le oferim - în direct - publicului telespectator din întreaga ţară. Spectacolele Operei Nationale Bucuresti vor fi prefaţate de fiecare dată cu invitaţi din sfera artei spectacolului”, a explicat producătoarea TVR Claudia Robu.

„Lacul lebedelor” a avut premiera mondială în 20 februarie 1877, la Teatrul Balșoi din Moscova, unde nu a fost bine primit. A început să se bucure de succes 18 ani mai târziu, în 15 ianuarie 1895, când a fost remontat cu o nouă coregrafie, semnată de Marius Petipa și Lev Ivanov, la Teatrul Mariinsky, din Sankt Petersburg.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, rămâne și în zilele noastre poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterității.

Sunt diferite interpretări ale simbolului lebedei în opera lui Ceaikovski: Fiodor Lopuhov, unul dintre întemeietorii baletului rusesc, a spus că opera „Lacul lebedelor” este o operă națională, întrucât lebăda este un simbol des întâlnit în lirica populară a Rusiei. Ceaikovski, însă, s-ar fi inspirat dintr-o povestire numită „Rața albă” și din viața tragică a lui Ludovic al II-lea al Bavariei, potrivit Operei Naționale București.

Oleg Danovski (1917-1996), dansator și coregraf, este considerat întemeietorul școlii românești de balet modern. A pus în scenă pentru prima dată „Lacul lebedelor” în 7 noiembrie 1957, cu balerina Irinel Liciu în rolul principal Odette/Odille, la Teatrul de Operă și Balet din București. Această montare a fost apreciată în numeroase turnee drept una dintre cele mai bune din lume.

15:01 România literară TV Premieră

* IN MEMORIAM NICOLAE MANOLESCU

Producător: Bianca Sărăţeanu

15:55 Ecce Via

Producător: Elena Dinu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural