loader
Foto

Piesa „Meșterul Manole”, de Lucian Blaga, difuzată duminică, la TVR Cultural | VIDEO

Telespectatorii TVR Cultural pot urmări, săptămâna aceasta, două piese de teatru aclamate: „Quartet”, în regia lui Gelu Colceag, și „Meșterul Manole”, în regia Olimpiei Arghir.

 

Miercuri, 18 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat „Quartet”, după piesa lui Spiro Gyorgy, în traducerea Ancăi Scarlat.

Piesa a fost adaptată pentru TV și regizată de Gelu Colceag, iar din distribuție fac parte Virgil Ogășanu, Coca Bloos, Doru Ana, Crina Mureșan.

CITIȚI ȘI: FILMUL „METRONOM”, PREMIAT LA FESTIVALUL DE LA CANNES, DIFUZAT ÎN 19 IANUARIE LA TVR CULTURAL

(w882) Quartet

Scenă din piesa „Quartet”. Sursa: Arhiva TVR

Piesa este o poveste tulburătoare, care se petrece în Ungaria postcomunistă, despre comunism, delațiune si puterea de a nu-ți dezamăgi semenii.

(w882) Quartet

Scenă din piesa „Quartet”. Sursa: Arhiva TVR

Valoarea deosebită a dramaturgiei lui Spiro Gyorgy constă, mai ales, în construcţia unor personaje complexe, dramatice, puternic conturate, dar şi în umorul derizoriu, specific vremurilor noastre. Cred că am beneficiat de distribuţia ideală, iar creaţiile actoriceşti sunt excepţionale”, explica regizorul Gelu Colceag.

(w882) Gelu Colce

Gelu Colceag, regizorul piesei „Quartet”. Sursă imagine: Arhiva TVR

Echipa: scenografia- Dana Moraru, director de imagine - Cristian Stoian, redactor - Zoe Bălan, producător - Alexandru Munteanu.

(w882) Quartet

Scenă din piesa „Quartet”. Sursa: Arhiva TVR

Duminică, 22 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează piesa „Meșterul Manole”, după opera  lui Lucian Blaga, regizată de Olimpia Arghir. Din distribuție fac parte: Marius Bodochi, Dorel Vișan, Anda Chirpeleanu, Gheorghe Nuțescu, Dorin Andone, Ion Marian.

Spectacolul a fost nominalizat la secțiunea „Cel mai bun spectacol de teatru TV”, la Premiile UNITER, în 1994.

Lucian Blaga s-a inspirat din balada populară „Monastirea Argeșului” pentru a scrie „Meșterul Manole” (1926, publicată în 1927). Piesa a fost jucată pentru prima oară pe scenă în 1929, la Teatrul Național din București, în regia lui Soare Z. Soare. Rolul lui Manole a fost  interpretat de A. Pop Marţian, iar al Mirei, de Aura Buzescu.

Manole îi spune soției sale, Mira, că sacrificiul uman nu este decât un joc. Un rit scurt ce va fi încununat de „o lungă şi fără de sfârşit minune”. Descălţată, Mira trebuie să intre în zid şi minunea va urma. Mira acceptă jocul cu inocenţă. Ea va intra în zidul care se înalţă în jurul ei; apoi, peste ea, cuprinzând-o pentru totdeauna. O dramă care pune în balanță iubirea și creația.

Echipa: imagine - Traian Andronic, decor - Ion Olaru, costume - Elena Timonu, scenariul și regia - Olimpia Arghir.

(w882) Meșterul

Scenă din „Meșterul Manole”. Sursa: Arhiva TVR

3:00 Titanic vals (R)

Teatru TV *

În distibuţie : Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dorina Lazăr, Cesonia Postelnicu, Carmen Ungureanu, Mihai Constantin , Mihai Fotino, Teodor Danetti, Radu Duda, Aneta Lipan, Traian Andreiescu,şi copilul Matei Constantinescu.

Regia tehnică : Anca Chirică

Maestru sunet : Tatiana Stoenescu,Emil Marinescu

Director de producţie : Traian Andriescu

Asistent de regie : Mihnea Dăneţ

Ilustraţia muzicală : Lidia Danciu

Costume : Elena Timonu

Decoruri : arh.Gheorghe Constantin

Imagine artistică : Mihai Ratcu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu, Florin Dumitru.

Director de imagine : George Grigorescu

Regia de montaj : Marga Niţă

Redactor : Ioana Prodan

Regia artistică : Dinu Cernescu.

“Am fost Intrebat, de multe ori, daca personajele din Titanic Vals si subiectul piesei au existat in realitate sau au vreo inrudire directa cu oameni si fapte petrecute aievea. Da, au existat, si tot ce se intampla in Titanic Vals s-a intamplat in realitate…

Cat priveste personajele-dealtminteri ca in intreaga mea literatura, de la poem la roman si de la schita la tragicomedie-, acestea au fost intotdeauna luate direct de la marea si inepuizabila mea furnizoare, care a fost, este si va fi: realitatea.”

Tudor MUSATESCU-Cum am scris „Titanic Vals”

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

4:45 Secvenţe UNATC (R)

Ceramica, Ritmuri

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

(Reluare)
 
Artista Simona Strungaru, la „Portret de excelență”

Artista Simona Strungaru, la „Portret de excelență”

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

Este pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare şi compozitoare, cu o amplă activitate naţională şi internaţională. TVR Cultural a difuzat ...

Timp de 15 zile, Festivalul Masters Of Classic a transformat Bucureștiul în capitala Operei

Prima ediție a Festivalul Masters Of Classic s-a încheiat în 15 septembrie, pe parcursul celor două săptămâni publicul asistând la recitaluri ...

Mayumi Kanagawa, lăudată pentru sunetul bogat și profund, câștigătoarea Secțiunii „Vioară”, la Concursul „Enescu”

Muziciana americană Mayumi Kanagawa a câștigat Concursul Internațional „George Enescu”, secțiunea „Vioară”, după ce a interpretat „Concertul nr. ...

 

#TVRcultural