loader
Foto

Teleplay-ul „Pavilionul cu umbre”, după tulburătoarea piesă a lui Gib Mihăescu, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat, în prima săptămână din martie, de la ora 22.00, spectacolul „Cinci femei în tranziție”, de Rodica Popescu Bitănescu (1 martie), și teleplay-ul „Pavilionul cu umbre”, de Silviu Jicman, ecranizarea piesei lui Gib Mihăescu (5 martie).

 

Miercuri, 1 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat spectacolul „Cinci femei în tranziție”, o coproducție Teatrul Național București - TVR.

„Cinci femei în tranziție” a fost filmat în studiourile Televiziunii Române în 2010, este regizat de Rodica Popescu Bitănescu, iar de regia TV s-a ocupat Andrei Măgălie.

În distribuție: Rodica Popescu-Bitănescu, Viviana Alivizache, Magda Cernat, Tania Popa, Aimée Iacobescu.

Echipa: imaginea - Mugur Nedelescu, decoruri - Dana Moraru, regia TV - Andrei Măgălie, regia - Rodica Popescu Bitănescu, producătoare - Zoe Bălan.

Cinci remarcabile actriţe ne dezvăluie, cu har, haz şi sensibilitate, tipologia feminină de ieri, de azi şi de mâine: femeia de tranziţie.

Dialoguri simple şi adevărate, conflicte omeneşti, întrebări existenţiale şi destăinuri tulburătoare, ca între prietene, la o şuetă. Un evantai multicolor de stări şi sentimente, într-un party al revelaţiilor.

Şi o surpriză a surprizelor: pentru prima dată, autor dramatic şi regizor, îndrăgita vedetă a primei scene, Rodica Popescu Bitănescu”, este descrierea spectacolului, pe site-ul TNB.

Urmăriți mai jos un promo al spectacolului, din anul 2013:

Duminică, 5 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat piesa de teatru „Pavilionul cu umbre”, un teleplay din 1992, realizat după piesa omonimă a lui Gib Mihăescu, în regia lui Silviu Jicman.

„Pavilionul cu umbre” spune povestea Lianei, o tânără ajunsă la vârstă măritișului, a cărei mamă, Angela, a fost alungată de acasă de tatăl ei, după ce a prins-o că l-a înșelat. Liana este logodită cu un tânăr pe nume Marius, dar este curtată de Geo, care și-ar fi dorit să o facă amanta lui, după ce Liana s-ar fi căsătorit.

Pentru a nu deveni ca Angela, tatăl Lianei decide ca tânăra să se căsătorească cu Geo, care devine terorizat de faptul că, după ce a învățat-o despre seducție, va deveni întocmai ca mama ei și îl va înșela.

În distribuție: Ștefan Radof, Raluca Penu, Claudiu Stănescu, Irina Mazanitis, Valentin Uritescu, George Alexandru, Eugenia Bosânceanu, Matei Gheorghiu.

Echipa: scenariu si regia - Silviu Jicman, redactor - Lucia Hossu Longin, director de productie - Gigi Androne, costume - Elena Timonu, decoruri - Virgil Popa, ilustrația muzicală - Lidia Danciu, director de imagine - Mihai Truică.

(w882) Pavilionul

Piesa „Pavilionul cu umbre” a lui Gib Mihăescu a obținut premiul Asociației Criticilor Dramatici, în 1926.

Liana a fost jucată pentru prima dată de celebra actriță Mărioara Ventura, căreia Gib Mihăescu i-a scris o dedicație: „Domnișoarei Mărioara Ventura, care a făcut să răsune, sub degetele puterii sale vrăjite, până la supremele înălțimi și intensități, vagile acorduri de râs și amar, închise în slovele de față”.

Și actrița Mărioara Ventura, în trecere prin România, mărturisea, într-un interviu publicat în „Universul”: „Găsesc piesa foarte interesantă, originală şi în armonie cu teatrul nou care se face în ţările Occidentului”.

Regizorul Silviu Jicman explica, într-un interviu pentru Televiziunea Română, că a regizat „Pavilionul cu umbre” pentru că „e o poveste foarte interesantă. Pariul pe care mi l-am propus în momentul în care am considerat că e nevoie ca anumite lucruri să le scot din interiorul conacului boieresc şi să le plasez în alt fel. Cel mai interesant a fost să optez pentru protagonist, fiecare dintre personajele principale putând să aibă sarcina asta”.

Filmată în decoruri naturale și în condițiile unei ierni aspre, care nu trebuia să lase urme în jocul concentrat al actorilor, cu un operator atent la nuanțele atmosferei de incertitudine și neliniște a „pavilionului”, cu doi editori care au înțeles că, dacă ei nu lucrează eficient și rapid, condițiile de respectare a contractului cu generosii sponsori ai teleplay –ului (Minolta România S.R.L.) nu ar fi putut fi respectate – echipa compusă din actori, scenografi, tehnicieni și, în primul rând, de regizorul Silviu Jicman, se prezintă în față dumneavoastră cu versiunea TV a „Pavilionului cu Umbre”, sperând să îndreptățească frumoasele cuvinte ale lui Șerban Cioculescu: „Este o piesă puternică, poate una dintre cele mai bune ale literaturii noastre dramatice, o dramă admirabil construită, de un patetism covârșitor, era prezentarea făcută de Televiziunea Română în 1992.

Mai jos, puteți urmări un promo al teleplay-ului, din 2016:

21:40 Concert Johannes Passion Premieră

De J.S. BACH

Producător: Valentina Băinţan

23:35 Ecce Via

Producător: Elena Dinu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural