loader
Foto

Galerie foto

Martiri și mărturisitori: părintele Constantin Sârbu la „Adevăr și curaj” | VIDEO

Sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 13:25, realizatorul Rafael Udriște i-a invitat pe telespectatorii TVR Cultural la o dezbatere despre viața părintelui Constantin Sârbu, unul dintre preoții mărturisitori din vremea prigoanei comuniste.

 

La finalul lunii octombrie, mormântul părintelui Constantin Sârbu, aflat în curtea bisericii Sapienței din București, a fost deschis după 48 de ani. Sunt martori care spun, și nu sunt puțini, că mireasma specifică Sfintelor Moaște a învăluit întregul cartier. Și, totuși, s-a hotărât reînhumarea osemintelor părintelui Constantin Sârbu. Motivul? Nicidecum unul duhovnicesc, ci unul cât se poate de lumesc: presupusa nerespectare a procedurilor administrative. Poți, însă, să administrezi sfințenia? Poți să înghesui meticulos în tabele, ca mai apoi să o analizezi statistic, viața unui martir? Cât de birocrat poți să fii în fața lui Dumnezeu?

Sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 13:25, realizatorul Rafael Udriște va vorbi despre părintele Constantin Sârbu (1905-1975), unul dintre preoții mărturisitori din vremea prigoanei comuniste. Condamnat în 1954 la opt ani de închisoare, a fost torturat și înfometat în cele mai teribile penitenciare comuniste, de la Jilava: (1954-1955), Gherla (1956-1962) și Dej (1955) și lagărele de muncă de la Poarta Albă (1955-1956) și Salcia (1959), primind şi doi ani de domiciliu obligatoriu în Bărăgan.

(w882)

Eliberat în 1964, părintele Constantin Sârbu a fost numit paroh la Biserica Sapienţei din Bucureşti, care de 40 de ani fusese închisă și era într-o stare avansată de degradare. A transformat în scurt timp lăcașul de cult într-o adevărată oază de credinţă şi mărturisire în mijlocul deşertului comunist. Preotul Constantin Sârbu va sluji în altarul Bisericii Sapienţei până la sfârșitul vieții.

Biserica Sapienței are și ea o istorie tumultoasă. Conform documentelor, biserica „Adormirea Maicii Domnului“ a fost atestată în 1710, fiind ctitorită de marele vornic Iordache Kreţulescu şi de soţia sa Safta - fiica lui Constantin Brâncoveanu. La mijlocul secolului al 19- lea, întreaga proprietate, inclusiv biserica, vor fi vândute familiei Lahovari.

(w882)

În 1884, Olimpia Lahovary a restaurat capela bisericii, pictura fiind realizată de Gheorghe Tattarăscu. După moartea Olimpiei, fiul acesteia, Alexandru Emanoil Lahovary, a scos biserica din circuitul public timp de 40 de ani. Din 1941, bucureștenii au putut să intre iarăși în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, după ce locașul de cult a fost donat Patriarhiei. În perioada comunismului, doar o minune a făcut ca Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ de pe Sapienței să nu fie demolată. Ba mai mult, între anii 1966-1968, cu ajutorul credincioșilor și prin strădania părintelui paroh Constantin Sârbu, atât biserica, cât și casa parohială au fost restaurate în întregime. În urma renovării, a fost adăugat un pridvor închis, iar pictura murală a fost refăcută de Olga Greceanu. Istoria recentă a acestei biserici este marcată profund, fără doar și poate, de doi mari slujitori, mărturisitori ai ortodoxiei: părintele Constantin Sârbu şi părintele Constantin Voicescu.

(w882)

„Viața părintelui Sârbu a fost una exemplară. Faptele sale sunt exemplare. Prezența sa este încă vie în conștiința credincioșilor din București. Deși sunt mulți martori care atestă că, la deshumare osemintele părintelui Sârbu răspândeau miros de mir, hotărârea administrativă a fost clară: osemintele se reînhumează. Întrebările pe care ni le punem sunt simple: ce facem atunci când sfințenia ne apare în față? Suntem noi capabili sa vedem semnele date de Dumnezeu? În 2025 se împlinesc 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Îl vom regăsi și pe parintele Constantin Sârbu pe lista celor care vor fi canonizați cu acest prilej? De cât curaj avem nevoie ca să acceptam adevărul?”, a spus realizatorul Rafael Udriște.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/b9uwmWM8hy0?si=X-7Fu9GlF1CRSQiV" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe></div>

19:00 Cursa prin istorie Premieră

*

Realizator şi producator: Anca Berlogea-Boariu şi Aziza Micu

Prezentator: Adriana Irimescu

Jurnalist: Stefania Țene

20:00 OBSESIA

Film* OBSESIA (OSSESSIONE-Italia, 1943)

Regia: Luchino Visconti

Cu: Clara Calamai, Massimo Girotti, Juan de Landa

Dramă-film bazat pe romanul lui James M. Cain, "Poştaşul sună întotdeauna de două ori". Gino, un tânăr hoinar chipeş, se opreşte la o tavernă-benzinărie de pe marginea şoselei, ai cărei proprietari sunt Giuseppe Bragana şi soţia lui, Giovanna. Atracţia dintre Gino şi Giovanna este instantanee, iar femeia, frustrată de viaţa monotonă alături de un bărbat pe care-l dispreţuieşte, îl convinge pe noul ei amant s-o ajute să-l ucidă pe Giuseppe.

"Obsesia" a fost debutul de lung-metraj al lui Luchino Visconti şi este considerat filmul care a marcat începutul neorealismului italian.

Redactor: Adriana Vulpe

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural