loader
Foto

Soprana Rodica Vică, la „Podcasturile TVR#Enescu”: Să arunci cu cuvinte urâte într-un artist poate fi ușor, nimeni nu știe câtă muncă e în spate | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 10 februarie, de la ora 13.00, dialogul Valentinei Băințan cu soprana Rodica Vică, considerată una dintre cele mai versatile voci ale generației sale, înregistrat în cadrul emisiunii „Podcasturile TVR#Enescu”.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Un text de Valentina Băințan, realizatoarea „Podcasturilor TVR#Enescu”

Stabilită de opt ani la Viena, soprana Rodica Vică este o artistă de excepție, fiind considerată una dintre cele mai interesante și versatile voci ale generației sale.

A crescut, încă de la o vârstă fragedă, într-un mediu creativ, iar părinții i-au stat alături, învățând-o să acorde atenție tuturor artelor frumoase, pentru că, așa cum declară și în prezent, artele sunt cele care ne vor hrăni și lumina mereu mintea și spiritul.

Încă din perioada de debut, Rodica Vică a reușit să ajungă în cele mai mari săli de concerte ale lumii, obținând nenumărate premii naționale și internaționale și cucerind publicul de fiecare dată, pe orice scenă s-a aflat.

La „Podcasturile TVR Enescu”, Rodica Vică și-a deschis sufletul, vorbind cu pasiune despre vocație, despre voce, despre vulnerablitate și iubirea infinită față de arte, dar și despre cât sunt de importante criticile muzicale, atunci când sunt gândite și scrise de oameni orientați către progres.

Bineînțeles că oricine poate scrie orice, dar cred că adevărata valoare o găsim tot în sufletul nostru. Și, atâta timp cât lucrăm cu noi, cât studiem și ne preocupă acumularea de cunoaștere, cred că părerile celor din jur, dacă nu ne ajută, atunci cred că nici nu ne sunt utile.

Sigur, există critici constructive, ale unor oameni care înțeleg valoarea noastră pe scenă și conștientizează că orice cuvânt rău ar fi în detrimentul evoluției acelui artist, însă știu cum să le pună pe hârtie. Acele critici pot fi luate în calcul, pentru că, astfel, îți poți face cu adevărat o părere despre evoluția ta.

Și, desigur, la polul opus, mai sunt și acei critici care aruncă anumite cuvinte cu multă malițiozitate. Ei, aici, tinerii muzicieni aflați la început de drum ar trebui să înțeleagă, să facă diferența, să încerce să nu pună la suflet niște cuvinte aruncate din răutate și să depășească aceste momente.

Eu am fost extrem de norocoasă că am avut și am un mentor extraordinar alături de mine, care a lucrat foarte mult cu psihicul meu. Și m-a învățat să văd ce contează cu adevărat, explicându-mi ce e în mintea unui critic muzical și ce ar trebui să fie în mintea și în sufletul meu.

Atâta timp cât artistul și criticul nu se întâlnesc undeva la mijloc, nu contează părerea cuiva care a scris, pentru că nimeni nu va sta cu tine în sala de studiu să îți găsească soluții. Să arunci cu cuvinte urâte într-un artist poate fi ușor, dar, în momentul în care cineva stă și vede câtă muncă e în spate, nici nu și-ar mai permite să scrie lucruri neplăcute.

Iar vouă, tinerilor muzicieni, vă spun așa: construiți-vă bine propria încredere, studiați mult, lucrați mult cu voi, cu sinele vostru, pentru ca nimic să nu vă mai poată zgudui sufletele, iar aici vorbesc de o muncă ce nu se va termina niciodată”, a explicat Rodica Vică, la „Podcasturile TVR#Enescu.

(w882) Rodica Vic

Rodica Vică

(w882) Valentina

Valentina Băințan, gazda „Podcasturilor TVR#Enescu”

Rodica Vică a debutat pe scena Operei bucureștene în 2010, interpretând roluri principale în operele „Flautul fermecat” (Regina Nopții) și „Don Giovanni” (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din „Bărbierul din Sevilla” de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel.

Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzică barocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai bună interpretare muzicală - Trofeul „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi.

Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului „Strigoii” de George Enescu, alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, sub conducerea muzicală a lui Gabriel Bebeșelea; Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók Müpa Budapesta; Canto Barocco la Teatro La Fenice; „Gloria” de Antonio Vivaldi, alături de Accademia Bizantină, condusă de Ottavio Dantone, în deschiderea Festivalului Baroc Varazdin; „La Lumiere Comique”, la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania, cu orchestra Musica Ricercata; „Matthäus Passion” de J.S. Bach, sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru, la Ateneul Român, „Poemes pour mi” de Olivier Messiaen, alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal; concert în cadrul „Lunii Oedip” la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden.

De asemenea, angajamentele recente și viitoare includ debutul în Violetta Valery din „La Traviata” de Giuseppe Verdi, debutul în rolul Fiorilla din opera „Il Turco in Italia” de Gioachino Rossini, un turneu internațional inovator dedicat genialității componistice enesciene, participarea deosebită la Festivalul internațional George Enescu, participarea deosebită în opera barocă „Indiile galante”, în regia lui Andrei Șerban.

Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului „Strigoii” de George Enescu („The Ghosts”) și al doilea, „Stars in the Sky”, lansat la sfârșitul anului 2018 la Musikverein Vienna– un proiect multicultural și unic în lume care cuprinde o colecție de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra țiteristă Barbara Laister- Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018.

***

Urmăriți dialogul mai jos:

 

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural