loader
Foto

„Poesis”: „Nopți” („Vino, Doamne!”), de Vali Sterian, la TVR Cultural. Poeziile sfârșitului de an | VIDEO

TVR Cultural le aduce telespectatorilor poezii emoționante, încărcate de istorie, și clipuri din arhiva de aur a Televiziunii Române, în ultimele două săptămâni din 2023.

 

Ileana Ploscaru Panait

Zilnic, de la ora 20.25, la TVR Cultural, telespectatorii pot vedea imagini din arhiva Televiziunii Române, într-o nouă montare, în cadrul emisiunii „Poesis”.

„Nopţi” - versurile şi muzica de Valeriu Sterian. Primul hit al României libere, 1989

  • Interpretează Valeriu Sterian şi Compania de Sunet
  • Vineri, 22 decembrie, ora 9:20 si duminică, 24 decembrie, ora 1:25

Prima variantă a melodiei a fost interpretată în premieră în 1973, la prima ediţie a Festivalului „Primăvara Baladelor”, de Vali Sterian şi Carmen Marin, unde câştigă premiul pentru compoziţie. Cea de-a doua variantă a circulat după Revoluţia din 1989.

„Nopți” este primul hit al României libere, piesă cunoscută și sub titlul „Vino, Doamne!”. Piesa este înregistrată în 2000, anul dispariţiei lui Valeriu Sterian, pe albumul „The Very Best Of”.

Valeriu Sterian (1952 - 2000) a fost muzician, interpret şi compozitor de muzică folk şi rock, poet, inginer de sunet, realizator şi prezentator de televiziune. S-a impus ca unul dintre liderii cei mai apreciaţi ai generaţiei 1970, care a iniţiat curentul folk în muzica românească. Vali Sterian a adus contribuţii majore în realizarea fuziunii între starea şi mesajul exprimate de versuri şi linia melodica folk-rock. A reprezentat un segment artistic novator în muzicia românească. Personalitate uneori adulată, alteori controversată, Vali Sterian a pendulat mereu între ironie şi cinism, a criticat constant în cântecele sale omul şi societatea contemporană şi falsele ei valori.

Imagini din arhiva de aur a Televiziunii Române – Emisiunea „Retro Clip”, realizator - Doru Ionescu, 2008

***

„Psalm”, de Lucian Blaga

  • Interpretează Gabriela Butuc Păunescu
  • Sâmbătă, 23 decembrie, orele 18:55 şi 1:25

Poezie publicată prima dată în „Gândirea’’, III, nr. 11, 5 februarie 1924 (pag. 246), apoi în volumele „În marea trecere”, 1924 (pag. 8) şi „Poezii’’, 1942 (pag.140).

Este primul poem cu acest titlu al lui Lucian Blaga, între poeziile grupate în „Pașii profetului”, sub titlul „Versuri scrise pe frunze uscate de vie”, marcând o creştere a motivelor biblice în poezia sa. Această etapă de creaţie va fi depăşită odată cu apariţia volumului „Hronicul şi cântecul vârstelor”.

Poemul „Psalm” a fost inclus după 1946 în ciclul „Domnia soarelui de toamnă” (filele 291 - 292), reluat în volumul „Ecce tempus” (fila 325) şi în ciclul „Cântecul focului’’.

***

„Crăciun însângerat” - pe versuri de George Stanca şi muzica semnată de Liviu Tudan

  • Luni, 25 decembrie, orele 20:15 si 2:55
  • Poezie scrisă chiar în ziua de Crăciun a anului 1989, la ora 11:30
  • Interpretează Liviu Tudan şi Formaţia Roșu și Negru

Anul acesta, se împlinesc 34 de ani de la Revoluția din 1989. În zilele dramatice şi confuze de atunci, poetul George Stanca a fost rănit, arestat şi încarcerat la închisoarea de la Jilava. Sub tensiunea evenimentelor, începuse deja să scrie o carte despre Revoluție. George Stanca retrăieşte ziua de Crăciun a anului 1989. La Giulești-Sârbi. Liniște. Nu mai venea nimeni la colindat. George Stanca a scris dintr-o suflare „Crăciun însângerat” şi l-a sunat pe prietenul său, Liviu Tudan, care a compus muzica chiar în seara aceea.

Piesa a fost înregistrată pe albumul „Orele Revoluţiei”, care a apărut în 1990. Videoclipul a fost realizat de Anghel Mora şi Mișu Diaconescu. Astăzi, această mărturie de suflet rămâne în arhiva acelor momentelor excepţionale care au schimbat soarta României. Este primul videoclip realizat după zilele şi nopţile dramatice ale Revoluției din 1989.

Imagini din arhiva de aur a Televiziunii Române – Emisiunea „Retro Clip”, realizator Doru Ionescu, 2008.

***

Pomul Crăciunului” - de George Coșbuc. Interpretează Mircea Vintilă

  • Marţi, 26 decembrie, orele 20:50 şi 3:50
  • Muzica: Mircea Vintilă
  • Poezie publicată în volumul „Fire de tort”, 1896

Imagini din arhiva Televiziunii Române.

Secvenţe din seara de Crăciun - 1966, incluse în emisiunea „Televiziunea, dragostea mea”, redactori Ioana Bogdan și Ovidiu Dumitru, 2000.

***

„Rugăciune în amurg” - de Nichifor Crainic. Recită Mihai Dinvale

  • Miercuri, 27 decembrie, ora 20:25

Poezie publicată în volumul „Şoim peste prăpastie” – versuri inedite create în temniţele Aiudului, Editura Roza Vânturilor, Bucureşti, 1990.

Imagini din arhiva Televiziunii Române – Emisiunea „Simpozion - Revista de Literatură şi Arte”, redactor - Elisabeta Mondanos, 1993.

***

„Şi dacă ...” - de Mihai Eminescu. Recită Daniela Anecov

  • Joi, 28 decembrie, ora 20:25

Poezie publicată în Revista „Familia”, 13/25 noiembrie 1883.

Imagini din emisiunea „Versuri de Mihai Eminescu”, anii 1980.

***

„Noul Testament – Întâia epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel’’ (capitolul 13). Recită Patric Petre Marin

  • Sâmbătă, 30 decembrie, orele 18:55 şi 1:25

Imagini din emisiunea „Lumină din lumină”, redactor - Ina Sterescu, 1993.

***

„Icoană pe sticla” - de Ion Pillat. Recită Dan Cojocaru

  • Duminică, 31 decembrie, ora 18:55

Poezie publicată în cotidianul ’’Universul’’, nr. 349, 25 decembrie 1931, inclusă ulterior în volumul „Caietul verde”, 1932.

Imagini din emisiunea „Lumină din lumină”, redactor - Ina Sterescu, 1993.

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Poesis”

1:31 Viitori muzicieni (R)

Episodul 4

Realizator: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

2:03 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu

Producător: Aimee d’Albon

(Reluare)
 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural