loader
Foto

Reîntâlnire cu Horia Roman Patapievici şi dezbaterile „Înapoi la argument”

Ediţiile în care moderatorul i-a avut ca invitaţi pe regizorii Andrei Şerban şi Cristi Puiu, antropologul Anca Manolescu, scriitoarea Monica Pilat şi istoricul Lucian Boia se văd din 2 decembrie la TVR Cultural. De luni până vineri, de la ora 11.00.

 

Înapoi la argument

Cu peste 10 ani în urmă, la TVR Cultural, scriitorul, filosoful, eseistul şi fizicianul Horia-Roman Patapievici încerca să promoveze un alt gen de emisiune: o dezbatere culturală care punea în valoare opinii şi discursuri captivante, reprezentative pentru cultura românească şi nu numai. Invitaţi de marcă precum Andrei Pleşu, Cristi Puiu, Andrei Şerban, Nicolae Manolescu sau Gabriel Liiceanu s-au prins în jocul ideilor şi temelor interesante propuse de moderatorul Horia Roman Patapievici, cel care s-a impus în cultura românească prin analizele şi eseurile sale riguroase. Din 2 decembrie, TVR Cultural reia seria de dialoguri a căror valoare se păstrează peste timp. De luni până vineri, de la ora 11.00, suntem invitaţi la întâlniri cu minţi sclipitoare, la „Înapoi la argument”.

Regizor de teatru şi operă, scriitor, profesor de artă teatrală la mai multe universităţi americane, cu o carieră de succes, Andrei Şerban a reuşit să pună în scenă piese de teatru şi operă în aproape 40 de ţări. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care „Best Performance” la Festivalul Internaţional Studenţesc de la Zagreb din 1965, Obie Awards, Tony Awards sau cele de la Avignon, Shiraz, Belgrad şi cea acordată de Societatea Regizorilor de Teatru şi Coregrafilor „George Abbott“, pentru impactul major avut în teatru. Vineri, 2 decembrie, de la ora 11.00, respectiv luni, 5 decembrie, la aceeaşi oră, urmărim la TVR Cultural ediţia emisiunii „Înapoi la argument” (înregistrată în 2011) în care Horia Roman Patapievici îl are ca invitat pe Andrei Şerban.

(w882) Andrei Ser

„Marfa şi banii”, „Aurora”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” sunt doar câteva dintre peliculele semnate de regizorul Cristi Puiu. A absolvit în 1996 Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, iar cariera sa este presărată cu distincţii şi premii la importante festivaluri de fim. În 2012, după apariţia peliculei „Aurora”, Cristi Puiu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”. Captivantul talk-show îl vedem marţi, 6 decembrie, de la 11.00, la TVR Cultural.

(w882) Cristi Pui

Anca Manolescu este doctor în filozofie, a fost cercetător la Muzeul Ţăranului Român, iar domeniile sale de interes includ antropologia religioasă şi studiul comparat al religiilor. Şi Anca Manolescu s-a prins, în anul 2011, în jocul ideilor şi temelor propuse de Horia Roman Patapievici. Miercuri, 7 decembrie, la TVR Cultural descoperim replici savuroase şi interesante între cele două personalităţi.

(w882) Anca Manol

Provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul literar, este scriitoare, poetă și traducătoare de limba engleză. Monica Pilat, fiica lui Dinu Pilat şi nepoată a lui Ion Pilat, provocată în acelaşi an de Horia Roman Patapievici, ne dezvăluie joi, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”, detalii interesante și inedite din opera lui Dinu Pilat, dar și din domeniile sale de interes.

(w882) Monica Pil

Iar pentru vineri, 9 decembrie, tot de la ora 11.00, TVR Cultural, ne propune un dialog interesant între moderatorul Horia Roman Patapievici și recunoscutul istoric Lucian Boia, cel care s-a impus ca reper în istoriografia română, a publicat atât în limba română, cât și în franceză, iar lucrările sale oferă o gamă largă de interpretări noi, dar provoacă și numeroase dezbateri.

(w882) lucian-boi

Din 2 decembrie, Horia Roman Patapievici ne provoacă să ne întoarcem „Înapoi la argument”, prin dialoguri pline de savoare, de luni luni până vineri, de la 11.00, la TVR Cultural.

0:00 Concert Madrigal (R)

Producător: Valentina Băinţan

(Reluare)

1:45 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu (R)

*Titus Popovici

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

(Reluare)
 
Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens”, difuzată vineri 26 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Cultural,  sunt ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

„Păsări călătoare”, un mix între „Nașul” și realismul magic al lui Gabriel García Márquez, despre traficul de droguri din Columbia, în 29 aprilie, la TVR Cultural

Cu ocazia Paștelui ortodox, TVR Cultural le propune telespectatorilor un clasic al lui Andrei Tarkovski, „Andrei Rubliov”, despre un pictor de ...

 

#TVRcultural