loader
Foto

Reîntâlnire cu Horia Roman Patapievici şi dezbaterile „Înapoi la argument”

Ediţiile în care moderatorul i-a avut ca invitaţi pe regizorii Andrei Şerban şi Cristi Puiu, antropologul Anca Manolescu, scriitoarea Monica Pilat şi istoricul Lucian Boia se văd din 2 decembrie la TVR Cultural. De luni până vineri, de la ora 11.00.

 

Înapoi la argument

Cu peste 10 ani în urmă, la TVR Cultural, scriitorul, filosoful, eseistul şi fizicianul Horia-Roman Patapievici încerca să promoveze un alt gen de emisiune: o dezbatere culturală care punea în valoare opinii şi discursuri captivante, reprezentative pentru cultura românească şi nu numai. Invitaţi de marcă precum Andrei Pleşu, Cristi Puiu, Andrei Şerban, Nicolae Manolescu sau Gabriel Liiceanu s-au prins în jocul ideilor şi temelor interesante propuse de moderatorul Horia Roman Patapievici, cel care s-a impus în cultura românească prin analizele şi eseurile sale riguroase. Din 2 decembrie, TVR Cultural reia seria de dialoguri a căror valoare se păstrează peste timp. De luni până vineri, de la ora 11.00, suntem invitaţi la întâlniri cu minţi sclipitoare, la „Înapoi la argument”.

Regizor de teatru şi operă, scriitor, profesor de artă teatrală la mai multe universităţi americane, cu o carieră de succes, Andrei Şerban a reuşit să pună în scenă piese de teatru şi operă în aproape 40 de ţări. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care „Best Performance” la Festivalul Internaţional Studenţesc de la Zagreb din 1965, Obie Awards, Tony Awards sau cele de la Avignon, Shiraz, Belgrad şi cea acordată de Societatea Regizorilor de Teatru şi Coregrafilor „George Abbott“, pentru impactul major avut în teatru. Vineri, 2 decembrie, de la ora 11.00, respectiv luni, 5 decembrie, la aceeaşi oră, urmărim la TVR Cultural ediţia emisiunii „Înapoi la argument” (înregistrată în 2011) în care Horia Roman Patapievici îl are ca invitat pe Andrei Şerban.

(w882) Andrei Ser

„Marfa şi banii”, „Aurora”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” sunt doar câteva dintre peliculele semnate de regizorul Cristi Puiu. A absolvit în 1996 Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, iar cariera sa este presărată cu distincţii şi premii la importante festivaluri de fim. În 2012, după apariţia peliculei „Aurora”, Cristi Puiu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”. Captivantul talk-show îl vedem marţi, 6 decembrie, de la 11.00, la TVR Cultural.

(w882) Cristi Pui

Anca Manolescu este doctor în filozofie, a fost cercetător la Muzeul Ţăranului Român, iar domeniile sale de interes includ antropologia religioasă şi studiul comparat al religiilor. Şi Anca Manolescu s-a prins, în anul 2011, în jocul ideilor şi temelor propuse de Horia Roman Patapievici. Miercuri, 7 decembrie, la TVR Cultural descoperim replici savuroase şi interesante între cele două personalităţi.

(w882) Anca Manol

Provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul literar, este scriitoare, poetă și traducătoare de limba engleză. Monica Pilat, fiica lui Dinu Pilat şi nepoată a lui Ion Pilat, provocată în acelaşi an de Horia Roman Patapievici, ne dezvăluie joi, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”, detalii interesante și inedite din opera lui Dinu Pilat, dar și din domeniile sale de interes.

(w882) Monica Pil

Iar pentru vineri, 9 decembrie, tot de la ora 11.00, TVR Cultural, ne propune un dialog interesant între moderatorul Horia Roman Patapievici și recunoscutul istoric Lucian Boia, cel care s-a impus ca reper în istoriografia română, a publicat atât în limba română, cât și în franceză, iar lucrările sale oferă o gamă largă de interpretări noi, dar provoacă și numeroase dezbateri.

(w882) lucian-boi

Din 2 decembrie, Horia Roman Patapievici ne provoacă să ne întoarcem „Înapoi la argument”, prin dialoguri pline de savoare, de luni luni până vineri, de la 11.00, la TVR Cultural.

14:00 Tempo Rubato

Sezon nou

Producător : Cătălin Sava

15:00 Destine în paralel-Supravegheaţi de serviciile secrete

Documentar *(Parallel Lives-Supervised by the Secret Police), Slovacia, 2014

Regia: Adam Hanuljak

Odată încheiată instaurarea forţată a regimurilor comuniste în ţările Europei Răsăritene în 1948, noile guverne au început să-şi impună idealurile unor societăţi ale căror clase sociale fuseseră destrămate.

Niciodată în istorie nu s-a mai întâmplat ca membrii unui serviciu secret-ale căror principale sarcini erau supravegherea permanentă şi oprimarea opozanţilor politici ai regimurilor totalitare instalate-să capete atâta putere şi să aibă un asemenea impact asupra unui număr atât de impresionant de destine.

Republica Socialistă Cehoslovacă-Sinuciderea ordonată de securitatea statului

Redactor: Delia Clonaru

 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

 

#TVRcultural