loader
Foto

„România literară TV”: Despre istoricul revistei și rolul ei în educarea cititorilor, în 16 decembrie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 16 decembrie, dialogul dintre Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Cristian Pătrășconiu și Nicolae Manolescu, în cel de-al doilea sezon al emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

În cadrul ediției cu numărul 11, ultima din acest sezon, Nicolae Manolescu, gazda emisiunii, și invitații săi speciali au discutat despre starea literaturii și revista „România literară”, istoricul revistei și momentele parcurse de-a lungul timpului și rolul ei în educarea și informarea publicului cititor.

Gabriel Chifu este poet, critic literar și prozator. A absolvit Colegiul „Carol I” din Craiova (clasa specială de matematică) în 1973 şi Facultatea de Electrotehnică - Secţia Automatizări şi Calculatoare, din acelaşi oraş, în 1979. Între anii 1985 şi 2009, a lucrat la revista „Ramuri“ din Craiova - ca redactor, până în 1991 şi apoi ca redactor-şef, până în 2009. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1980. Între 2005 şi 2009, a fost secretar al Uniunii şi membru în Comitetul Director. Actualmente, este vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Este director executiv la revista „România literară“.

Răzvan Voncu este lector universitar la Catedra de literatură română a Facultății de Litere, din cadrul Universității București. Scriitor, critic, istoric literar și redactor-șef al revistei „România literară”. A obținut numeroase premii pentru activitatea sa literară, printre care Premiul Naţional „Marin Sorescu” al Academiei Române (2002); Premiul „Titu Maiorescu” pentru critică şi istorie literară al Academiei Române (2003); Premiul Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” (2004); Premiul revistei „Contemporanul” pentru critică literară (2010); Premiul „Cartea anului” al Filialei USR Bucureşti – Critică, istorie literară şi eseu (2014), pentru volumul „O istorie literară a vinului în România”, Premiul Naţional „Tudor Arghezi”, Târgu-Jiu, 2017; Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru critică, istorie literară şi eseu, 2017.

Cristian Pătrășconiu, absolvent al Facultății de Filosofie, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, are o experiență jurnalistică bogată. Este o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală din țară, din ultimele două decenii. Este co-autor al mai multor cărți de interviuri. A realizat câteva sute de interviuri cu personalități ale vieții culturale din România și de peste hotare. Moderează și realizează podcastul „Spandugino – Reziliență prin cultură” și este publicist la „România literară”.

(w882) Gabriel Ch

(w882) Gabriel Ch

Edițiile din cel de-al doilea sezon al emisiunii sunt moderate de Nicolae Manolescu, director și editorialist al revistei „România literară”, începând cu 1990. Manolescu este critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013).

*** Ediția „România literară TV” de sâmbătă, 16 decembrie, a încheiat edițiile emisiunii România literară TV din acest an.

Urmăriți dialogul mai jos:

 

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

Echipa celui de-al doilea sezon al emisiunii:

Nicolae Manolescu - moderator

Andrea Duță și Daniela Guțu - jurnaliști TV

Anca Pușcaș – regia artistică

Bianca Florea - producător

7:00 Intrare liberă (R)

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)

8:25 Secolul 22 (R)

Producător: Bogdana Pascal

(Reluare)
 
Filmul documentar „Trei zile despre Natalia”, producţie TVR, în competiţia Prix Europa, la Berlin

Filme de ficțiune și documentare, producții audio și digitale, documentare și investigații audio și video europene sunt proiectate în aceste zile ...

Romul Nuțiu, perpetua căutare

Romul Nuțiu, perpetua căutare

publicat: miercuri, 09 octombrie 2024

Considerat cel mai însemnat și statornic reprezentant al expresionismului abstract din România, Romul Nuțiu este un artist complex, condiționat ...

Secţiune prin atelier – ’’Cioburi de amintiri’’

Stela Lie, artist vizual, ilustrator de carte şi profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici ...

 

#TVRcultural