loader
Foto

La plimbare prin „Grădini de vis”, la TVR Cultural

Documentarul "Grădini de vis: geometrie, artă, viață”, „Jardins d’ici et d’ailleurs” (Franţa, 2016) - regizat de Emmanuel Descombes, Aurélia Michon și Jean-Michel Vennemani și prezentat de Jean-Philippe Teyssier - îşi propune să le arate telespectatorilor cele mai frumoase grădini din Franța și din întreaga lume.

 

Teyssier a discutat cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici și administratori de domenii despre soluțiile inovatoare pe care le găsesc pentru a amenaja spații în care oamenii se pot relaxa, într-o lume tot mai urbanizată.

Grădinile de la Villa d’Este

Grădinile de la Villa d'Este de lângă Roma au reprezentat modelul tuturor grădinilor renascentiste. Lucrările pentru crearea lor au început în 1550 şi au durat 20 de ani, fiind iniţiativa Cardinalului Hippolyte d'Este, descendent al unei bogate familii din Ferrara.

În secolul al XIX-lea, ele au rămas neîngrijite perioade îndelungate, dar – în mod paradoxal - vegetaţia abundentă şi sălbăticită a atras artişti precum Fragonard sau Liszt, care a compus aici "Fântânile de la Villa d'Este".

Valée aux loups

La câţiva kilometri de Paris, Vallée aux loups se întinde pe mai bine de 60 hectare de pădure izolate. În secolul al XIX-lea, atrăgea peisagişti renumiţi şi mulţi artişti, cum ar fi François-René de Chateaubriand, care a adus proprietăţii o infuzie de romantism.

Bois des Moutiers

O grădină englezească pe coasta normandă… Caz unic în Franţa - ea a fost concepută de un peisagist şi un arhitect britanici renumiţi.

În secolul al XIX-lea, Guillaume Mallet a achiziţionat un vast teren sălbatic pe malul mării. Pentru a-l amenaja, acest amator pasionat i-a angajat pe Gertrude Jekyll, una dintre cele mai celebre peisagiste britanice ale epocii, pictoriţă la origine, şi pe arhitectul Edwin Lutyens.

Grădina botanică regală din Edinburgh

Grădina botanică regală din Edinburgh a fost înfiinţată în anul 1670, în perioada marilor expediţii ale Imperiului Britanic, când botaniştii străbăteau globul, colectau şi studiau plante, şi le prezentau publicului, studenţilor şi amatorilor pasionaţi.

Până în secolul al XVI-lea, plantele fuseseră folosite exclusiv în tratarea anumitor boli sau drept hrană, după care au fost colecţionate pentru a fi clasificate şi studiate, astfel punându-se bazele Botanicii.

Documentarul este difuzat la TVR Cultural de luni până joi, de la ora 17:30.

Sursa foto: credit Pixabay - Tivoli Villa D'este/ Waldomiguez

3:00 Idei în libertate (R)

Producător Alice Săceanu

(Reluare)

4:00 Filmul de artă (R)

* DORIAN GRAY-Regatul Unit, 2009

Regia: Oliver Parker

Cu: Ben Barnes, Colin Firth, Rebecca Hall, Fiona Shaw, Ben Chaplin

Dramă-după romanul lui Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Gray”. Sosit în Londra victoriană după ce a primit o moştenire, tânărul şi naivul Dorian Gray este ademenit de aristocratul Henry Wotton în înalta societate şi face cunoştinţă cu plăcerile hedoniste ale vieții. Impresionat de aspectul fizic al tânărului, pictorul Basil Hallward îi face un portret fidel, care surprinde frumusețea proaspătă a lui Dorian. Sedus de propria sa imagine reflectată în tablou, Dorian Gray afirmă în fața prietenilor lui că și-ar vinde și sufletul pentru a putea rămâne toată viața frumos și tânăr ca în acel portret. Numai că, pe măsură ce tânărul se implică în aventuri scandaloase, portretul începe să îmbătrânească și să se transforme, dezvăluind urâțenia sufletului său, deşi chipul din oglindă îi rămâne la fel de proaspăt și de atrăgător.

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
„Intrare liberă” la dezbaterile Astra Film Fest. Mirela Nagâţ şi invitaţii ei discută despre era feudalismului digital şi despre rolul femeii în societate

Două dezbateri desfăşurate la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest, se văd la TVR Cultural miercuri şi joi, 23 şi 24 octombrie. Mirela Nagâţ, ...

La plimbare prin „Grădini de vis”, la TVR Cultural

Documentarul "Grădini de vis: geometrie, artă, viață”, „Jardins d’ici et d’ailleurs” (Franţa, 2016) - regizat de Emmanuel Descombes, Aurélia ...

„Mic Dejun cu un Campion” revine cu al XX–lea sezon

„Mic Dejun cu un Campion” revine cu al XX–lea sezon

publicat: vineri, 18 octombrie 2024

Invitatul Danielei Zeca Buzura sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 10:00, în deschiderea noului sezon „Mic Dejun cu un Campion”, la TVR2, este ...

 

#TVRcultural