loader
Foto

La plimbare prin „Grădini de vis”, la TVR Cultural

Documentarul "Grădini de vis: geometrie, artă, viață”, „Jardins d’ici et d’ailleurs” (Franţa, 2016) - regizat de Emmanuel Descombes, Aurélia Michon și Jean-Michel Vennemani și prezentat de Jean-Philippe Teyssier - îşi propune să le arate telespectatorilor cele mai frumoase grădini din Franța și din întreaga lume.

 

Teyssier a discutat cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici și administratori de domenii despre soluțiile inovatoare pe care le găsesc pentru a amenaja spații în care oamenii se pot relaxa, într-o lume tot mai urbanizată.

Grădinile de la Villa d’Este

Grădinile de la Villa d'Este de lângă Roma au reprezentat modelul tuturor grădinilor renascentiste. Lucrările pentru crearea lor au început în 1550 şi au durat 20 de ani, fiind iniţiativa Cardinalului Hippolyte d'Este, descendent al unei bogate familii din Ferrara.

În secolul al XIX-lea, ele au rămas neîngrijite perioade îndelungate, dar – în mod paradoxal - vegetaţia abundentă şi sălbăticită a atras artişti precum Fragonard sau Liszt, care a compus aici "Fântânile de la Villa d'Este".

Valée aux loups

La câţiva kilometri de Paris, Vallée aux loups se întinde pe mai bine de 60 hectare de pădure izolate. În secolul al XIX-lea, atrăgea peisagişti renumiţi şi mulţi artişti, cum ar fi François-René de Chateaubriand, care a adus proprietăţii o infuzie de romantism.

Bois des Moutiers

O grădină englezească pe coasta normandă… Caz unic în Franţa - ea a fost concepută de un peisagist şi un arhitect britanici renumiţi.

În secolul al XIX-lea, Guillaume Mallet a achiziţionat un vast teren sălbatic pe malul mării. Pentru a-l amenaja, acest amator pasionat i-a angajat pe Gertrude Jekyll, una dintre cele mai celebre peisagiste britanice ale epocii, pictoriţă la origine, şi pe arhitectul Edwin Lutyens.

Grădina botanică regală din Edinburgh

Grădina botanică regală din Edinburgh a fost înfiinţată în anul 1670, în perioada marilor expediţii ale Imperiului Britanic, când botaniştii străbăteau globul, colectau şi studiau plante, şi le prezentau publicului, studenţilor şi amatorilor pasionaţi.

Până în secolul al XVI-lea, plantele fuseseră folosite exclusiv în tratarea anumitor boli sau drept hrană, după care au fost colecţionate pentru a fi clasificate şi studiate, astfel punându-se bazele Botanicii.

Documentarul este difuzat la TVR Cultural de luni până joi, de la ora 17:30.

Sursa foto: credit Pixabay - Tivoli Villa D'este/ Waldomiguez

13:00 Dialoguri academice

Sezon nou

Producători: Daniel Paraschiv, Adina Toderaşcu

14:00 Tempo Rubato

Sezon nou

Producător : Cătălin Sava

 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

 

#TVRcultural