loader
Foto

Spectacolul „O scrisoare pierdută" de Ion Luca Caragiale, în regia lui Horațiu Mălăele

Pe 2 și 3 aprilie 2025, de la ora 18.30, pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, Teatrul Național „I.L. Caragiale" din București va prezenta spectacolul „O SCRISOARE PIERDUTĂ" de Ion Luca Caragiale, în regia lui Horațiu Mălăele.

 

Spectatorii au ocazia să vadă la Chişinău cea mai recentă variantă a spectacolului TNB cu îndrăgita comedie caragialiană ce tratează savuroase istorii de amor și intrigă politică.

După 10 ani de la premiera "Scrisorii", una din cele mai personale viziuni care au dat unicitate programului „Caragiale 2012 la TNB", Horațiu Mălăele a propus pentru 2022 (la aniversarea a 170 de ani de la nașterea autorului) o versiune spectacologică „revăzută și adăugită".

Apreciatul artist reinterpretează personajele și situațiile în spectacolul O SCRISOARE PIERDUTĂ, le scoate din tiparele clasice, extrapolându-le spre burlesc și grotesc. Spectacolul este o satiră dură în care jocurile de putere, corupția și manipularea opiniei publice sunt privite fără măști.

Aceste două reprezentaţii sunt prilejuite de tradiţionalul Turneu al Unirii prin teatru. Proiectul Turneul unirii „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău" a fost inițiat de directorul TNME, actorul Petru Hadârcă, cu implicarea regretatului Ion Caramitru, care i-a dat și titlul.

Evenimentul se desfășoară anual: în ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor, Teatrul Național „Mihai Eminescu" Chișinău organizează un turneu la București și Iași, iar în jurul datei de 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, cele două teatre naționale susțin turneul de răspuns la Chișinău.

Foto şi info: TNB

 

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

17:30 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) sezon 2

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 26: Sacro Bosco-Italia

Sacro Bosco, grădină misterioasă din nord est-ul Romei, a fost înfiinţată în anii 1.550 de Vicino Orsini, duce de Bomarzo, care a înfrumuseţat-o permanent până la moartea sa, în 1584.

Ca sursă de inspiraţie a fost folosită civilizaţia etruscă, dar într-un stil care se apropie de manierism, curent apărut la finalul Renaşterii italiene în care erau refuzate regulile tradiţionale de armonie şi de imitare a naturii.

După moartea lui Vicino Orsini, grădina este părăsită timp de peste 350 de ani. A fost redescoperită pe la mijlocul secolului al XX-lea mai ales datorită lui Salvador Dali. Sacro Bosco rămâne şi în zilele noastre o sursă de inspiraţie pentru artişti.

Redactor: Delia Clonaru

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural