loader
Foto

TNB participă la Madach International Theatre Meeting de la Budapesta cu spectacolul ”Gertrude”

Pe 23 mai 2025, Teatrul Național „I.L.Caragiale” va prezenta în sala mare a Naționalului din Budapesta spectacolul „Gertrude” de Radu F. Alexandru, regia Silviu Purcărete, ca invitat oficial al celei de-a 12-a ediții a MITEM (Madach International Theatre Meeting).

 

Printre teatrele participante la festivalul care se desfășoară în perioada 25 aprilie - 25 mai 2025, se numără Teatrul Național al Greciei din Atena, Comedia Franceză, Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia, Yugoslav Drama Theatre, Compania Națională de Teatru din Mexic, dar și, în premieră, o producție impresionantă din Mongolia, reunind peste 100 de artiști.

„La Întâlnirile Internaționale de Teatru (MITEM), am demonstrat încă de la început că teatrul are menirea să construiască punți. Acum, pentru a 12-a oară, îi primim cu brațele deschise atât pe oaspeții noștri de lungă durată care revin la Budapesta, cât și pe cei care sunt pe cale să ne devină prieteni.(…) Acest angajament de a construi punți ne inspiră să înființăm Asociația Mondială a Teatrelor Minorităților Etnice, o federație internațională de teatre etnice la MITEM”, precizează Atilla Vidnyanszky, Directorul General al Teatrului Național din Budapesta și Director artistic al MITEM.

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București și Teatrul Național din Budapesta au încheiat recent un parteneriat bilateral, care se derulează pe parcursul acestui an. Cu acest prilej, Teatrul Național din Budapesta a susținut în aprilie, pe scena mare a Naționalului bucureștean, spectacolul cu drama istorică „Bank Ban” de József Katona, regia Atilla Vidnyianszki, iar în replică, pe 23 mai, TNB va duce spectacolul „Gertrude” pe scena sălii mari a Naționalului din Budapesta.

(w882) Afis spect

Premiera spectacolului ”Gertrude” a avut loc în octombrie 2023, marcând revenirea lui Silviu Purcărete la TNB după un deceniu, cu o reinterpretare originală și provocatoare a mitului shakesperian al lui Hamlet, într-o distribuție exclusiv masculină: Claudiu Bleonț (Gertrude), Marius Manole (Hamlet) Mircea Rusu (Claudius), Lari Giorgescu (Ofelia), Alexandru Potocean (Horațio), Paul Chiribuță (Polonius) și Marius Bodochi (Duhul). Spectacolul aduce în prim-plan performanțe actoricești de forță, într-un decor esențializat, dar încărcat de tensiune simbolică, semnat Dragoș Buhagiar, pe acordurile muzicii originale a lui Vasile Șirli.

Mai trebuie subliniat faptul că România este reprezentată la MITEM 2025 prin patru producții teatrale remarcabile: „Sydy Thal” (TES, în coproducție cu Teatrul German de Stat din Timișoara), „Janovics” (T. Maghiar de Stat din Cluj), „Gertrude” (TNB) și „Iona” (coproducție T.N. „Radu Stanca” din Sibiu și Teatrul Metropolitan din Tokyo). Regizorul Silviu Purcărete, unul dintre cei mai apreciați creatori de teatru din lume, este și el prezent la MITEM 2025 cu o serie de reprezentații ale unor producții recente semnate de el: „Gertrude” (TNB, 2023), „Pălăria florentină” (TN din Budapesta, 2025) și „Iona” (Sibiu, 2025).

MITEM a debutat în 2014 și a câștigat rapid apreciere pentru abordarea sa diversă și incluzivă, prezentând, de la înființare, peste 200 de spectacole din aproximativ 30 de țări. Anul acesta, 27 de companii din 18 țări vor prezenta 30 de spectacole, demonstrând bogata diversitate a culturilor și puterea durabilă a teatrului.

Turneul TNB la Budapesta se bucură de spijinul Institutului Cultural Român din Budapesta.

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

18:00 Piper pe limba

*Studioul teritorial Timişoara

* Piper pe limbă" este o emisiune realizată de către scriitorul și jurnalistul Robert Șerban.

Într-un format de talk-show, în cadrul căruia moderatorul are-în fiecare ediţie-unul, doi sau trei invitaţi din lumea artelor, a ştiinţelor, învăţământului, dreptului, medicinei etc., "Piper pe limbă" a adus în platotul TVR TImișoara nume consacrate ale culturii, ori oameni tineri, în plină afirmare, ce pot fi văzute şi auzite în dialoguri firești, fără emfază sau morgă, polemice și prietenești. Emisiunea este racordată la actualitatea culturală şi socială nu doar din Timişoara şi din vestul ţării, încercând să aducă în atenţia telespectatorilor oameni şi evenimente dintre cele mai importante din toată România.Sper finalul fiecărei ediţii, Robert Şerban prezintă noutăţi editoriale cu scopul de a-şi informa publicul despre cărţile recent apărute.

Producător Robert Serban

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural