loader
Foto

Ziua Internațională a Teatrului, celebrată, luni seară, la „Intrare liberă”

TVR Cultural a difuzat, luni seară, de la ora 22.25, un dialog despre Ziua Internațională a Teatrului și despre recenta dispută pornită în jurul nominalizărilor la premiile UNITER, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”.

 

Mirela Nagâț
Intrare liberă

Mirela Nagâț și invitații săi, Dragoș Buhagiar, Alexandru Dabija, Mihaela Michailov, Catinca Draganescu și Alina Nelega, au discutat despre schimbări și dialog, după scandalul iscat în jurul Premiilor UNITER.

În a doua parte a emisiunii, Mirela Nagâț a evocat-o, împreună cu invitații, pe marea actriță Marioara Voiculescu, prima femeie din România care a condus o companie de teatru și prima care a înființat o companie de film),  omagiată, la Teatrul Odeon, printr-un spectacol-lectură după cartea Alinei Nelega, „Mareșala”. Dorina Lazăr o interpretează pe Marioara Voiculescu în acest spectacol.

Săptămâna trecută, în lumea teatrului a izbucnit un scandal, după anunțarea nominalizărilor la Premiile UNITER.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a lansat o petiție în care critica juriul UNITER, pentru că la categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie” nu au fost nominalizați regizori tineri și nici femei. Petiția a fost semnată de peste 1.400 de oameni.  În replică, regizorul Silviu Purcărete a anunțat că se retrage de pe lista nominalizaților la Premiile UNITER, pentru a face loc „unei leoaice tinere”.

În aceeași petiție, semnatarii au reclamat și acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, care, în 2012, a fost declarat colaborator al Securității. UNITER a decis retragerea premiului în acest caz, menționând că „Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă”.

O altă acuzație adusă UNITER se referă la nominalizarea lui Andriy Zholdak, regizorul fiind acuzat de comportament abuziv. UNITER a menționat, în acest caz, că numai teatrele care au lucrat cu regizorul pot lua măsuri, juriul „nu este abilitat să judece eventualele excese temperamentale ale unui artist sau altul, ci numai să-i evalueze performanțele profesionale”.

O relatare a scandalului găsiți la Observatorul Cultural, aici.

12:00 Secretele marilor tablouri (R)

Documentar *

(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018)

Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin

Serie inedită care explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat: tablourile prind viaţă, se animă şi depăşesc limitele ramelor pentru a ne conduce în epoca în care au fost create.

Episodul 12: Bal la Moulin de la Galette (Bal du Moulin de la Galette, 1876, Renoir-Franţa, 2018)

Realizator: Carlos Franklin

Capodopera a fost prezentată în cadrul expoziţiei impresioniste din 1877, constituind una dintre cele mai cunoscute pânze ale lui Pierre Auguste Renoir, numărându-se printre cele care atestă cel mai convingător etapa impresionistă a activităţii sale.

Subiectul: un moment de relaxare dintr-o după-amiază la Moulin de la Galette, un local extrem de frecventat de pe colina Montmartre.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

12:30 Istoria necunoscută (R)

Producător: Miron Costin

(Reluare)
 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...

Violoncelistul Adrian Naidin, la „Mic dejun cu un campion”: Artiştii sunt nişte intermediari între teluric şi celest (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

 

#TVRcultural