loader
Foto

Galerie foto

Ediție de colecție „Înapoi la argument”: Regizorul Andrei Șerban, în dialog cu H.R. Patapievici ( 2011) | VIDEO

În 1 aprilie, de la ora 11.00, TVR Cultural a redifuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu criticul literar Nicolae Manolescu, care s-a stins din viață în 23 martie. În prima săptămână din aprilie, TVR Cultural a reluat și dialogurile lui H.R. Patapievici cu Anca Manolescu, Andrei Șerban și Cristi Puiu.

 

Înapoi la argument

Ediție in memoriam Nicolae Manolescu - anul 2010

  • Luni, 1 aprilie, ora 11.00

Dialogul dintre H.R. Patapievici și Nicolae Manolescu, înregistrat în anul 2010, a pornit de la volumul lui Manolescu - „Viață și cărți - amintirile unui cititor de cursă lungă”.

CITIȚI ȘI: HORIA ROMAN PATAPIEVICI, DESPRE VOLUMUL „DESPRE VIAȚĂ, DESTIN & NOSTALGIE”, LA „ROMÂNIA LITERARĂ TV” | VIDEO

Nicolae Manolescu (1939-2024) a fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, critic literar și eseist, a predat la Facultatea de Filologie din București și a fost membru al Academiei Române (din 1997, membru corespondent, din 2013 - membru titular).

A debutat în „Contemporanul”, unde G. Ivașcu i-a oferit rubrica de cronică literară, în 1962. Este, între altele, autor al volumelor „Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură” și „Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu” (în trei volume).

A fost membru fondator al Alianței Civice și președinte al Partidului Alianța Civică (PAC). A fost senator de Sibiu, ales pe listele Convenției Democrate Române. A candidat la președinție în 1996, din partea Alianței Național Liberală, iar între 2006 și 2015 a fost ambasador al României la UNESCO.

A fost decorat de Președinția României în două rânduri: cu Ordinul Național „Servciul Credincios” în fgrad de Mare Cruce, în 2000, și cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, în 2008.

CITIȚI ȘI: PROGRAME IN MEMORIAM NICOLAE MANOLESCU, LA TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ

****

Anca Manolescu - cercetătoare în antropologie religioasă (ediție din 2011)

  • Marți, 2 aprilie, ora 11.00

Anca Manolescu, doctor în filosofie, având ca domenii de interes antropologia religioasă și studiul comparat al religiilor, a fost invitata lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2011.

A fost cercetătoare la Muzeul Țăranului Român, între 1990 și 2002, iar în prezent este cercetătoare și editoare a Arhivei André Scrima de la Colegiul Noua Europa. Este alumna New Europe College, Institut de Studii Avansate din București.

Între lucrările sale, se numără: „Locul călătorului“. Simbolica spaţiului în Răsăritul creştin”,  „Europa şi întâlnirea religiilor. Despre pluralismul religios contemporan”, „Jurnal de inactualităţi”, „Nicolas de Cues ou l’autre modernité”, „Stilul religiei în modernitatea târzie”.

****

Regizorul Andrei Șerban (ediție din 2011)

  • Miercuri și joi, 3 și 4 aprilie, ora 11.00

Regizor de teatru şi operă, scriitor, profesor de artă teatrală la mai multe universităţi americane, cu o carieră de succes, a reuşit să pună în scenă piese de teatru şi operă în aproape 40 de ţări. Andrei Şerban a obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care amintim „Best Performance” la Festivalul Internaţional Studenţesc de la Zagreb din 1965, Obie Awards, Tony Awards sau cele de la Avignon, Shiraz, Belgrad şi cea acordată de Societatea Regizorilor de Teatru şi Coreografilor „George Abbott“, pentru impactul major avut în teatru.

----

Prima parte a dialogului dintre H.R. Patapievici și Andrei Șerban, mai jos:

----

Tatăl lui Andrei Șerban fusese director al Băncii Regale și un apropiat al lui Iuliu Maniu, așa că, după venirea comuniștilor, este dat afară din avocatură, devenind fotograf. El și mama sa, profesoară de limba română, și-ar fi dorit ca fiul lor să urmeze Literele sau Filosofia. Totuși, Andrei Șerban, atras de teatru, a absolvit, în 1968, Institutul de Teatru și Cinematografie din București, secția Regie, la clasa lui Radu Penciulescu.

Montarea spectacolului „Iulius Cezar”, după piesa lui Shakespeare, la Teatrul Bulandra, i-a adus numeroase premii la concursurile internaționale. Au continuat succesele pe plan național, iar în 1969 a fost invitat cu o bursă în SUA. S-a bucurat de un succes fulminant, regizând spectacole de teatru și operă în 39 de țări.

După Revoluție, a revenit în România, montând, în 1990, „Trilogia Antică”, considerată cea mai originală punere în scenă a tragediei grecești, iar până în 1993 a fost director general al Teatrului Național din București. A plecat din România acuzând că structurile administrative osificate nu i-au permis flexibilitatea creaţiei şi libertatea totală de expresie, după cum a explicat în dialogul cu Iosif Sava, la „Seratele Muzicale”. Urmăriți înregistrarea aici.

---

Urmăriți partea a doua a dialogului aici:

---

A predat și predă la universități de prestigiu din lume, precum Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California din San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, potrivit unui portret publicat de Rador.

A fost decorat, în 2008, cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, la Paris.

****

Cristi Puiu - regizor (ediție din 2012)

  • Vineri, 5 aprilie, ora 11.00

A absolvit în 1996 Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, iar cariera sa este presărată cu distincţii şi premii la importante festivaluri de fim. În 2012, după apariţia peliculei „Aurora”, Cristi Puiu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument.

Cristi Puiu a debutat în 2001, cu „Marfa și banii”, film care a obținut mai multe premii internaționale şi despre care unii critici consideră că ar fi producţia care a inaugurat noul val românesc în cinematografie.

„Filmul se naște, nu se face. Și ceea ce contează pe platou nu este indicația ta de trei castane. Contează nașterea, atenția, racordarea la timpul prezent, la ceea ce se întâmplă și captarea adevărului din privirea, din gesturile, din respirația oamenilor, celor care se află în fața aparatului de filmat - actorii. Asta contează, nu contează imaginea, nu contează lumina, sunt necesare, dar nu ele fac filmul. E importantă viața din omul ăla, de care nici el nu e conștient”, spunea regizorul Cristi Puiu despre filmele sale.

CITIȚI ȘI: „NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC”, CU CRISTI PUIU,LA TVR CULTURAL | VIDEO

22:00 Opera

LA FANCIULLA DEL WEST

CASA DE PRODUCŢIE TVR ŞI OPERA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ CLUJ-NAPOCA prezintă

LA FANCIULLA DEL WEST

De Giacomo Puccini

Dirijor DAVID CRESCENZI

Regie artistică, lighting design și concept video: RARESȘ TRIFAN

Scenografie: ADRIAN DAMIAN

Costume: OVIDIU POP

Solisti:

Minnie: Valentina Boi (invitată)
Dick Johnson/Ramirez: Hector Lopez
Jack Rance: Florin Estefan

Regia si adaptarea pentru televiziune Dominic Dembinski

La Fanciulla del West, este o poveste eternă din universul spectaculos al vestului american, în care Giacomo Puccini prin muzica inovatoare şi situaţiile dramatice ofera o vivacitate aparte intrigii, guvernate de o întrebare puternică: iubire sau lege?

După succesul operei Madama Butterfly, Puccini căuta un nou libret, în cele din urmă alegând piesa The Girl of the Golden West a autorului american David Belasco. Libretul a fost finalizat în august 1909, iar Puccini a avut nevoie de aproape un an pentru a finaliza partitura. Având premiera mondială în anul 1910 la Metropolitan Opera, noua operă a arătat fascinația compozitorului pentru culturile exotice. În acest caz, el se îndreaptă spre California, pentru a explora epoca Goanei după aur.

Povestea te invită să pătrunzi în atmosfera vestului american și relatează întâmplările a doi îndrăgostiți, Minnie și Dick. Aflând că Dick este de fapt un bandit al unei trupe de hoți, căutat pe numele de Ramirez, Minnie, îndrăgostită profund, plănuiește salvarea lui. Șeriful locului o curtează pe Minnie, dar totul se întunecă atunci când descoperă că aceasta îl ascunde pe Ramirez. Poate tânărul bandit să-și lase trecutul în urmă și să înceapă totul din nou alături de Minnie? Aceasta este întrebarea care oferă suspansul întregii povești.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi-Dirijor, Rareş Trifan-Regia, Lighting design şi concept video, Adrian Damian-Scenografia (invitat) şi Ovidiu Pop-Costumele (invitat). Distribuţia aduce în roluri principale solişti apreciaţi precum soprana invitată Valentina Boi în rolul Minnie, tenorul Hector Lopez în rolul banditului Dick Johnson şi baritonul Florin Estefan în rolul şeriful Jack Rance. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra, Corul şi Ansamblul de Balet ale Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

ORCHESTRA, CORUL și ANSAMBLUL DE BALET ale OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

ECHIPA TVR

Kit TV

Alexandru Paiu

Octavian Popa

Traian Agiu

Eugen Ciolacu

Gheorghe Bulgaru

TELEFICARE

Lucian Vulpe

ELECTRICA

Cristian-Mihai Şerban

Gabriel Voicu

Dragoş Gheorghiu

Mircea Gheorghiu

CAR SUNET

Ştefan Gabriel-Şef car sunet

Ionuţ Barbu-Tehnician

Ionuţ Bogdan Chiriac-Tehnician

SUNET

George Sandu-Maestru sunet

Cătălin Putinianu-Maestru sunet

ASISTENTI IMAGINE

Sorin Stroe-asistent cameră

Ionuţ Alexandru Bengescu-asistent cameră

CAMERAMANI

Andrei Ţoneş

Dan Stoian

Dragoş Claudiu Capotă

Nicolae Fotachi

Alina Dumitraşcu

Rodica Ivan

George Leca

VFX

Gabriela BURCEA

COLORIZARE

MIHNEA Biciuşcă

MONTAJ

ANDA OBRETIN

DIRECTOR DE IMAGINE

George Negrilă

Regizor muzical

Liviu Elekeş

Economist: Simona Păunescu

Organizatori de productie: Elena Martonos, MARC BRANESCU

Regizor tv: Dominic Dembinski

Producator tv: Diana Dumitru

Coordonator Casa de Productie TVR: Mihai Predescu

Casa de Producţie TVR

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor : George Mladen

0:15 Festivalul Hariclea Darclée 2018 (R)

* Conferinţa

Producător: Claudia Robu

(Reluare)
 
„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 20 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret ...

Teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, difuzat la TVR Cultural în memoria lui Constantin Cojocaru. Regizorul Jon Gostin: Pierderea sufletului este adevărata maladie a omului contemporan | VIDEO

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează, în memoria actorului Constantin Cojocaru, teleplay-ul „Crimă și pedeapsă”, după ...

 

#TVRcultural