Creat acum 200 de ani de principele german Hermann von Pückler, parcul reflectă gândirea vizionară a autorului său, unul dintre cei mai mari peisagişti ai secolului al XIX-lea. Domeniul se întinde pe graniţa dintre Germania şi Polonia.
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă în documentarul ”Grădini de vis: geometrie, artă, viață” (Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) cele mai frumoase grădini din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri. Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată. Între 10 și 13 februarie descoperiți la TVR Cultural domenii spectaculoase: Valée aux loups, Bois de Moutiers, Grădina botanică regală din Edinburgh și Parcul Muskau.
***
Valée aux loups
La câţiva kilometri de Paris, Vallée aux loups se întinde pe mai bine de 60 hectare de pădure izolate. În secolul al XIX-lea, atrăgea peisagişti renumiţi şi mulţi artişti, cum ar fi François-René de Chateaubriand, care a adus proprietăţii o infuzie de romantism. Aflați mai multe despre acest loc de vis luni, 10 februarie, de la ora 17:30.
Bois des Moutiers
O grădină englezească pe coasta normandă… Caz unic în Franţa, ea a fost concepută de doi britanici renumiți - un peisagist şi un arhitect. În secolul al XIX-lea, Guillaume Mallet a achiziţionat un vast teren sălbatic pe malul mării. Pentru a-l amenaja, acest amator pasionat i-a angajat pe Gertrude Jekyll, una dintre cele mai cunoscute peisagiste britanice ale epocii, pictoriţă la origine, şi pe arhitectul Edwin Lutyens. Episodul se difuzează marți, 11 februarie, de la ora 17:30.
Grădina botanică regală din Edinburgh
Grădina botanică regală din Edinburgh a fost înfiinţată în anul 1670, în perioada marilor expediţii ale Imperiului Britanic, când botaniştii străbăteau globul, colectau şi studiau plante, şi le prezentau publicului, studenţilor şi amatorilor pasionaţi. Până în secolul al XVI-lea, plantele fuseseră folosite exclusiv în tratarea anumitor boli sau drept hrană, după care au fost colecţionate pentru a fi clasificate şi studiate, astfel punându-se bazele Botanicii. Despre această grădină aflați miercuri, 12 februarie, de la ora 17:30.
Parcul Muskau
Principele german Hermann von Pückler s-a lăsat inspirat de grădinile și castelele romantice englezești și a folosit elementele stilistice ale picturii peisagistice. El era de părere că mâna omului ar trebui să fie foarte puțin vizibilă în astfel de spații, în cărările bine îngrijite și clădirile distribuite cu sens, lăsând natura și peisajul să vorbească în schimb. (Pückler-Muskau, Hints on landscape gardening, 1834/ https://muskauer-park.de/en/history) Episodul dedicat parcului Muskau se va difuza joi, 13 februarie, la ora 17:30.
***
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Info: programe TVR, muskauer-park.de
Foto: Shutterstock/ Muskau Castle and gardens/colaborator pentru fotografie - Konradkerker