loader
Foto

„Înapoi la argument”: Istoricul Lucian Boia, în dialog cu H.R. Patapievici. Edițiile săptămânii | VIDEO

În săptămâna 8-12 mai, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu economistul și politicianul Dragoș Pîslaru, istoricul Lucian Boia,  criticul literar Dan C. Mihăilescu și cercetătoarea Anca Manolescu.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Luni, 8 mai, TVR Cultural a redifuzat dialogul lui Horia Roman Patapievici cu Johnny Răducanu.

Dragoș Pîslaru - economist și politician

  • 9 mai, ora 11.00

Dragoș Pîslaru este economist, profesor și cercetător în domeniul științelor economice. Din 2019, este europarlamentar (grupul Renew Europe), co-raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este membru în partidul REPER și a fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș (2016-2017). CV-ul său este disponibil aici.

În 2008, a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici la emisiunea „Înapoi la argument”. A fost invitat în calitate de traducător al volumului „Birocrația și imposibilitatea planificării raționale în regim socialist”, semnat de Ludwig von Mises, reprezentant marcant al Școlii austriece de drept și economie.

Lucian Boia - istoric

  • Miercuri, 10 mai, ora 11.00

Istoricul Lucian Boia, care s-a impus ca reper în istoriografia română, a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2010.

„Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie („Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune”) şi la imaginar („Pentru o istorie a imaginarului”), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului, a Franţei şi a Germaniei. În 1997, lucrarea sa „Istorie şi mit în conştiinţa românească” a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale”, notează editura Humanitas, care i-a publicat lucrările.

Dan C. Mihăilescu - critic literar

  • Joi, 11 mai, ora 11.00

TVR Cultural redifuzează o ediție „Înapoi la argument” din 2010, cu criticul literar Dan C. Mihăilescu, despre anul literar 2009. Mihăilescu îi spunea atunci lui Horia Roman Patapievici că are o viziune „sociologizantă” asupra cărților, pentru că, „înainte de text, vreau să văd subtextul, contextul, supratextul”, iar gazda emisiunii „Înapoi la argument” aprecia că „atât ca frumusețe, cât și ca miez, Dan C. Mihăilescu le are pe toate”.

De-a lungul timpului, Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.

În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”. Îi puteți citi blogul aici.

 

Anca Manolescu - cercetătoare în antropologie religioasă

Anca Manolescu, doctor în filosofie, având ca domenii de interes antropologia religioasă și studiul comparat al religiilor, a fost invitata lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2011.

A fost cercetătoare la Muzeul Țăranului Român, între 1990 și 2002, iar în prezent este cercetătoare și editoare a Arhivei André Scrima de la Colegiul Noua Europa. Este alumna New Europe College, Institut de Studii Avansate din București.

Între lucrările sale, se numără: „Locul călătorului“. Simbolica spaţiului în Răsăritul creştin”,  „Europa şi întâlnirea religiilor. Despre pluralismul religios contemporan”, „Jurnal de inactualităţi”, „Nicolas de Cues ou l’autre modernité”, „Stilul religiei în modernitatea târzie”.

 

 

 

3:00 Scrisoare catre un prieten si inapoi catre tara-Manifest (R)

Teatru TV *

De Ruxandra Cesereanu

Un spectacol de Cornel Mihalache

Despre spectacol:

La 30 de ani de la Revolutie, regizorul Cornel Mihalache propune un ”one woman show”-documentar, productie proprie, un gen hibrid nemaifăcut în Teatrul de Televiziune, care are la baza ”Scrisoarea” Ruxandrei Cesereanu. Textul reunește, poetic și demistificator, istoria celor 30 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv. Criticii contemporani spun ca „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem <<rapsodia română de-acum>>, în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Țării dintotdeauna, <<rapsodia extremă și fatală>>. O face cu forța tulburătoare a disperării și cu puterea biciuitoare a speranței sale evanghelice, menită să-i trezească <<pe cei adormiți>>.” Actrita nationalului clujean Mara Opris gaseste profunzimea si resursele necesare ca, sub conducerea regizorului Cornel Mihalache si cu sprijinul echipei TVR sa ofere publicului nostru oportunitatea de a deveni martor timp de o ora la un spectacol de teatru-manifest, coborât din Piscator, cu ajutorul fotografiilor și arhivei video politice pe fundal și în inserturi.

Organizator productie

Marius flonta

Montare decor

Florin Tudorache

Viorel Gheorghe

Lumini

Bogdan Penciu

Aurel Ghinea

Teleficare

George Oancea

Sorin Nedelcu

Sunet

Valentin Bartolomeu

Radu Paraschivescu

Asistenti imagine

Valentin Ciolan

Grigorut Stoica

Alexandru Bengescu

Recuzita

Marian Cerchez

Costumiera

Elena Cerchez

Machiaj

Roxana Pletea

Scenografia

Raluca Chelaru

Cameramani

Andrei Tones

Mihai Covrig

Director de imagine

Dan Constantinescu JR.

Regizor Cornel Mihalache

Producator Diana Dumitru

Producator coordonator: Demeter Andras

Regizor Cornel Mihalache

Producator Diana Dumitru

Producator coordonator: Demeter Andras Istvan

Redactor: George Mladen

(Reluare)

3:51 Inspecțiune (R)

Teatru TV *

* Scrisă în 1900. Cu Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imagine-Sorin Popa, montaj Lenți Constantinescu și Robert Kallos. Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune (2003).

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 124 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atît de ascuns, încît este resimțit ca o provocare perpetuă. (Florin Iaru)

Producător: Cornel Mihalache

(Reluare)
 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural