loader
Foto

Dialog memorabil al regizorului Andrei Șerban, cu H.R. Patapievici, la „Înapoi la argument” | VIDEO

Între 24 și 28 aprilie, TVR Cultural a redifuzat discuțiile încărcate de substanță dintre Horia Roman Patapievici și invitații săi - filosoful Gabriel Liiceanu, compozitorul Dan Dediu, criticul literar Dan C. Mihăilescu și regizorul Andrei Șerban.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, începând cu ora 11.00.

Gabriel Liiceanu, filosof

  • Luni, 24 aprilie, ora 11.00

În 2011, Gabriel Liiceanu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”, pentru a discuta despre opera filosofului Alexandru Dragomir, publicată postum în anii 2000 la editura Humanitas.

Alexandru Dragomir (1916-2002) a plecat, la finele anilor 1930, în Germania, pentru a-și da doctoratul în filosofie cu Martin Heidegger. Rechemat în țară, a fost trimis pe front, iar, după 1948, a devenit un filosof clandestin, nefiind cunoscut decât într-un cerc restrâns. A murit fără să fi publicat vreodată ceva.

„Caietele Dragomir” au fost găsite după decesul său și au fost publicate în anii 2000: „Crase banalități metafizice”, „Cinci plecări din prezent. Exerciții fenomenologice”, „Caietele timpului”, „Semințe” și „meditații despre epoca modernă”.

Gabriel Liiceanu (n.1942), filosof, scriitor și discipol al lui Constantin Noica. Autor al lucrării „Jurnalul de la Păltiniș” (1983), ale cărui teme centrale sunt raportul maestru–discipol şi importanţa culturii într-o epocă totalitară, a fost un adevărat bestseller al anilor 1980: oamenii stăteau la cozi la librării, unde cartea se vindea „pe sub mână”, iar apoi se împrumuta doar prietenilor de încredere.

Scrierile sale au devenit repere, iar participările sale, după 1989, la diverse dezbateri publice, au făcut ca personalitatea sa să fie respectată, dar, în același timp, și criticată.

Dan C. Mihăilescu, critic literar și scriitor

  • Marți, 25 aprilie, ora 11.00

TVR Cultural redifuzează un dialog al lui Dan C. Mihăilescu din 2011 cu Horia Roman Patapievici, pe marginea volumului „Oare chiar m-am întors de la Athos?”, pe care criticul literar îl publicase în acel an.

Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.

În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”. Îi puteți citi blogul aici.

Dan Dediu, muzicolog

  • Miercuri, 26 aprilie, ora 11.00

Creator, muzicolog, pianist, dirijor și profesor universitar, Dan Dediu este unul dintre cei mai de seamă protagoniși ai artei muzicale românești și nu numai. Compozitorul a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici în 2010.

Dan Dediu este autor a peste 170 de lucrări ce acoperă aproape toate genurile muzicale (simfonii, piese pentru orchestră, concerte, cvartete de coarde, muzică pentru pian, opere), laureat a numeroase premii naționale și internaționale și fost rector al Universității Naționale de Muzică din București (2008-2016).

 

Andrei Șerban, regizor

  • Joi și vineri, 27 și 28 aprilie, de la ora 11.00

TVR Cultural redifuzează un dialog încărcat de substanță între Andrei Șerban și Horia Roman Patapievici, înregistrat în anul 2011.

Regizor de teatru şi operă, scriitor, profesor de artă teatrală la mai multe universităţi americane, cu o carieră de succes, a reuşit să pună în scenă piese de teatru şi operă în aproape 40 de ţări. Andrei Şerban a obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care amintim „Best Performance” la Festivalul Internaţional Studenţesc de la Zagreb din 1965, Obie Awards, Tony Awards sau cele de la Avignon, Shiraz, Belgrad şi cea acordată de Societatea Regizorilor de Teatru şi Coreografilor „George Abbott“, pentru impactul major avut în teatru.

----

Prima parte a dialogului dintre H.R. Patapievici și Andrei Șerban, mai jos:

----

Tatăl lui Andrei Șerban fusese director al Băncii Regale și un apropiat al lui Iuliu Maniu, așa că, după venirea comuniștilor, este dat afară din avocatură, devenind fotograf. El și mama sa, profesoară de limba română, și-ar fi dorit ca fiul lor să urmeze Literele sau Filosofia. Totuși, Andrei Șerban, atras de teatru, absolvă, în 1968, Institutul de Teatru și Cinematografie din București, secția Regie, la clasa lui Radu Penciulescu.

Montarea spectacolului „Iulius Cezar”, după piesa lui Shakespeare, la Teatrul Bulandra, i-a adus numeroase premii la concursurile internaționale. Continuă succesele pe plan național, iar în 1969 este invitat cu o bursă în SUA. Are un succes fulminant, regizând spectacole de teatru și operă în 39 de țări.

După Revoluție, a revenit în România, montând, în 1990, „Trilogia Antică”, considerată cea mai originală punere în scenă a tragediei grecești, iar până în 1993 a fost director general al Teatrului Național din București. A plecat din România acuzând că structurile administrative osificate nu i-au permis flexibilitatea creaţiei şi libertatea totală de expresie, după cum a explicat în dialogul cu Iosif Sava, la „Seratele Muzicale”. Urmăriți înregistrarea aici.

---

Urmăriți partea a doua a dialogului aici:

---

A predat și predă la universități de prestigiu din lume, precum Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California din San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, potrivit unui portret publicat de Rador.

A fost decorat, în 2008, cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, la Paris.

3:00 Scrisoare catre un prieten si inapoi catre tara-Manifest (R)

Teatru TV *

De Ruxandra Cesereanu

Un spectacol de Cornel Mihalache

Despre spectacol:

La 30 de ani de la Revolutie, regizorul Cornel Mihalache propune un ”one woman show”-documentar, productie proprie, un gen hibrid nemaifăcut în Teatrul de Televiziune, care are la baza ”Scrisoarea” Ruxandrei Cesereanu. Textul reunește, poetic și demistificator, istoria celor 30 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv. Criticii contemporani spun ca „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem <<rapsodia română de-acum>>, în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Țării dintotdeauna, <<rapsodia extremă și fatală>>. O face cu forța tulburătoare a disperării și cu puterea biciuitoare a speranței sale evanghelice, menită să-i trezească <<pe cei adormiți>>.” Actrita nationalului clujean Mara Opris gaseste profunzimea si resursele necesare ca, sub conducerea regizorului Cornel Mihalache si cu sprijinul echipei TVR sa ofere publicului nostru oportunitatea de a deveni martor timp de o ora la un spectacol de teatru-manifest, coborât din Piscator, cu ajutorul fotografiilor și arhivei video politice pe fundal și în inserturi.

Organizator productie

Marius flonta

Montare decor

Florin Tudorache

Viorel Gheorghe

Lumini

Bogdan Penciu

Aurel Ghinea

Teleficare

George Oancea

Sorin Nedelcu

Sunet

Valentin Bartolomeu

Radu Paraschivescu

Asistenti imagine

Valentin Ciolan

Grigorut Stoica

Alexandru Bengescu

Recuzita

Marian Cerchez

Costumiera

Elena Cerchez

Machiaj

Roxana Pletea

Scenografia

Raluca Chelaru

Cameramani

Andrei Tones

Mihai Covrig

Director de imagine

Dan Constantinescu JR.

Regizor Cornel Mihalache

Producator Diana Dumitru

Producator coordonator: Demeter Andras

Regizor Cornel Mihalache

Producator Diana Dumitru

Producator coordonator: Demeter Andras Istvan

Redactor: George Mladen

(Reluare)

3:51 Inspecțiune (R)

Teatru TV *

* Scrisă în 1900. Cu Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imagine-Sorin Popa, montaj Lenți Constantinescu și Robert Kallos. Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune (2003).

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 124 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atît de ascuns, încît este resimțit ca o provocare perpetuă. (Florin Iaru)

Producător: Cornel Mihalache

(Reluare)
 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural