loader
Foto

Dialog memorabil al regizorului Andrei Șerban, cu H.R. Patapievici, la „Înapoi la argument” | VIDEO

Între 24 și 28 aprilie, TVR Cultural a redifuzat discuțiile încărcate de substanță dintre Horia Roman Patapievici și invitații săi - filosoful Gabriel Liiceanu, compozitorul Dan Dediu, criticul literar Dan C. Mihăilescu și regizorul Andrei Șerban.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, începând cu ora 11.00.

Gabriel Liiceanu, filosof

  • Luni, 24 aprilie, ora 11.00

În 2011, Gabriel Liiceanu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”, pentru a discuta despre opera filosofului Alexandru Dragomir, publicată postum în anii 2000 la editura Humanitas.

Alexandru Dragomir (1916-2002) a plecat, la finele anilor 1930, în Germania, pentru a-și da doctoratul în filosofie cu Martin Heidegger. Rechemat în țară, a fost trimis pe front, iar, după 1948, a devenit un filosof clandestin, nefiind cunoscut decât într-un cerc restrâns. A murit fără să fi publicat vreodată ceva.

„Caietele Dragomir” au fost găsite după decesul său și au fost publicate în anii 2000: „Crase banalități metafizice”, „Cinci plecări din prezent. Exerciții fenomenologice”, „Caietele timpului”, „Semințe” și „meditații despre epoca modernă”.

Gabriel Liiceanu (n.1942), filosof, scriitor și discipol al lui Constantin Noica. Autor al lucrării „Jurnalul de la Păltiniș” (1983), ale cărui teme centrale sunt raportul maestru–discipol şi importanţa culturii într-o epocă totalitară, a fost un adevărat bestseller al anilor 1980: oamenii stăteau la cozi la librării, unde cartea se vindea „pe sub mână”, iar apoi se împrumuta doar prietenilor de încredere.

Scrierile sale au devenit repere, iar participările sale, după 1989, la diverse dezbateri publice, au făcut ca personalitatea sa să fie respectată, dar, în același timp, și criticată.

Dan C. Mihăilescu, critic literar și scriitor

  • Marți, 25 aprilie, ora 11.00

TVR Cultural redifuzează un dialog al lui Dan C. Mihăilescu din 2011 cu Horia Roman Patapievici, pe marginea volumului „Oare chiar m-am întors de la Athos?”, pe care criticul literar îl publicase în acel an.

Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.

În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”. Îi puteți citi blogul aici.

Dan Dediu, muzicolog

  • Miercuri, 26 aprilie, ora 11.00

Creator, muzicolog, pianist, dirijor și profesor universitar, Dan Dediu este unul dintre cei mai de seamă protagoniși ai artei muzicale românești și nu numai. Compozitorul a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici în 2010.

Dan Dediu este autor a peste 170 de lucrări ce acoperă aproape toate genurile muzicale (simfonii, piese pentru orchestră, concerte, cvartete de coarde, muzică pentru pian, opere), laureat a numeroase premii naționale și internaționale și fost rector al Universității Naționale de Muzică din București (2008-2016).

 

Andrei Șerban, regizor

  • Joi și vineri, 27 și 28 aprilie, de la ora 11.00

TVR Cultural redifuzează un dialog încărcat de substanță între Andrei Șerban și Horia Roman Patapievici, înregistrat în anul 2011.

Regizor de teatru şi operă, scriitor, profesor de artă teatrală la mai multe universităţi americane, cu o carieră de succes, a reuşit să pună în scenă piese de teatru şi operă în aproape 40 de ţări. Andrei Şerban a obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care amintim „Best Performance” la Festivalul Internaţional Studenţesc de la Zagreb din 1965, Obie Awards, Tony Awards sau cele de la Avignon, Shiraz, Belgrad şi cea acordată de Societatea Regizorilor de Teatru şi Coreografilor „George Abbott“, pentru impactul major avut în teatru.

----

Prima parte a dialogului dintre H.R. Patapievici și Andrei Șerban, mai jos:

----

Tatăl lui Andrei Șerban fusese director al Băncii Regale și un apropiat al lui Iuliu Maniu, așa că, după venirea comuniștilor, este dat afară din avocatură, devenind fotograf. El și mama sa, profesoară de limba română, și-ar fi dorit ca fiul lor să urmeze Literele sau Filosofia. Totuși, Andrei Șerban, atras de teatru, absolvă, în 1968, Institutul de Teatru și Cinematografie din București, secția Regie, la clasa lui Radu Penciulescu.

Montarea spectacolului „Iulius Cezar”, după piesa lui Shakespeare, la Teatrul Bulandra, i-a adus numeroase premii la concursurile internaționale. Continuă succesele pe plan național, iar în 1969 este invitat cu o bursă în SUA. Are un succes fulminant, regizând spectacole de teatru și operă în 39 de țări.

După Revoluție, a revenit în România, montând, în 1990, „Trilogia Antică”, considerată cea mai originală punere în scenă a tragediei grecești, iar până în 1993 a fost director general al Teatrului Național din București. A plecat din România acuzând că structurile administrative osificate nu i-au permis flexibilitatea creaţiei şi libertatea totală de expresie, după cum a explicat în dialogul cu Iosif Sava, la „Seratele Muzicale”. Urmăriți înregistrarea aici.

---

Urmăriți partea a doua a dialogului aici:

---

A predat și predă la universități de prestigiu din lume, precum Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California din San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, potrivit unui portret publicat de Rador.

A fost decorat, în 2008, cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, la Paris.

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)

11:00 Profesioniştii...cu Eugenia Vodă

* Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

Jurnalist: Constantin Niculescu

 
Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Întâlnire cu TVR la Târgul de Carte Gaudeamus

Întâlnire cu TVR la Târgul de Carte Gaudeamus

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Joi, 5 decembrie, de la ora 17:15, vizitatorii sunt așteptați la studioul amplasat în incinta pavilionului expozițional pentru o întâlnire cu ...

Piemont - Moştenirea Casei de Savoia

Piemont - Moştenirea Casei de Savoia

publicat: marţi, 03 decembrie 2024

În spatele porților închise ale palatelor se ascund comori la care turiștii nu au, de obicei, acces. Aveți ocazia să descoperiți ...

 

#TVRcultural