loader
Foto

Galerie foto

Medicul Radu Țincu, la „Mic dejun cu un campion”: Este important să transmiţi emoţii care umplu spaţiul ce te desparte pe tine, medic, de cei pe care-i tratezi | VIDEO

Între 10 și 16 iunie, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu muzicianul Grigore Leșe, actrița Victoria Cociaș, generalul în rezervă Dumitru Constantin Dulcan, medic,  regretatul Neagu Djuvara, coregraful Gigi Căciuleanu și medicul Radu Țincu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Grigore Leșe - muzician (ediție din 2015)

  • Luni, 10 iunie 2024, ora 10.00

Grigore Leşe a debutat ca solist de muzică populară românească din Ţara Lăpuşului, de unde este originar, şi ca instructor pentru copiii talentaţi care au impresionat cu horele lor o ţară întreagă, în anii ’80. Repertoriul muzical al artistului include atât melodii vechi şi creaţii proprii, cât şi interpretarea la o multitudine de instrumente specifice. El este unul dintre puţinii interpreţi de folclor cu o diplomă de muzician în buzunar.

Ca un adevărat căutător de comori, Grigore Leşe are flerul descoperirii. Personalitatea sa seducătoare l-a învăţat cum să se afle mereu în centrul atenţiei, promovând o muzică ce, după toate analizele de marketing, nu ar avea nicio audienţă, dar Grigore Leşe pare să infirme aceste clişee, umplând săli, realizând emisiuni de succes, fiind un personaj îmbrăcat ţărăneşte care se plimbă firesc cu pălăria de oşan pe Calea Victoriei.

Grigore Leşe este unul dintre artiştii români contemporani care au transformat hora într-un patrimoniu imaterial al umanităţii. „Pe pământ avem două şanse: credinţa şi arta”, spune Grigore Leşe.

Telespectatorii Televiziunii Române îl pot vedea pe Grigore Leșe la „Drumul lui Leșe”, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00, la TVR 3.

****

Actrița și producătoarea Victoria Cociaș (ediție din 2015)

  • Marţi, 11 iunie 2024, ora 10.00

Cunoscuta actriţă Victoria Cociaş face parte din generaţia 1980, una dintre cele mai importante ca reprezentare culturală din perioada de dinaintea Revoluţiei. Nume mari ale culturii române din toate domeniile, literatură, teatru, film, arte plastice s-au afirmat într-o perioadă foarte grea pentru intelectualitatea română. Nici Victoria Cociaş nu a făcut excepţie.

Și-a început cariera pe scena Teatrului Dramatic din Brașov și a continuat să joace, începând cu anul 1985, în zeci de spectacole, pe scena Teatrului Nottara din București. Tot în anul 1985 a obținut și primul său rol în film - „Cantonul părăsit”. A jucat în numeroase productii cinematografice, între care amintim:  „Crucea de piatră” - 1997, „Noro ” - 2002, „Cocoșul decapitat” - 2007, „Asfalt Tango” - 1996 sau „Toni Erdmann”, în 2016.

****

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, general în rezervă și medic primar neurolog (ediție din 2016)

  • Miercuri, 12 iunie 2024, ora 10.00

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan sondează, la propriu, corpul uman şi este convins cu asupra de măsură - demonstrând cu argumente ştiinţifice indubitabile - că materia şi spiritul formează un tot unitar.

Dulcan vorbeşte despre o actualitate presantă: tarele societăţii contemporane au o reflectare directă în personalitatea şi starea de sănătate a comunităţilor umane.

(w882) Dumitru Co

****

Gigi Căciuleanu - dansator și coregraf (ediție din 2015)

  • Joi, 13 iunie 2024, ora 10.00

Au trecut deja 50 de ani de la debutul pe scenă al lui Gigi Căciuleanu alături de o mare doamnă a dansului contemporan românesc, Miriam Răducanu. Cu acest prilej, pe scena Teatrului Mic din Bucureşti, Gigi Căciuleanu a creat o piesă coregrafică, „Un minut de dans sau Uff!”, dedicată iubitei şi respectatei sale profesoare.

„Măiastra” nu numai că a fost în sală să-şi aplaude elevul, ci a urcat pe scenă şi a dansat alături de el. O ediție „Mic dejun cu  un campion” din 2015, cu Gigi Căciuleanu.

****

Istoricul și diplomatul Neagu Djuvara (1916-2018 ) - ediție din 2015

  • Vineri, 14 iunie 202, ora 10.00

TVR Cultural vă aduce o ediție „Mic dejun cu un campion” înregistrată în 2015, cu istoricul Neagu Djuvara (1916-2018), martor al victoriei și decăderii regimului comunist.

Istoria pe care noi o citim de regulă în cărţi a fost trăită direct de Neagu Djuvara, acesta luându-și câteva clipe de reflexie înainte să răspundă la întrebări, parcă pentru a mai scotoci în memorie detaliile vreunei întâmplări trăite în vremurile în care mulţi dintre cei care-i stăm în faţă nici nu ne născusem încă.

În 27 și 28 decembrie 2022, TVR Cultural a difuzat două ediții ale emisiunii „Înapoi la argument”, în care Horia Roman Patapievici a discutat cu Neagu Djuvara. Dialogurile lor pot fi urmărite aici.

****

Conf. univ. dr. Radu Țincu - medic primar ATI (sezonul 19, 2024)

  • Duminică, 16 iunie, ora 10.00

Radu Ţincu nu este doar un medic dăruit, ci şi un om cu credinţă, emoţie, empatie pentru pacienţii de care are grijă. O atenţie care face diferenţa, pentru că munca zilnică la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca este una dintre cele mai dure şi responsabile.

„Cel mai important lucru este să socializezi şi să simţi că transmiţi emoţii care umplu spaţiul ce te desparte pe tine, medic, de cei pe care-i tratezi. Dincolo de trăirea emoţională, socializarea crează o serie de modificări neuro-endocrine, stimulând eliberarea unor hormoni care ne fac să fim fericiţi”,  spune dr. Radu Ţincu, membru al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă şi al celei de Nutriţie Clinică, al Societăţii Europene de Anestezie, al Grupului European de Hipertensiune Malignă şi al Societăţii pentru Managementul Căilor Aeriene.

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural