loader
Foto

Galerie foto

Statul național-legionar - o dezbatere „Omul și timpul”, la TVR Cultural

Duminică, 18 mai, de ora 17.00, moderatorul Rafael Udriște și invitatul său, prof. univ. dr. Florin Müller, unul dintre cercetătorii de referință ai interbelicului românesc, vor analiza o perioadă mult prea puțin cercetată a istoriei noastre: septembrie 1940 - ianuarie 1941.

 

Omul și timpul este emisiunea de istorie a televiziunii publice care, de-a lungul celor șapte sezoane pe care le-am realizat, a încercat să decripteze momente mai puțin lămurite ale istoriei noastre recente. Am analizat România, împreună cu invitații noștri – unii dintre cei mai importanți istorici ai momentului –, și din perspectiva dictaturilor ei. Am vorbit despre dictatura carlistă, despre regimul antonescian, despre dictatura comunistă, de la bolșevism până la național-comunismul lui Nicolae Ceaușescu, despre represiune și poliție politică, în încercarea noastră de a înțelege cât mai bine prezentul.

În ediția de duminică, 18 mai, vom vorbi despre o perioadă mult prea puțin cercetată a istoriei noastre – statul național-legionar –, dar și despre tulburările sociale și politice din perioada septembrie 1940 - ianuarie 1941. Cinci luni din istoria noastră recentă care au stârnit și continuă să stârnească mituri, legende și temeri.

Am ales această temă, împinși într-o oarecare măsură de realitatea imediată, dar și de un eveniment de actualitate culturală. Săptămâna aceasta, mai exact pe 14 mai, Facultatea de Istorie din București a organizat o dezbatere publică pe această temă, prilejuită de apariția volumului semnat de profesorul Florin Müller, „Statul național-legionar. Septembrie 1940 – ianuarie 1941”, apărut la editura Corint la începutul lunii martie.

(w882)

Despre existența unui stat dual, despre conceptul de regim comisarial, despre dictatura regală ca principală cauză a frământărilor politice și sociale pe care le-a cunoscut România între septembrie 1940 - ianuarie 1941, dar și despre un context global incert, presat de război și de revendicări teritoriale, care a răsturnat ordinea stabilită după 1918, vom vorbi cu prof. univ. dr. Florin Müller, unul dintre cercetătorii de referință ai interbelicului românesc.

Moderator: Rafael Udriște

Producător: Ruxandra Țuchel

7:00 EduArte

* Muzică

Producător: Băinţan Valentina

(Reluare)

8:00 #Creativ

* Alex Petricean

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

(Reluare)
 
Remix 488:  Trooper – 30 de ani

Remix 488: Trooper – 30 de ani

publicat: sâmbătă, 17 mai 2025

Doru Ionescu vă invită să urmăriți  ediția Remix 488. Duminică, 18 mai, de la ora 23:00,  la TVR Cultural

Statul național-legionar - o dezbatere „Omul și timpul”, la TVR Cultural

Duminică, 18 mai, de ora 17.00, moderatorul Rafael Udriște și invitatul său, prof. univ. dr. Florin Müller, unul dintre cercetătorii de referință ...

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

 

#TVRcultural