De ce au avut atâta succes cărţile renumitului scriitor francez de origine cehă în întreaga lume? De ce s-a mutat în Franţa şi a început să scrie în limba franceză? De ce a evitat Milan Kundera publicitatea? Documentarul regizorului Miloslav Šmídmajer, producţie Cehia 2012, ne oferă răspunsuri. De văzut neapărat la TVR Cultural. Sâmbătă, 12 iulie, ora 20.00.
Personalitatea lui Milan Kundera, cel mai cunoscut scriitor de origine cehă, a rămas un mister. Mai bine de 30 de ani, nu a apărut în public. După invazia sovietică în Cehoslovacia, în 1968, a devenit un proscris, stabilindu-se definitiv în Franța. A continuat să scrie și a păstrat tăcerea.
Documentarul „Milan Kundera – de la Gluma la Sărbătoarea neînsemnătăţii” (Milan Kundera, from the Joke to Insignificance, Cehia, 2021), pe care TVR Cultural îl difuzează sâmbătă, 12 iulie, de la ora 20.00, îi invită pe telespectatori să pătrundă în lumea lui Kundera, să descopere secretul succesului său, să afle mai multe despre sursele lui de inspirație și despre scriitor, de la oamenii care l-au cunoscut din tinerețe sau de la cei cu care a lucrat îndeaproape, precum Milan Uhde, Miloš Forman sau Juliette Binoche.
Tototdată, documentarul își propune să lămurească de ce Milan Kundera a refuzat ca operele sale scrise în franceză să fie traduse în cehă și de ce a evitat publicitatea.
Filmul regizorului Miloslav Šmídmajer analizează aspectele care l-au influenţat pe autor în timpul scrierii cărţilor sale, incluzând viaţa lui în Brno, perioada universitară din Praga – unde a predat unor nume ca Miloš Forman, Jiří Menzel, Agniezska Holland -, perioada politică de „liberalizare” din Cehoslovacia, când cărţile sale erau interzise în ţara natală, în pofida uriaşului succes din străinătate.
Prin 1975, pentru Kundera s-a ivit o oportunitate la Universitatea din Rennes, care i-a propus să fie profesor invitat timp de un an. În 1979, guvernul ceh i-a retras cetăţenia. „În acele vremuri, totul era controlat de sovietici, şi ei au decis că nu mai pot fi ceh”, a comentat Kundera momentul. Preşedintele francez Mitterand i-a acordat lui Kundera cetăţenia franceză.
Kundera a publicat cel mai cunoscut roman al său „Insuportabila uşurătate a fiinţei” în calitate de scriitor francez. După ecranizarea acestei cărţi, el nu a mai acceptat vreodată să se ecranizeze vreo carte de a sa.
Documentarul „Milan Kundera – de la Gluma la Sărbătoarea neînsemnătăţii” (Cehia, 2021) a fost regizat de Miloslav Šmídmajer, iar printre cei care au participat cu mărturii se numără editorul Antoine Gallimard, filosoful Bernard-Henri Lévy, actrița și scriitoarea Yasmina Reza, regretatul scenarist Jean-Claude Carrière.
foto: Kundera_foto Vaclav Chochola_Atelier Blanka a Marek Chochola,
Kunderovi _by Ferdinando Scianna_Magnum Photos,
Levy_foto Pavel Smidmajer,
Yasmina Reza_foto_Martin_Cech,
afiş documentar „Milan Kundera – de la Gluma la Sărbătoarea neînsemnătăţii” .