loader
Foto

„Memorialul durerii” revine cu o nouă serie: „14 ani de ocupație sovietică în România”

Cunoscuta realizatoare Lucia Hossu Longin aduce în atenția publicului o nouă serie-document din „Memorialul durerii”, sub titlul „1945–1958. 14 ani de ocupație sovietică în România”. Din 25 mai, la ora 19:00, TVR Cultural va difuza episoade care explorează una dintre cele mai tulburătoare perioade din istoria recentă a țării.

 

Noua producție scoate la lumină modul în care România a fost transformată, economic, politic și social, sub influența directă a Uniunii Sovietice. Sub pretextul „eliberării” și al „ajutorului frățesc”, Armata Roșie a rămas pe teritoriul țării timp de 14 ani, controlând decizii-cheie și extrăgând resurse vitale: petrol, cărbune, uraniu, cereale, produse industriale.

După ce linia frontului a traversat România, Armata Roșie a păstrat aici trupe de ocupație. Finalul războiului nu a însemnat și retragerea acestora. Dimpotrivă, odată cu impunerea sistemului comunist, sub pretextul despăgubirilor de război, aproape tot ceea ce producea România a fost direcționat către Uniunea Sovietică. Cele mai importante resurse – petrolul, cărbunele și recent descoperitul uraniu – au fost transferate practic în patrimoniul industrial al URSS. Alături de acestea, uriașe cantități de cereale și produse industriale plecau cu nesfârșite garnituri de tren către răsărit.

Prin aceste practici, Moscova urmărea trei obiective majore: susținerea propriei economii prin exploatarea resurselor naturale, agricole și industriale ale României; pedepsirea țării pentru curajul de a se fi ridicat împotriva imperialismului sovietic; și, poate cel mai important prin efectele sale de durată, blocarea dezvoltării României, pusă în imposibilitatea de a avea relații economice cu alte state.

Politic, economic, social și militar, România a fost destructurată în cei 14 ani de ocupație sovietică. La toate acestea s-au adăugat zecile de mii de condamnări politice dictate de ocupant. Însăși retragerea Armatei Roșii din 1958 a fost însoțită de cel mai mare val de arestări, menit să garanteze că „liniștea” Blocului răsăritean nu va fi tulburată, așa cum se întâmplase cu doi ani înainte în Ungaria.

Primul episod, intitulat „Colțul de rai a devenit un infern”, va fi difuzat sâmbătă, 25 mai, de la ora 19:00, pe TVR Cultural. Seria se anunță a fi un nou reper în istoria televiziunii publice și un important act de recuperare a memoriei colective.

 

„Memorialul durerii”, un film de Lucia Hossu Longin

Producător: Alexandru Munteanu

18:05 Piper pe limba

Sezon nou

*Studioul teritorial Timişoara

* Piper pe limbă" este o emisiune realizată de către scriitorul și jurnalistul Robert Șerban.

Într-un format de talk-show, în cadrul căruia moderatorul are-în fiecare ediţie-unul, doi sau trei invitaţi din lumea artelor, a ştiinţelor, învăţământului, dreptului, medicinei etc., "Piper pe limbă" a adus în platotul TVR TImișoara nume consacrate ale culturii, ori oameni tineri, în plină afirmare, ce pot fi văzute şi auzite în dialoguri firești, fără emfază sau morgă, polemice și prietenești. Emisiunea este racordată la actualitatea culturală şi socială nu doar din Timişoara şi din vestul ţării, încercând să aducă în atenţia telespectatorilor oameni şi evenimente dintre cele mai importante din toată România.Sper finalul fiecărei ediţii, Robert Şerban prezintă noutăţi editoriale cu scopul de a-şi informa publicul despre cărţile recent apărute.

Producător Robert Serban

19:00 Conferinţele Operei Naţionale Bucureşti

Eveniment TVR Cultural*

sezon nou

Invitat: Mircea Cărtărescu

Modarator: Daniel Nica

Tema: De ce scriu? În ce cred?

Conferinţa a fost mai mult decât o simplă conversație despre viața și opera scriitorului Mircea Cărtărescu. A fost o examinare directă și personală a scrisului ca mod de viață, a tensiunilor care îl preced și îi urmează. Scrisul este o întâlnire cu lumea, dar și o evadare din ea. E lupta scriitorului cu limitele limbajului și cu propriile sale iluzii. Scrisul e un mod de a înfrunta neliniștea, tăcerea și absurdul-nu întotdeauna cu speranță, dar mereu cu acea luciditate pe care doar scriitorii o pot avea.

Producător: Sînziana Miloşoiu​

 
Medicul care redă zâmbetul pe chipul copiilor

Medicul care redă zâmbetul pe chipul copiilor

publicat: vineri, 23 mai 2025

Este Doctor în Științe Medicale, specializarea Ortodonție şi Ortopedie dento-facială, Prorector pentru învățământul universitar de licență și ...

„Memorialul durerii” revine cu o nouă serie: „14 ani de ocupație sovietică în România”

Cunoscuta realizatoare Lucia Hossu Longin aduce în atenția publicului o nouă serie-document din „Memorialul durerii”, sub titlul „1945–1958. 14 ...

ACADEMICIENII IOANEL SINESCU ŞI MIRCEA DUMITRU, ÎN

Sezonul cinci al "Dialogurilor Academice" continuă duminică, 25 mai 2025, ora 13:00, când TVR Cultural şi Academia Română vă invită să urmăriţi ...

 

#TVRcultural