Filmul, realizat de Casa de Producţie, marchează o incursiune profundă în viața și moștenirea inestimabilă a artistului. Documentarul regizat de Cornel Mihalache propune o perspectivă amplă asupra biografiei sculptorului, în care vor fi explorate dificultățile și realizările sale de-a lungul vieții.
Filmul oferă o privire detaliată asupra maturizării artistice a lui Brâncuși, inclusiv realizarea Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu, între anii 1935 și 1938, şi prezintă impactul sculptorului asupra lumii artistice. După anul 1990, documentarul ne poartă prin perioadele de controversă, cum ar fi evaluarea critică a „Coloanei fără sfârșit” și scandalul remetalizării acesteia în 2000, precum și campaniile controversate de punere pe piață a unor „falsuri” ale operelor sale.
Totodată, este abordată campania copy-paste rostogolită pe internet și în media, prin care s-a afirmat că statul român comunist ar fi refuzat o donație a atelierului și operelor din partea lui Brâncuși. Documentarul dezvăluie și detaliile legate de Legea din 2015, care a instituit „Ziua Națională Constantin Brâncuși” ca sărbătoare națională legală lucrătoare şi care ar reprezenta un efort de „reparație morală” pentru presupusa refuzare și umilire a lui Brâncuși de către statul român în trecut, o aserțiune dovedită a fi fără nicio bază documentară.
Documentarul pornește de la ultimul lucru bun care i s-a întâmplat lui Brâncuși: Expoziția de la Timișoara 2023, în cadrul campaniei Capitala Europeană a Culturii. Și de la ultimul lucru rău, poate cel mai rău, campania eșuată de subscripție publică pentru achiziția Cumințeniei pământului.
*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)
Realizator: Cornel Mihalache
Foto: promo youtube TVR